Mut Kayisi Festivali Törenle Basladi

Mut ilçesinde, geleneksel olarak düzenlenen Kayisi Kültür ve Sanat Festivali, 40. Karacaoglan Çinaralti Parki`nda yapilan törenle basladi.

Mut Kayisi Festivali Törenle Basladi

Törene Ekonomi Bakanligi Ithalat Genel Müdürü Mustafa Sever, AK Parti Mersin milletvekilleri Nebi Bozkurt, Ahmet Tevfik Uzun, ilimiz milletvekili Mevlüt Akgün, Mut Belediye Baskani Murat Orhan, Ilimiz Il Genel Meclis Baskani Mustafa Bayir, Ilimiz Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Toktay katildilar.
Festivalin açilisinda konusan Mut Belediye Baskani Murat Orhan, bu yil 40.'si kutlanan Kayisi Festivali'nde fiyatlarin arzu edilen seviyenin üstünde olmasi nedeniyle üreticilerin yüzünün güldügünü söyledi. Baskan Orhan, "Ülkemizin sofralik kayisi üretiminin yüzde 70'ini karsiliyoruz. Bu yil kayisi rekoltemiz çok yüksek olacak. Fiyatlari üreticilerimizin arzu ettiginin altinda. Biz belediye olarak kayisinin daha iyi degerlendirilmesi amaciyla her türlü katkiyi üreticimize sunuyoruz" dedi.
Mut Kaymakami Mustafa Sahin de, Mut'un kayisida altin yilini yasadigini, bu festivalin de kayisinin tanitimina önemli katkida bulundugunu belirtti.
Ekonomi Bakanligi Ithalat Genel Müdürü Mustafa Sever ise, Mut kayisisini yüzde 70 oraninda izlenebilirlik hale getirdiklerini kaydederek, "Geçen yil kayisi ihracatimiz 40 bin tonun üzerine çikti. Kayisinin daha basinda olmamiza ragmen dün itibariyle 10,5 milyon ton ihracat yaptik. Enflasyonu yüzde 120’lerden yüzde 5’lere indirdik. Issizlik oranimizi hizla asagi çekiyoruz. Avrupa Birligi'nde 4 milyon kisi isini kaybederken, ülkemizde 5 milyon kisi is sahibi oldu. Ihracatimiza baktigimiz zaman 36 milyar dolardan 152 buçuk milyar dolara çikti. Kisi basina gelirimiz 3 bin 500 dolardan 4 bin 500 dolara çikti. Insallah ülkemizi dünyanin en büyük 10 ülkesinden biri yapma gayretlerimiz var" diye konustu.
AK Parti Mersin milletvekilleri Nebi Bozkurt, Ahmet Tevfik Uzun ve Ilimiz milletvekili Mevlüt Akgün’ün de konusmalarinin ardindan festivale katilanlara, Belediye Baskani Murat Orhan tarafindan günün anisina plaket verildi.
Kayisi yeme yarismasi, halk oyunlari ve mehteran takiminin gösteri sundugu festivalin açilis töreninin ardindan Halk Egitim Müdürlügü'nde El Sanatlari ve (MUDOF) Mut Fotograflari Sergisi, Mut Ürünleri Sergi ve Satis Merkezi açilisi yapildi.
Festivalin gece bölümünde ise Sehir Stadi'nda; Deniz, Özkan Özcan ve Mustafa Ceceli tarafindan ücretsiz halk konseri verilecek. Çesitli etkinliklere sahne olacak festival, pazar günü sona erecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284