Nesli Koruma Altinda Olan Avrasya Vasagi Karaman’da Objektiflere Takildi

Karaman’in yaban hayatinda bir ilk yasandi ve nesli koruma altinda olan, ayrica görüntülenmesi çok zor olan Avrasya Vasagi (Lynx lynx) Ermenek’te objektiflere takildi.

Nesli Koruma Altinda Olan Avrasya Vasagi Karaman’da Objektiflere Takildi

Orman ve Su Isleri Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlügü yaban hayatinin tespiti için ülkenin degisik yerlerinde çalismalarini sürdürüyor. Bu çalismalar çerçevesinde Karaman’da yapilan gözlemlerde daha önce hep varligi yönünde duyum alinan ancak görüntülenemeyen Avrasya Vasagi objektiflere takildi.
Yabani Kedilerin En Büyük Türü Olarak Kabul Ediliyor
Karaman’in Ermenek ilçesinde Yerbag Köyü sinirlari içerisindeki yaban hayati sahasinda beslenirken ilk kez görüntülenen Avrasya Vasagi ülkemizin en büyük yabani kedi türü olarak kabul ediliyor.
Koruma altinda olan ve biyolojisi sebebiyle görüntülenmesi çok zor olan Avrasya Vasagi Karaman’in yaban hayati çesitliligi açisindan çok önemli bir yere sahip bulunuyor.
Vasak Birçok Türün Saglikli Bireylerle Popülasyon Olusturmasini Sagliyor
Ilk bakista uzun bacaklari, üzerindeki siska gövdesi ve kisa kuyruguyla taninan Avrasya Vasagi’nin (Lynx lynx) yaklasik 20 cm uzunlugundaki kuyrugunun yarisi siyah olmakla beraber postunda da siyah benekler bulunuyor. Vasak, kendi boyundan 3-4 kat daha büyük avlari yakalayabilen az sayidaki kedi türünden biri olma özelligini tasiyor.
Ayni zamanda vasak onu dondurucu soguklardan koruyan bir kürke sahip olan ve av köpegi büyüklügünde etçil bir memelidir. Dogadaki hastalikli bireyleri avlamasi sayesinde birçok türün saglikli bireylerle popülasyon olusturmasina da katkida bulunuyor.
Vatandaslar Daha Duyarli Olmali
Nesli koruma altinda olan Avrasya Vasagi, Karaman’in yaban hayati çesitliligi açisindan çok önemli bir yere sahip bulunuyor. Bu sebeple vasagin korunmasi ve neslini devam ettirilmesi için Karamanli vatandaslarimizin daha duyarli ve hassas davranmasi gerekiyor.
Kaçak Olarak Avlayanlara Toplam 7.500 TL Para Cezasi Uygulaniyor
Orman ve Su Isleri Bakanligi tarafindan koruma altina alinan bu türün kaçak olarak avlanilmasi halinde 6 bin TL tazminat cezasi ve yaklasik olarak 1.500 TL’de idari para cezasi olmak üzere toplam 7.500 TL para cezasi uygulaniyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284