Sariveliler’de Uygulamali Bordo Bulamaci Egitimi Verildi

Sariveliler Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünce tüm köylerde Bordo Bulamaci Hazirlanisi (uygulamali) ve Meyve Agaçlarinda Kis Bakimi egitimi verildi.

Sariveliler’de Uygulamali Bordo Bulamaci Egitimi Verildi
Konu ile ilgili bilgi veren Il Müdürü Ismail Uluad, “Bordo bulamaci, göztasi ve kireç kullanarak hazirlanan bir karisimdir. Bordo bulamaci çok sayida mantari ve bakteriyel hastaliklara karsi kullanilabilen bir tarim ilacidir. Özellikle sonbaharda (yapraklarin ¾’ü yada tamami döküldügünde) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce) meyve agaçlarina bordo bulamaci uygulandiginda, ertesi yil çikabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastaliga karsi etkili ve ekonomik bir mücadele ilaci olmaktadir. Bazi meyvecilerimiz bordo bulamacina meyve agaçlarinin aspirini diye adlandirmaktadirlar. Kismen dogru kabul edebilecegimiz bir tabirdir. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamaci kullanilmadan bazi bakteriyel hastaliklarla mücadelede tam basariya ulasmak mümkün degildir. Bordo bulamaci kullanima hazir halde ilaç bayilerinde bulunabilecegi gibi, bakir sülfat (göztasi) ve kireç ile hazirlanip kullanilmasi da mümkündür. Ancak hazir bordo bulamaci kullanilmasi halinde, kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekmektedir” dedi.
Sariveliler Belediye Dügün Salonunda verilen egitimde yüzde 1’lik bordo bulamacinin uygulamali olarak hazirlanisi çiftçilerle beraber yapildi. Çiftçilerin ilgiyle izledigi egitimde birebir göztasi ve sönmüs kireç kullanilarak yüzde 1’lik bordo bulmacinin hazirlanisi örnek olarak yapildi.
Yer beyaz Gök Mavi prensibiyle bordo bulamacinin nasil hazirlanacagi asama asama yapilarak gösterildigini belirten Il Müdürü Ismail Uluad bu tür egitimlere Sariveliler ilçesinde Ilçe Müdürü Osman Savur baskanliginda Veteriner Hekimler ve Ziraat Mühendislerince Sariveliler Sehit Ibrahim Duran Konferans Salonunda, her hafta Cuma günleri saat 10.30-11.30 arasinda en az bir konu ve güncel bilgilendirmeler seklinde devam edilecegini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284