Projesiyle Dünyada Adindan Söz Ettiriyor. KGTÜ Dünya Mimarlik Festivali’nde Finalde

Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Kampüs Mimari Projesi Dünya Mimarlik Festivali’nde yarisma bölümünün ‘Egitim’ kategorisinde finale kaldi. Dünyanin en kapsamli ve prestijli mimarlik organizasyonlarindan olan festivalde 47 ülkeden 700’ün üzerinde projenin arasindan adini finale yazdirmayi basaran KGTÜ Kampüs Mimari Projesi, Kasim ayinda Singapur’da düzenlenecek organizasyonla uluslararasi bir jüri tarafindan degerlendirilecek ve finale kalan diger 6 proje ile finalde yarisacak.

Projesiyle Dünyada Adindan Söz Ettiriyor. KGTÜ Dünya Mimarlik Festivali’nde Finalde

Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Finale Kaldi
2016 yilinda ögrenci alimina baslanacak olan Konya Gida ve Tarim Üniversitesi henüz egitim ögretime baslamamis olmasina ragmen adini dünya genelinde düzenlenen organizasyonlarda duyurmaya basladi bile. Üniversitenin kampüs mimari projesi dünyanin en kapsamli ve prestijli mimarlik organizasyonlarindan olan ‘Dünya Mimarlik Festivali’ nin yarisma bölümünde finale kaldi. 47 farkli ülkeden 700’ün üzerinde projenin yaristigi organizasyonun ‘Egitim’ kategorisinde finale kalan Konya Gida ve Tarim Üniversitesi’nin kampüs mimari projesi, 24-27 Haziran tarihleri arasinda Londra’da Dünya Mimarlik Festivali ziyaretçilerine sergilenmekte.
Konya Gida ve Tarim Üniversitesi olarak mimari proje için de ciddi bir çalisma yürütüldügünü ifade eden kurucu Rektör Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem; “Bu çalisma kapsaminda çok sayida mimar ve mimari büro ile görüsüldü, fikir alisverisleri yapildi. Bu görüsmeler sonrasinda bir yarisma düzenlendi ve ortak görüs ile suan dünya genelinde düzenlenen organizasyon ve yarismalarda da adindan söz ettiren projemiz üzerinde karar verildi. Oldukça özgün bir mimari yapiya sahip projemiz için uluslararasi yarismalara da müracaatlarimiz olmustu. Bunlardan bir tanesi de Dünya Mimarlik Festivali yarismasi idi. Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Kampüs Mimari Projemiz Dünya’nin en kapsamli ve prestijli mimarlik organizasyonlarindan olan ve 47 ülkeden 700’ün üzerinde projenin yaristigi organizasyonun ‘Dünya Mimarlik Festivali’ yarisma bölümünün ‘Egitim’ kategorisinde finale kalmistir. Projemiz halen 24-27 Haziran 2015 tarihleri arasinda Londra’da Dünya Mimarlik Festivali ziyaretçilerine sergilenmektedir. Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Kampüs Mimari Projesi ile birlikte finale kalan diger 6 proje, aralarinda Charles Jencks, CRAB Studio direktörü Peter Cook ve Grant Associates direktörü Andrew Grant gibi isimlerin bulundugu uluslararasi bir jüri tarafindan degerlendirilerek Kasim ayi basinda Singapur’da düzenlenecek final organizasyonunda yarisacaklar. Daha projesiyle adini dünyada duyurmayi basaran üniversitemiz alaninda marka olma yolunda emin adimlarla çalismalarini sürdürmektedir” dedi.
KGTÜ “Yesil Kampüs” Olma Yolunda
Dünyanin en kapsamli ve prestijli mimarlik organizasyonlarindan Dünya Mimarlik Festivali yarisma bölümünün ‘Egitim’ kategorisinde finale kalan Konya Gida Tarim Üniversitesi Kampüs Mimari Projesi hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem; “160 bin metrekare alan üzerine tasarlanmis toplam 150 bin metrekare kapali alana sahip olacak kampüste, üç farkli fakülte binasina ilaveten kültür ve kongre merkezi, kütüphane ve spor salonu bulunacak. Bu yapilara ilaveten kampüste ayrica yurtlar, yemekhane ve bir saglik merkezi de yer alacak. Merkez kismi trafige kapali ve disariya dogru genisleyen büyük bir daire biçiminde tasarlanan kampüs alaninda, egitim-ögretim ve sosyal faaliyetlerle ilgili yapilara ilaveten bagimsiz bir teknopark bölgesi bulunuyor. Bünyesinde en son teknolojiyi barindiracak biçimde tasarlanan bir Ar-Ge binasinin yer alacagi