Müslüman Dünyası Çağdaş Sanatlar Festivali

Sanatçı Mehmet Aydoğdu’nun öncülüğünde ve küratörlüğünde düzenlenen “Müslüman Dünyası Çağdaş Sanatlar Festivali” 15 Ekim günü saat 16.00’da Belçika’nın Liège şehrinde bulunan Musée de la Vie wallonne (Valonya Yaşamı Müzesi’nde) yapılacak olan açılış resepsiyonu ile sanat severlerle buluşacak.

Müslüman Dünyası Çağdaş Sanatlar Festivali
Liège Vilayet Hükümeti’nin desteği ile Kültür İşlerinden sorumlu Milletvekili Paul-Emile Mottard’ın organizasyunla ilgili yardımları sonucu gerçekleşecek olduğu halde sanatçı Mehmet Aydoğdu bu festival sayesinde bir ilkede imza atmış olacak.
Ayrıca Liège Yerel Meclis üyesi olan sanatçı Mehmet Aydoğdu düzenlenen festival için “Suriye halkının başta Türkiye olmak üzere, komşu ülkelere olduğu gibi Avrupa’ya göçünün hepimizde unutulmaz izler bıraktığı kaçınılmazdır. Bu göçle birlikte -Avrupa’da uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden islamofobi- müthiş bir Müslüman düşmanlığına dönüştürülme çabalarına hep birlikte şahit olduk. Durumdan rahatsız olanlar bir iki protesto yürüyüşünden sonra evlerine çekildiler. Ama ben sessiz kalamazdım. Ve kalmadım. Belçika Müslümanlar toplumunu bir başka bakış açısından göstererek ses vermeyi kafaya koydum.
Burada hem sanatçı hem de siyasi kişiliğimi bir kenara bırakmakta istemedim. Ama her şeyden önce bir insan olarak, demokratik rejim anlayışında, herkesin eşit olduğunu savunmak üzere bir sanatsal proje hazırlamaya başladım. Üç yıl sonra mutlu bir sona ulaştığıma inanıyorum. Kısaca ben projemi hem vatandaşlık görevim olarak, hem de sanatsal bir teklif olarak görüyorum. Zaten, göç her zaman zorunlu bir eylemdir. Göç edenlerin ülkelerinden götürdükleri bilgi ve kültürle yaşadığını ve bunu sergilemelerinin de güzelliği ve verimliliği kaçınılmazdır. Göç eden kişilerin devamı olan neslin köklerine bağlı kalarak yaşadıkları yerlerin kültürüyle harmanladığını da göstermek istedim. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz “Müslüman Dünyası Çağdaş Sanatlar Festivali’nin” ana teması ‘İnsan ve Göçtü’r yani Homo Migratus”. Festivale ancak davet üzerine katılınıyor ve davet edilen sanatçılar ve kültür insanlarının yaşadıkları yerlerde kendi alanlarında kabul görmüş olmaları da tutmak istediğimiz seviyenin ciddi bir göstergesidir. Ayrıca, festivalin uluslararası bir nitelik taşıdığını da Belçika, Türkiye, Fas, Cezayir, Suriye, Yunanistan, Ermenistan, Brezilya ve İtalya gibi kültürlerden gelen kişiliklerin katılımından anlayabiliriz. Bu sefer Türkiye kökenli sanatçılar çoğunluktadır. Çifte kültürle yaşayan kişilerin perspektiflerinin de daha geniş olması gerektiğine inanarak, bu nedenle de bu geniş açıyı farklı kültürel ortamlarda da gösterebilmek için festivalimiz uğraş verecektir. Festivali her yıl veya ikişer yıllık arayla tekrarlamayı planlamaktayım” dedi.
Faaliyetin önemli tarihleri şöyle;
15-30 Ekim
Sanatçı Mehmet Aydoğdu’nun “Yaşam içinde yalnızca bir imgeleme gücüyüm” adlı video sergisi
Koregraf Selim Aydoğdu ve grubu LABO DSN’nin “Yalnız bir göçmen için metafor” adlı çağdaş bale gösterisi
Aykut Dursen ile Grup HeyHey topluluğundan Türk, Rum ve ermeni müzik konseri
Sanatçı Ahmed Hani Mahfoud ile hat sanatı sergisi ve atölyesi
Sanatçı Seçkin Erdem ile ebru sanatı sergisi ve atölyesi
Şairler Taha Adnan ile Nerkiz Şahin’den şiir dinletisi
Sanatçı Ahmed Hani Mahfoud ile hat sanatı sergisi ve atölyesi
Klavenist Leyla Pınar’dan Anadolu ve Batı’dan klasik müzik resitali
Mohammed Hamra’nın « MJ 15 ans d’amour » adlı filminin gösterisi
Liège/Saint-Nicolas Türk Kültür Merkezi kadınlar kolu anadolu mutfağı seçkin yemekler sunumu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284