Saffet Uyar Teslim Oldu

Ermenek`te isçilerin mahsur kaldigi madeni isleten firmanin sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cumhuriyet Savciligi`na teslim oldu.

Saffet Uyar Teslim Oldu

Ermenek'teki madende isçilerin mahsur kalmasiyla ilgili aranan maden ocaginin sahibi Saffet Uyar, avukatiyla Ermenek Adliyesine gelerek teslim oldu. Uyar'in avukatini Seref Han adliye önünde basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.
Avukat Seref Han çok üzüldükleri bir maden kazasi geçirdiklerini belirterek, “Son bir haftadir özellikle maden kazasinda halen ocakta bulunan madencilerle birlikte bir yarisi disarida kalmis madenci arkadaslarimizin da ayni Türk milleti gibi yüreginin yoruldugunu ve ezildigini bilmenizi istiyorum. Hasseker sirketinin sahibi olan Saffet Uyar’dan siradan bir isçiye kadar hiçbirisi tepesindeki binlerce ton sudan haberdar degildi. Haberdar olmasi da mantiken düsünülemez. Tepenizde binlerce ton su oldugunu bilseniz hemen patlayip sizi bogacagini bilseniz bütün mal varliginizi o suyun altina yatirir misiniz? Hayatinizi o suyun altina yatirir misiniz? Bu davanin magduru sahibi dahil Hassekerler’in bütün çalisanlaridir. Bu kazanin magduru Saffet Uyar, çalisan mühendisler, hayatini kaybeden isçilerimiz ve içeride kalan isçilerimiz ile birlikte aileleridir. Disarida tesadüfen kalan madencilerimiz de bu kazanin magdurudur. Türk milleti olarak artik yüregimiz yoruldu. Evlatlarimizi madende kaybetmekten yüregimiz yoruldu. Türk milletine sesleniyorum; bu defa unutmayin ve adalet isteyin. Adalet isteyin ki bu olayin gerçek sorumlulari kusurlulari kimlerse ortaya çiksin. Bundan sonra bir 18 degil 1 evladimizi madende bu kadar saçma sapan kaybetmeyelim. Bunlari neden söylüyorum? Kimdir bunlarin sorumlusu? Ben size bir ipucu vereyim. Madende yerin altinda kömürü çikarmak için hayatini veren isçisi bilmiyorsa, mühendisi bilmiyorsa, isveren bilmiyorsa kim biliyor? 1995-1997 yillari arasinda orada kimin üretim yaptigi, oradaki üretim planlari kime verildigi niye oradaki mevcut isletmecide oradaki imalat planlari niye yok? Haritalari niye yok? Maden kanunu 29. madde bütün maden isletmelerini nisan ayinda üretim haritasini hazirlayip Maden Isleri Genel Müdürlügü’ne verme yükümlülügü getirir. Ayni madde ayni zamanda Maden Isleri Genel Müdürlügü’ne de ocakta bu plan çerçevesinde bir tehlike varsa söz konusu isletmeyi uyarmaya ve o isletmenin tehlike geçinceye kadar imalatini durdurma sorumlulugu yetkisini getirir. Ama suanda tesadüfen o an için ocakta olmayan arkadaslar ve müvekkilim Saffet Uyar o anda madende olmadigi için kurtulmus ve gözaltindalar. Onun disinda bu 8 maden emekçisinin arkadasin disinda bu isin sorumlusu yokmus gibi gözüküyor. Bunun takipçisi olun lütfen. Sorusturma izinleri veriliyor mu? Niçin uyarilmadi? ‘Durun arkadaslar, tepenizde su var, eski imalathane var, gitmeyin tehlike var’ diye denetleme ve kontrol görevleri yerine getirilmis mi? Lütfen halk olarak sorgulayin. Anadolu’nun her yerinde kömür çikiyor. Baska bir ocakta yine bir araya gelmeyelim” dedi.
“BEN BURADA DEVLETIN CIDDI BIR HATASI OLDUGUNU DÜSÜNÜYORUM”
Kanuna göre isletmenin uyarilmasi gerektiginin altini çizen avukat Han, “Uygulamada uyarilmiyor ama kanun böyle bir yükümlülük getirmis. Ocakta imalat planindan sonra uyarmasi gereken devlettir. Maden Isleri Genel Müdürlügü koleksiyon olsun diye toplamiyor bunlari. Bunlara bakmayacaksa ve uyarmayacaksa neden imalat haritalarini istiyor o zaman. Ben burada devletin ciddi bir hatasi oldugunu düsünüyorum” diye konustu.
“KIMIN SORUMLULUGU VARSA HESABINI VERSIN”
Savciligin denetim yapmasi gerektigi hakkinda bir talebin olup olmadigi yönündeki soruya Seref Han, “Savciligin bu konuda bir talebi oldugunu bilmiyorum. Savcilik mutlaka görevini yapacaktir. Idari sorusturma olup olmadigini da bilmiyorum. Ben sadece toplumu bu konuda duyarli olmaya davet ediyorum. Kimin sorumlulugu varsa hesabini versin. Ölenler bizim çocuklarimiz” cevabini verdi.
“PATLAYAN SU YER ALTI SUYU DEGILDIR”
Maden ocaklarinda sizintilarin oldugunu kaydeden Han, “Bu sizintilar içilebilir nitelikte yeralti sulari. Patlayan su yeralti suyu degildir. Gelen su, daha önceden imalat yapilan eski bir ocakta biriken ve dolayisiyla pis kokulu içilmesi mümkün olmayan ve sizmaya basladigi andan itibaren patlayip gelecek olan bir sudur. Bahsedilen sizintilar yeralti kaynak sulari. Bu kazanin müsebbibi o sular degildir” ifadelerini kullandi.
“HASSEKERLER ESKI IMALATA GITTIGINI BILMIYORLAR”
Hassekerler eski bir imalata dogru gittiginin bilmedigini aktaran Seref Han, “Biliyor olsalar ölüme dogru giderken 6-7 metre kala ya saga yada sola dönerler.Bu kadar düz bir mantik yürütmek bence mümkün. Hassekerler eski imalata gittigini bilmiyorlar. Ellerinde üretim plani yok. Su an itibariyle hala yok. Bizim ocak sefimiz içeride hala. Ocak sefimiz Türkiye’nin en iyilerinden. Biliyor olsaydi Recep sef ölüme gider mi? Bu insanlar intihar etmedi. Olay aninda kaçarak kurtulan bir mühendis arkadasimiz var. Patlayan suyu insani refleksle elleriyle tutmaya çalisiyor. Ve bu mühendis arkadasimiz aglayarak ‘Benimde orada ölmem gerekiyordu’ diyor. Bunu diyen arkadasimiz suanda içeride kalan madencilerimizin katili olarak gözaltinda” açiklamasinda bulundu.
“SAFFET BEY’IN HAYATI BITTI DESENIZ YERIDIR”
Müvekkili Saffet Uyar’in saglik durumunun iyi olmadigini aktaran Seref Han, “Saffet Bey’in hayati bitti deseniz yeridir. Hem ekonomik hem ruhsal olarak bitti. Evlatlarim içeride diyor. Içerdekiler kendi evlatlari yerine koydugu madenciler. Saffet Bey’in kaçma gibi bir durumu yok. Gözaltina alinsa ne olacak. Saffet Bey ‘Her madencinin evinde bir cenaze benim evimde 18 cenaze var’ diyor” ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284