Önleyici Güvenlik Arastirmalari Sempozyumu Basladi

Ilimizde 3 gün sürecek olan Önleyici Güvenlik Arastirmalari Sempozyumu için açilis töreni düzenlendi.

Önleyici Güvenlik Arastirmalari Sempozyumu Basladi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleskesi Merkez Sosyal Tesisleri Büyük Salonda gerçeklesen törene, Vali Murat Koca, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Kemal Çokdinç, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Il Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, daire müdürleri, is adamlari ve sanayiciler ile davetliler ve 27 üniversiteden 52 akademisyen katildi. Sempozyum saygi durusunda bulunulmasinin ardindan Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Sempozyumun açilis konusmasini yapan Il Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, "Günümüzde artik kolluk kuvvetleri teskilatlarinin basarilari, aydinlattigi olay sayilari ve yakaladigi suçlularin sayisi degil, suçlarin önlenebildigi oranda vatandaslarin ne kadar kendilerini güvende hissettikleri oraniyla ölçülmektedir. Toplumu olusturan bireylerin ve yakinlarinin güvenilir bir ortamda yasadiklari algisina sahip olmalari o toplumun yasam kalitesini etkilemektedir. Devletin asli ve sürekli hizmetlerinden olan güvenlik hizmetinin verimliligi ise güvenli ortam algisinin olusturulmasinda önemli bir etkendir. Bu verimliligin nihai hedefi toplumdaki güvenli ortamda yasama algisini hakim kilmak olmalidir. Suçlarin meydana gelmeden önlenmesi toplumun huzuru için vazgeçilmez bir ihtiyaçtir. Ülkemizde son senelerde suçlarin önlenmesi için yapilan çalismalar yeni yeni sistematik olarak ele alinmis ve bu konuda özellikle kolluk kuvvetleriyle özgürce uyarlanmis proje ve faaliyetler Toplum Destekli Polislik hizmetleri kapsaminda ele alinmaktaydi. Bu faaliyetlerin gerekçeleri, gerekse uygulamalari sadece kolluk tarafindan yürütüldügünde diger toplumsal aktörlerin suç önleme uygulamalarinin fikir asamasinda yeterince yer almadigi görülmektedir. Toplumdaki tüm aktörlerin öneri ve görüsleriyle hazirlanacak olan suç önleme programlarinin sahiplenilme orani daha yüksek olacagindan projenin daha basarili bir sekilde uygulanmasi saglanabilecektir. Ayrica toplumda güvenli ortamda yasamayi artirmak için bir tek kurumun bu algiyi iletmesi yetersiz kalacaktir. Bu nedenle tüm kamu kurum ve kuruluslarinin, sivil toplum kuruluslarinin ve toplumun her kesiminin isbirligi ve uyumu içerisinde hareket ederek bu algiyi birlikte yürütmesi gerekmektedir. Suça bir sekilde insanlarimiz magdur, süpheli veya sanik olarak karismistir. Burada her bireyin bu ülkenin havasini, suyunu, nesesini, hüznünü, mutlulugunu, acisini, umutlarini, kaygilarini paylastigina göre sorumluluklari da paylasarak sorunlarin çözümünde paydas olmalidirlar. Bu isbirligi çerçevesinde unutulmamalidir ki dogru tedavi için önce dogru teshis gerekmektedir. Baska bir deyisle toplumsal aktörlerin güvenlikle ilgili gördükleri eksikler ve zihinlerinde olusan algilarin nedenlerinin dogru tespit edilmesi yapilacak çalismalarin en dogru yöntemle yapilmasini saglayacaktir” dedi.
Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de konusmasinda, “Sizlerin de çok iyi bildigi gibi üniversitelerin iki temel görevi vardir. Bunlardan biri egitim ve ögretimdir, digeri de bilimsel arastirma yapmaktir. Üniversitelerin görevleri tabi bunlarla sinirli degildir. Üniversitelerin ülkelerin bulunduklari bölgeleri sosyal, ekonomik, kültürel gelismesine öncülük etmek, katki vermek, sorunlarina çözüm üretmek gibi çok önemli görevleri de bulunmaktadir. Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi kuruldugu tarihten bugüne düzenledigi panel, toplanti, seminer, konferans, kongre ve sempozyumlarla, Karaman’in gelismesi çabasi ve gayreti içerisindedir. Suç isleyecek ortaminin olusmamasi için neler yapilmasi gerektigi basta olmak üzere önleyici güvenlik tedbirleri çok degisik boyutlariyla ele alinacak ve tartisilacaktir" diye konustu.
Konusmalarin sonunda Suç Önleme Projeleri Kurulu tarafindan Türkiye genelinde düzenlenen Suç Önleme Projeleri yarismasinda dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafindan verildi. Törende ayrica sempozyumun düzenlenmesine katkida bulunan sanayici ve is adamlarina da birer tesekkür plaketi verildi. Karaman Valiligi ve Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi tarafindan ortaklasa düzenlenen Önleyici Güvenlik Arastirmalari Sempozyumu, 27 üniversiteden 52 akademisyenin verecegi sempozyumlarla devam edecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284