KGTÜ teknopark bölgesinde ayrica bir kuluçka merkezi, test ve analiz laboratuvari, merkezi laboratuvar ve pilot üretim tesisi yer alacak. Kampüsümüz özel olarak dizayn edilmis bir kampüs. Uygulamakta oldugumuz bu proje Yesil Kampüs tanimlamasina uygun bir projedir. Yesil Kampüs’ler sürdürülebilirligi odak noktasina koyan egitim, uygulama ve iletisim ortamini tanimlar. Yine Yesil Kampüs’ler dünya genelinde çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarini yapan egitim ortamlaridir. Hedefleri de sürdürülebilirlik prensiplerini tüm egitim kademelerinde uygulayarak ekolojik ayak izini azaltmaya yardimci olmaktir. Burada Yesil Kampüs için özgün tasarimlar yapildi. Yesil bir kampüs yapmak için her seyi planli yapmaniz gerekiyor. Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Kampüsü çevreye duyarli, daha az enerji ve su tüketen, daha az atik üreten ve dogal kaynaklari bilinçli tüketen uygulamalariyla çevresel konulara olan duyarliligini sergilemektedir. Bu duyarliligini sertifikalandirarak belgelemek isteyen KGTÜ, dünya genelinde en çok kabul gören yesil bina programini gelistirmis olan Amerika Yesil Bina Konseyi’nin (USGBC®) LEED® yesil bina programina sertifikalanmak üzere kaydolmustur. Üniversite mimarilerinde kampüsü bir bütün olarak tasarlayabilmek de çok önemli. O zaman daha kaliteli bir kampüs olusabiliyor. Biz de kampüsü bir bütün olarak tasarladik ve insaat islerine basladik. Kampüsümüz ayni zamanda engelsiz olma özelligi ile de dikkat çekmektedir” seklinde konustu.
Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Yaz Okuluna Yogun Ilgi
Kampüs projesinin yaninda üniversitenin liseli ögrencilere yönelik açmis oldugu Yaz Okulu hakkinda da bilgiler veren Öktem, “Yaz Okulu’ndaki bizim amacimiz, lisedeki arkadaslari gelecegin teknolojileri ile tanistirmak. Teknolojiyi kulaktan dogma, bir arkadasinin söylemesi ile ögrenip, hayatlarini ona göre yönlendirmelerini istemiyoruz. Burada bu sene genetik mühendisligi ile basladik. Daha farkli ve ilginç konularla devam edecek, ileride nanoteknoloji gelecek. Amacimiz lisedeki ögrencileri alip, burada gerçekten ne yapildigini yasatarak ögretmek. Yogun müracaat aliyoruz su an. Üniversite ögrencilerinden bile müracaat edenler var ama simdilik onlari alamiyoruz. Lise ögrencileri için bu programi yapiyoruz. Tüm talebi karsilayamayabiliriz. Web sitemizde formlar var, bir ücret talep etmiyoruz. Bizzat buraya gelecekler haftada 2 kere 2’ser günlük programlar yapiliyor. Ögrencilerimize konu anlatimi yapacagiz. Sonrasinda oturup deney yapacaklar. Ögrencilerimiz GDO’lu bitkileri bizzat deneyini yaparak tespit edecek, DNA çipi yapacaklar. Biz arkadaslarimiza sunu göstermeye çalisiyoruz, dogru yaparsaniz ileri teknoloji sanildigi kadar zor degildir. DNA çipi birçok üniversitede okutulmaz bile. Biz bunu lise düzeyindeki arkadaslarimiza aktaracagiz. Ögrencilerimiz bu alanda neler yapilabilecegini görecek her seyden önce. Bu teknolojinin ne kadar önemli oldugunu, arastirmayla neler yapilabilecegini görecek. Bu sekilde kariyerine yön verecektir. Genetik mühendisliginin bütünü nedir, uygulama alanlari, gida yapimi, ilaç yapimi, hayvancilik konularinda kullanilan genetigi yakindan taniyacak. Aslinda bu teknolojilerin günlük hayatta kullaniliyor oldugunun farkina varacak. Yani arkadaslarimiza ileri bir egitim sunacagiz. Alabildigimiz kadar ögrenci alacagiz. Bu bununla sinirli kalmayacak, seneye de devam edecek” dedi.
Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem açiklamasini “Üniversitemizin kurulusundan bu yana önemli mesafeler almis olmamiza ragmen egitim ögretimde henüz yolun basinda iken basariya ulasmamiza vesile olan basta vakfimizin kurucusu Sayin Recep Konuk’a ve çalismalarda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” seklinde tamamladi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284