Sehit ve Malul Yakinlarina Kamuda Is Imkani

Sehit ve malul yakinlari ile çalisabilecek durumdaki malullerin istihdam hakkini düzenleyen yeni yönetmelik Resmi Gazete`de yayimlandi.

Sehit ve Malul Yakinlarina Kamuda Is Imkani

Terör eylemleri nedeniyle sehit ve malul olanlarin yakinlarinin ve çalisabilecek durumdaki malullerin kamu kurum ve kuruluslarinda istihdamini düzenleyen yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi. Belirtilen kapsama giren sehit yakinlarinin istihdam hakkini ikiye çikaran yönetmelikle, çalisamayacak durumda malul olanlarin yakinlarina da hak tanindi.
''Terör Eylemleri Nedeniyle Sehit ve Malul Olanlarin Yakinlarinin ve Çalisabilecek Durumdaki Malullerin Kamu Kurum ve Kuruluslarinda Istihdami Hakkinda Yönetmelik'', görevleri sona ermis olsa bile Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtilen görevleri yapmalari nedeniyle ugradiklari saldiri sonucu sehit olanlar dahil kamu görevlileri, er ve erbas, geçici ve gönüllü köy koruculari ile Türk Silahli Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlügü ve MIT Müstesarligi'nca açilan okullarda veya bu kurumlar hesabina okuyan ögrenciler ile ögrenci olmak için temel ve intibak egitimi görenler ile kanunun ilgili maddesinde anilanlari kapsiyor.
Yönetmelige göre, belirtilen kapsama giren sehidin esi veya çocuklarindan birisi ile anne, baba veya kardeslerinden birisi olmak üzere toplam iki kisi is hakkini kullanabilecek.
Sehidin anne, baba ve kardeslerinin bulunmamasi, varsa bile kamu kurum ve kuruluslarinda çalisiyor olmalari veya yas haddi dolayisiyla bu kadrolara atanamamalari durumunda sehidin esi ve çocuklarindan toplam iki kisi is hakkini elde edecek.
Sehidin esi veya çocugunun bulunmamasi, varsa bile kamu kurum ve kuruluslarinda çalisiyor olmalari veya yas haddinden bu kadrolara atanma imkanlarinin olmamasi hallerinde sehidin anne veya babasi ile kardeslerinden birisi olmak üzere toplam iki kisi istihdam edilebilecek. Anne veya babanin is hakkini kullanmamasi halinde ise iki kardes talepte bulunabilecek.
Esin müracaatinda çocuklardan is hakkindan feragat ettigine dair beyan istenmeyecek. Çocugun müracaatinda ise es ve diger çocuklardan is hakkindan lehine feragat edildigine dair beyan alinacak. Sehit annesinin müracaatinda babanin, babanin müracaatinda annenin, kardesin müracaatinda hak sahibi olan anne, baba ve diger kardeslerden feragat beyanlari istenecek.
Malul olup da çalisabilir durumda olanin kendisi, çalisamayacak durumda malul olanlarin ise es veya çocuklarindan birisi, esi ve çocugu yoksa kardeslerinden birisi olmak üzere bir kisi is hakkini kullanilacak. Malulün yazili feragat beyani olmadan yakinlari is hakkini kullanamayacak.
Yasi, sabikasi, egitim eksiklikligi ve görevini devamli yapmasina engel olabilecek akil hastaligi bulunmasi nedeniyle kamu görevine atanma imkani olmayanlarin, halen bir kamu kurum ve kurulusunda memur, sürekli isçi veya sözlesmeli personel olarak çalisanlarin is hakkini kullanma imkanlari olmadigi için bu kisiler hak sahibi sayilmayacaklar.
-Hayatini kaybeden sivillerin yakinlarina da is imkani-
Terör eyleminin ortaya çikarilmasi, etkilerinin azaltilmasi veya bertaraf edilmesinin saglanmasinda yardimci ve faydali olan sivillerden bu faaliyetlerinden dolayi hayatini kaybedenlerin es veya çocuklarindan birisi, esi veya çocugu yoksa kardeslerinden birisi, bu kapsamda malul olanlardan çalisabilir durumda olanlarin kendisi, çalisamayacak durumda olanlarin ise es veya çocuklarindan birisi is hakkini kullanabilecek.
Esin müracaatinda çocuklardan is hakkindan feragat ettigine dair beyan istenmeyecek, ancak çocugun müracaatinda esin ve diger çocuklarin is hakkindan feragat ettiklerine dair beyanlari alinacak. Kardesin basvurusunda diger kardeslerin is hakkindan lehine feragat ettigine dair beyan alinacak. Malulün yazili feragat beyani olmadan yakinlari is hakkini kullanamayacak.
Yasi, sabikasi, egitim eksiklikligi ve görevini devamli yapmasina engel olabilecek akil hastaligi bulunmasi nedeniyle kamu görevine atanma imkani olmayanlarin, halen bir kamu kurum ve kurulusunda memur, sürekli isçi veya sözlesmeli personel olarak çalisanlarin is hakkini kullanma imkanlari olmadigi için bu kisiler hak sahibi sayilmayacaklar.
-Ilk is hakkini kullanacak ailelere öncelik-
Istihdam hakkindan yararlanmak isteyenler ikamet ettikleri yerin valilik veya kaymakamligina basvuruda bulunacaklar.
Eski yönetmelikte bes yil olarak belirlenen basvuru süresi, sehitlik veya malullük olayinin meydana geldigi tarihten itibaren olmak üzere 15 yila çikarildi. Sehitlik veya malullügün oldugu tarihte hak sahiplerinden 18 yasini doldurmamis çocuk ve kardeslerin müracaat süresi ise 18 yasini doldurduklari tarihten itibaren baslayacak.
Basvurularin karara baglanma süreçlerine iliskin düzenlemeler de içeren yönetmelige göre, belirlenen kisiler kamu kurum ve kuruluslarinca sinav sarti aranmaksizin bir ay içinde atanarak göreve baslatilacak. Güvenlik sorusturmasi veya arsiv arastirmasina gerek duyulan görevlerde ise bu süre, güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasinin sonuçlanmasindan itibaren baslayacak.
Atamasi yapilan kisi, teblig tarihinden itibaren 15 gün içerisinde belge ile ispati mümkün zorlayici sebepler olmaksizin göreve baslamadigi takdirde bu hakkindan vazgeçmis sayilacak ve bu kisilerin yeniden yapacagi is talebi kabul edilmeyecek. Belgeyle ispati mümkün zorlayici sebepler nedeniyle göreve baslamama hali iki ayi astigi takdirde ise atama islemi iptal edilecek. Bu kisilerden göreve baslamaya mani hali ortadan kalkanlar tekrar is talebinde bulunabilecekler.
Atamalar hak sahibinin durumuna uygun kadro bulunmasi sartiyla müracaat tarihine göre gerçeklestirilecek. Ilk is hakkini kullanacak ailelere ait is talepleri ise öncelikle yerine getirilecek.
Atamasi yapilanlardan görevlerinden ayrilanlar ile görevlerine son verilenler yeniden basvuruda bulunamayacaklar. Kendi hatasi, kusuru, iradesi olmaksizin özellestirme uygulamalari nedeniyle isten çikarilanlarin 2 ay içerisinde müracaat etmeleri halinde ise yeniden atama yapilabilecek.
Yönetmeligin yürürlüge girmesiyle, 29 Mart 1996 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan eski yönetmelik yürürlükten kaldirildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284