Sebze Ve Meyve Halleri Hakkindaki Yönetmelik Degisti

5957 sayili Kanunda 6455 sayili Kanun ile yapilan degisiklikler ve uygulamadan dogan ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, 07/07/2012 tarihli ve 28346 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptanci Halleri Hakkinda Yönetmeligin bazi hükümlerinde uygulamayi kolaylastirici degisiklikler yapildi. Söz konusu düzenlemeler, 1 Temmuz tarihli ve 28694 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Sebze Ve Meyve Halleri Hakkindaki Yönetmelik Degisti

Yönetmelik degisikligi ile ayni hal içinde mal alimi, satimi ve devrine iliskin islemlerin, mal fiyatlarinin yükselmesine sebebiyet vermemek ve mal fiyatlarinin düsmesine engel olmamak kaydiyla üretici ve üretici örgütlerinin yani sira komisyoncu ve tüccarlar arasinda da yapilabilmesine imkan saglandi. Toptanci hallerindeki isyerlerinin devrinde ilgili meslek örgütünün görüsünün alinmasi zorunlulugu kaldirildi, toptanci hallerindeki mevcut isyerlerinde faaliyet gösterenlerle yapilacak olan kira sözlesmelerinde noter onayinin aranmamasi ön görüldü.
Hal rüsumuna tabi mallarin gerekli durumlarda Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenebilmesine ve hal rüsumunun üretim ve tüketim bölgesi belediyeleri arasinda esit oranda dagitilmasina yönelik düzenleme yapildi.
Komisyoncularin vadeli satislarda mal bedelini satis tarihinden itibaren 30 is günü içinde ödemesine, üreticiler tarafindan perakende olarak dogrudan tüketicilere satilan mallarin bildirime tabi olmamasina ve laboratuvarlarin yalnizca orta ve büyük toptanci hallerinde ve bu yerlerde faaliyet gösterenlerin 1/3’ünün yazili talebi üzerine olusturulmasina yönelik düzenlemeler yapildi.
Bildirim isleminin malin üretildigi yerden veya girdigi gümrük kapisinin bulundugu yerden gidecegi yere kadarki asamada yapilabilmesine imkân veren uygulamanin süresi de ihtiyaç dogrultusunda 31 Aralik 2013 olarak yeniden belirlendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284