Öztiryaki’den Mezbaha Açiklamasi

Karaman Belediyesi’ne ait mezbahanenin istenen kriterleri tasimadigi gerekçesiyle 14 Ocak’ta kapatilmasinin ardindan ilimizde mezbaha sayisinin bire düsmesi nedeniyle et kesiminde yasanan sikintilarin sik sik basinda dile getirilmesinin ardindan Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü yazili bir açiklama yapti.

Öztiryaki’den Mezbaha Açiklamasi

Il Müdürü Mehmet Öztiryaki imzasiyla yapilan açiklamada, “ 17.11.2012 tarihinde yayimlanan Gida Isletmelerinin Kayit ve Onay islemlerine Dair Yönetmeligin geçis hükümleri basligi altinda yer alan geçici maddenin birinci fikrasi, “Bu Yönetmelik yayimlanmadan önce çalisma izin belgesi, çalisma izni ve gida sicil belgesi veya bu belgelere esdeger belge alarak faaliyet gösteren onaya tabi gida isletmeleri, bu Yönetmeligin yayimi tarihinden itibaren 31.12.2012 tarihine kadar bu Yönetmelige göre onay belgesi almak zorundadir. Ancak, 31.12.2012 tarihine kadar onay belgesi alamayacak gida isletmesi, Isletmesinin modernizasyonuna dair planlar ile modernizasyonun hangi tarihte ve hangi asamalardan sonra tamamlanacagina dair bilgileri yetkili merciye sunar. Bu isletmeler, modernizasyon planini vermeleri halinde bu süre 31.12.2013 tarihine kadar uzatilabilir. Yetkili merci, gida isletmesinin bu plani vermemesi veya modernizasyon planinda yer alan tarih ve asamalara uymamasi durumunda isletmenin faaliyetini durdurur.” hükmü yer almaktadir. Ilimizde faaliyet gösteren ve çalisma izni bulunan kesimhane sahiplerine 19.06.2012 ve 19.11.2012 tarihlerinde 31.12.2012 tarihine kadar isletmelerini modernize etmek için Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügüne müracaat etmeleri gerektigi, müracaat yapilmadigi takdirde isletmenin faaliyetinin durdurulacagi ve isletmeye ait çalisma izin belgesinin Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügünce iptal edilecegi yazili olarak teblig edilmistir. Karaman Belediyesine ait kesimhane için Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügüne modernizasyon için bir müracaatta bulunulmadigindan 14.01.2013 tarihinde isletmenin faaliyeti Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügünün karari ile durdurulmus ve isletmeye ait Çalisma Izin Belgesi iptal edilmistir. Çalisma izni iptal edilen bir isletmenin onay belgesi ve onay numarasi almadan faaliyet göstermesi Kanun ve Yönetmeliklere uygun degildir.
Lider Et Sanayi ve Ticaret Limited Sirketine ait kesimhane yetkilileri 2012 yili sonunda isletmelerini 2013 yili sonuna kadar modernize edeceklerine dair plani Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügüne vermistir. Modernizasyon planinda yer alan tarih ve asamalara uyulmamasi durumunda isletmenin faaliyeti durdurulacaktir. Bu kesimhanede her gün resmi veteriner hekim bulunmakta olup, hayvanlar kesim öncesinde ve sonrasinda muayene edilmektedir. 27.12.2012 tarihinde yayimlanan Hayvansal Gidalar için Özel Hijyen Kurallari Yönetmeligi’nin 17. maddesinin ‘d’ bendinde; “Açik etler ve paketlenmis etler ayni depoda farkli zamanlarda veya ayri depolarda muhafaza edilir. Bu uygulama nakliye islemleri için de geçerlidir.” hükmü yer almaktadir. Yerel basinda, kime ait oldugu belli olmayan bir otomobil bagajinda bulunan sakatatlarin muhtemelen kasaplardan satin alinmis olan “sakatatlar ve etler uygun olmayan araçlarla tasinarak halk sagligi tehdit ediliyor” seklindeki haber yer almistir.
Ilimizde bulunan kesimhanede, kesimi yapilan hayvan karkaslari karkas soguk deposunda 7°C sogutularak, sakatatlar sakatat soguk deposunda 3°C sogutularak nakledilmektedir.
Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü Gida ve Yem Sube Müdürlügünce Nisan, Mayis ve Haziran aylarinda kasap ya da kasap sarküteri olarak faaliyet gösteren 46 adet isyerinde yapilan rutin denetimlerde mühürsüz hiç bir karkasa rastlanmadigi gibi kesimhane kesim fislerinin de mevcut oldugu görülmüstür. Karaman halkinin saglikli et tüketebilmesi için Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü tarafindan mevzuatta belirtilen hükümler çerçevesinde tüm denetim ve sorumluluklar yerine getirilmektedir” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284