Otomatik Vitese B1 Ehliyeti Geliyor

Ehliyetlerde yeni dönem basliyor. Otomatik vitesli araçlar için artik özel ehliyet alinacak ve yeni ehliyetlerin sinifi ise B1 olarak adlandirilacak.

Otomatik Vitese B1 Ehliyeti Geliyor
Teklife göre, Trafik Kanunu'nun 38'inci maddesinde degisiklik yapilacak. B sinifi yaninda artik bir de B1 sinifi sürücü belgesi olacak ve B1 sürücü belgesine sahip kisiler otomatik vites otomobil, minibüs ve kamyonet kullanabilecekler.
Düz Vites Araç Kullanamayacaklar
B1 sürücü belgesine sahip kisiler otomatik vites otomobil, minibüs ve kamyonet kullanabilecekler; ama düz vites araç kullanamayacaklar. Düz vites kullanabilmek için yine B sinifi ehliyet gerekecek.
Teklifin gerekçesinde hem kadin hem de yasli sürücülerin düz vites araçlarla egitim görmelerinin zaman zaman sikinti yarattigi belirtildi. Ayni zamanda hayati boyunca otomatik vites kullanacak bir kisinin düz viteste egitim almasinin mantik açisindan da dogru olmadigi vurgulandi. Bu nedenle sadece otomatik vites kullanacaklara özel bir ehliyetin verilebilecegi tespiti yapildi.
Teklifin ikinci maddesinde ise sürücü belgesinin sadece ilkögretim ya da ortaokul mezunu olanlara verilmesi sartina bir istisna getiriliyor. Ilkögretimin kesintisiz 8 yil olmasindan önce yani 18 Agustos 1997 öncesinde ilkokul diplomasi alanlara da ehliyet alabilme hakki taniniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284