Müteahhide Sicil Sorgusu

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, yapi kalitesinin arttirilmasi için ciddi bir adim atti. 1 Ocak 2012’den itibaren hayata geçirilecek yeni uygulama ile artik her müteahhidin bir sicil numarasi olacak.

Müteahhide Sicil Sorgusu
Karaman Müteahhitler Birligi Baskani Muharrem Aydin konuyla ilgili olarak yaptigi açiklamada, “Bakanlik, müteahhitleri sicil numarasi üzerinden Türkiye’nin neresinde is yaptigini ve isin isleyis seklini merkezden takip edecek. Eksik isi veya kusuru tespit edilen müteahhidin faaliyeti sicili üzerinden dondurulacak veya meslekten men edilebilecek. Müteahhidin faaliyet akisi müteahhidin sicil numarasi üzerinden Belediye Imar Müdürlükleri ve Yapi Denetim Bürolari tarafindan Çevre ve Sehircilik Bakanligi Müteahhitlik sicil birimine bildirilerek yasaklama ve izin yetkisi ana merkezden kontrol edilerek verilecek. Böylece çürük ya da kusurlu yapi yapan müteahhitler eksigini düzeltmedigi takdirde Türkiye’nin hiç bir yerinde müteahhitlik yapamayacak. 16 Aralik 2010'da Resmi Gazete'de yayimlanan 'Yapi müteahhitlerinin kayitlari ile santiye sefleri ve yetki belgeli ustalar hakkindaki' yönetmelik geregi, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren her yapi müteahhidinin yetki belgesi numarasi almasi gerekiyor. Yetki belgesi numarasi almak için gerçek kisi ise, müracaat yili içinde kayitli oldugu meslek odasindan almis oldugu kayit belgesinin asli veya müdürlükçe onayli örnegi, tüzel kisi ise meslek odasina kayit belgesiyle sirket sözlesmesinin yayimlandigi Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi asli veya müdürlükçe ya da ilgili sicil memurlugunca tasdik edilmis sureti ve basvuru formuyla birlikte Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügüne basvurmasi gerekiyor. 1 Ocak 2012'den itibaren ilgili yönetmelik geregi insaat ve tesisat islerinde yetki belgeli usta çalistirilmasi zorunlu hale geliyor. Yetki belgesi alinabilmesi için insaat ve tesisat islerinde çalistigina iliskin müteahhitten alinacak yazi veya Sosyal Güvenlik Kurumundan alinacak belgeyle Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügüne veya ilgili idareye basvurulmasi gerekmektedir” dedi.
Kalipçi, demirci, tesisat ve elektrik islerinde çalisan ustalarin yetki belgesi olmasi zorunlu olacak. Sertifikasiz usta çalistiran müteahhide kisi basina 2 bin lira ceza kesilecek.
Karaman Insaatçilar Birligi Baskani Muharrem Aydin, yetki belgeli, sertifikali usta çalistirma zorunlulugunun sektöre itibar kazandiracagini söyledi.
Zaman kaybi ve israfin bu sayede önlenecegini ifade eden Aydin, “Yetki belgeli usta çalistirma zorunlulugu sayesinde kaliteli ustalar çalistirilacak. Isler artik 'yik, yap, yeniden kontrol et' seklinde yürümeyecek, bu da zaman kaybini ve israfi önleyecek. Geçmiste ustalar ile kalfa ve çiraklar ayni baremde gösterildi. Simdi usta kendi bareminde ücret alacak, devletin vergi kaybi önlenecek, SGK primleri de tam ücretleri üzerinden ödenecek. Ülke için yeterlilik belgesi ile donatilmis ustalarla yapi müteahhitligi sektörü daha kaliteli islere imza atacaklardir. Yapi müteahhitleri güvenle islerini ustalara emanet edeceklerdir. Belgesiz ustalara Bakanlik Il Müdürlüklerince “Geçici ustalik yetki belgesi” verilecek. Ayrica Van depremi sonrasi pek çok binada statik hata tespit eden Bakanlik yapi denetiminde görevli insaat mühendislerine statik egitimi verecek” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284