Müteahhitler Birligi Baskani Aydin: “Kentsel Dönüsüm Yasasi Mecliste Kabul Edildi”

Kamuoyunda Kentsel dönüsüm yasasi olarak bilinen afet riski altindaki alanlarin dönüstürülmesini öngören kanun tasarisi, TBMM Genel Kurulu`nda onaylandi

Müteahhitler Birligi Baskani Aydin: “Kentsel Dönüsüm Yasasi Mecliste Kabul Edildi”
Afet riski altindaki alanlarin dönüstürülmesini öngören kanun tasarisi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalasti. 
Afet Risk Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanun'a göre, gecekondu sahibine konut verilinceye ve konut yapmak üzere arsa tahsisi yapilincaya kadar gecekondusu yiktirilamayacak. Riskli yapilarin yiktirilmasi için yapi maliklerine verilen süre 30 günden 60 güne çikarilacak. Sahibi tarafindan yiktirilmayan yapilar idari makamlarca yikilacak. Riskli yapilarin yikimini engelleyenler hakkinda ise Cumhuriyet Savciligi'na suç duyurusunda bulunulacak. Ihtilaflari denetleyecek bilirkisi sayilari illerin nüfusuna göre belirlenecek.
Kentsel dönüsüm alanlarinin belirlenmesi il genel ve belediye meclisleri tarafindan belirlenecek. Meclisler üye tam sayisinin salt çogunlugu ile karar verecek. Alinan karar Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin teklifiyle Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bakanlar Kurulu karar verirse kentsel dönüsüm gerçeklesecek. TOKI'ye, belediyelere ve diger kamu kuruluslarina tahsis edilen veya devredilen yerlerde, 2 yil içinde dönüsüm ve iyilestirme çalismalari yapilmamissa bu tasinmazlarin tahsisleri kaldirilacak ve Maliye Bakanligi'na devredilecek.
Tespitler bakanlikça lisanslandirilan kurum ve kuruluslarca yapilacak. Masraflar yapi maliklerince karsilanacak. Tespitlere karsi ev sahipleri, 15 gün içerisinde itiraz edebilecek. Riskli yapilarin yiktirilmasinda öncelikli olarak malikler ile anlasma yoluna gidilecek. Anlasma ile tahliye edilen yapilarin maliklerine kira yardimi yapilabilecek.
Yikilmasina karar verilen riskli yerlerde elektrik, su dogalgaz hizmetleri verilmeyecek.
Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsaminda bulunan yerler de Bakanlar Kurulu karariyla bakanliga veya TOKI'ye bedelsiz devredilebilecek.
Afet riski tasiyan yerlesim merkezlerindeki aileler, orman veya mera vasifli alanlara ve Hazine'nin özel mülkiyetinde olan yeni yerlesim yerlerine yerlestirilecek .
Yenileme projelerinin gerektirdigi uygulamalar, verilen süre içinde yapi malikince yapilmadigi takdirde il özel idaresi veya belediye tarafindan yapilarak masrafi yapi malikinden tahsil edilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284