Soma Faciasinin Yarali Yüregi Ermenek’te

Önce agabeyini ardindan esini kara elmas ugruna kurban verdi. Yüregindeki aci dinmemisken Ermenek’teki maden ocaginda mahsur kalan 18 isçinin haberi geldi. Iki gün televizyon karsisinda ayrilmadan çalismalari izledi ve ilaçlarla ayakta durmasina ragmen yollara düstü, isçi ailelerinin umuduna ortak olmak için madene gitmeye karar verdi. 301 isçinin yasamini kaybettigi Somali madenci eslerinden yalnizca biri olan Naciye Kaya, maden isçilerinin ailelerine ‘ayni aciyi ben de yasiyorum, paylasmaya geldim” diyecekti ancak ‘birinci derecede yakinlik’ engeline takildi.

Soma Faciasinin Yarali Yüregi Ermenek’te

Soma’da 301 madencinin feci sekilde hayatini kaybettigi faciadaki aci ve umut sinir tanimadi. Soma faciasinda yangin yerine dönen yürekler sogumamisken bu kez Ermenik’te su baskini sonucu 18 isçinin madende mahsur kalmasi yürekleri burktu. Yerin metrelerce altindaki ekmek davalari için çalisan isçileri kurtarma çalismalari araliksiz devam ederken altinci gününde bölgeye gidenlerden biri de Somali madenci esi Naciya Kaya oldu.
“HABERI ALINCA YERE ÇÖKÜP KALDIM”
Ermenek’te maden ocagindaki kazadan kiz kardesi tarafindan haberdar edildigini aktaran Kaya; “Ermenek’teki faciayi kizkardesim aradi haberdar etti beni. Dayimlara ulasamiyorum dedi. O esnada oturdugum yere çöküp kaldim. Sonra televizyonun basina oturdum ve iki gün kalkmadim basinda. Ondan sonra da atlayip otobüse buraya geldim. Ama maden ocagina girmek nasip olmadi. Kendi yasadigim aciyi hissediyorum. Perisanlar. Ben aylar geçmesine ragmen üzgünüm. Umudunu insan kaybetmiyor. Buradaki insanlari çok iyi anliyorum” dedi. Akrabalari ve küçük kardesi Ahmet Varol ile su baskinin meydana geldigi ocaktaki ailelerin yanina giden ancak güvenlik amaçli olusturulan kolluk kuvvetleri tarafindan içeri alinmayan Kaya; “Içeri alamiyorlar. Ailelerin birinci derecedeki yakinlarini kimlik kontrolleri ile aliyorlarmis. Buradakilere destek olmak için geldik ama sokmadilar. Içeri girmis olsaydim ailelere ‘Allah yardimciniz olsun. Ayni aciyi ben de yasiyorum. paylasmaya geldim” diyecektim. Ama kismet olmadi” dedi.
KAHREDEN DETAY
Çalismalarin altinci gününde bölgede solugu alan genç kadin 18 isçinin mahsur kaldigi Ermenek’teki maden ocagi sahiplerinin Türkiye’nin birçok ilinde isletmesinin bulundugunu hatta 7 yil önce Aydin Söke’deki maden ocaklarinda meydana gelen göçükte 32 yasindaki agabeyi Veli Varol’u kaybettigini söyledi. Ayni madende hem esinin hem de agabeyinin birlikte de çalistiklarinin anlatan Kaya; “ Aydin Söke’de madende çalisiyordu esim 10 yil. Orada meydana gelen göçükte abimi kaybettim ben. Esimle birlikte çalisiyordu agabeyim. Göçük sirasinda abimi çikardigi için kendisi fazla çalismak istemedi ve biz de oradan da Soma’ya geçtik. Soma faciasinda esimi kaybettim. Esim oradaki felakette birinci günün gecesinde çikarildi” dedi.
“IGNEDEN IPLIGE DENETLENMELI”
Ermenek’teki maden kazasini 17 yasindaki kizi Deniz ile 16 yasindaki oglu Ibrahim’in televizlon basindan kalkmadan takip ettiklerini belirten Kaya denetimlere de dikkat çekti. Kaya söyle konustu: “Çocuklarimin da psikolojisi zaten iyi degil. Kizim hala babasinin elbiselerine sarilip agliyor. Oglum ise pek konusmuyor. Ikisi de su anda televizyon basinda kurtarma çalismalarini izliyor. Titriyorum ama artik aglayamiyorum. Çok aci. Artik akillanilmasi lazim. Asilmasi lazim bir seylerin. Ermenek’teki aileler aci hissediyor.. Hala umutlari var. Çünkü biz de çok ümit ettik. Denetimler düzgün olmali. Soma olayinin ardindan akillanilmadi mi? Kapatilsin ve igneden iplige denetimi yapilsin. “
Kaya’nin diger kardesi olan Ahmet Varol ise Soma’daki faciadan kil payi kurtuldugunu anlatti. Göçük’ün yasandigi gün izinli oldugunu açiklayan Ahmet Varol da sunlari söyledi: “Agabeysimle iki usta vardi göçükte kalmisti. Agabeyimi kaybettim. Bir de 1 yildir Soma’da çalisiyordum. O gün Soma faciasi oldugu zaman ocakta degildim izinliydim ben. Bu da Allah’in bir takdiri. Ermenek’teki maden ocaginin sahipleri ile yakin akrabalarinin Aydin Söke’de de sahiplerinin yerleri var. Soma’da da ayni yerleri var. Soma olayinin ardindan da çalismadim bir daha zaten.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284