Su Yalitimi Olmayan Binaya Izin Verilmeyecek

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, isi ve gürültü yalitimindan sonra binalarda su yalitimini da zorunlu hale getirecek.

Su Yalitimi Olmayan Binaya Izin Verilmeyecek

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Planli Alanlar Imar Yönetmeligi'nde yapilacak degisiklikle su yalitimini zorunlu hale getirdi. Zemin suyunun, binanin tasiyici sistemine tehdit olusturmamasi için yeni yapilacak binalarda su yalitimi da denetlenecek.
Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, binalarin altindaki sularin, zaman içerisinde, yapilarin tasiyici sistemini dogrudan etkiledigini söyledi.
Bu durumun, zamanla tasiyici sistemde korozyona yol açtigini vurgulayan Ercan, böylece yapinin ekonomik ömrünün dogal olarak azaldigini ve zemine iliskin sorunlar olustugunu belirtti.
Ercan, topraga dayali tüm bodrum katlarda dis etkilere karsi su yalitimi yapilmasinin çok önemli olduguna dikkati çekerek, söyle konustu:
"Yapi kullanma izni alinmasi asamasindaki teknik kriterler arasinda su yalitimi da mutlaka belirtilecek. Diger yalitimlar, bina yasarken de yapilabilir. Ama zemin altinda kalan kisimlarda daha sonradan su yalitimi yapilmasi çok zor. Bu nedenle su yalitiminin özellikle incelenmesi için bir genelge hazirligi sürdürülüyor. Genelgede, su yalitimi yapilmamissa yapi kullanma izninin verilmemesine yönelik bir talimat olacak. Isi yalitimi gibi su yalitimi da yapilmamis ise yapiya kullanma izni verilmeyecek. Ancak gerekli tedbirler alindiktan sonra yapi kullanim izin belgesi düzenlenebilecek."
-Para cezasi uygulanacak-
Su yalitimi yapilmamasi halinde, bunun verecegi hasar göz önünde bulundurularak sorumlulara Imar Kanunu geregince 2, 4 veya 6 bin lira para cezasi uygulanacagini anlatan Ercan, "Kentsel dönüsüm yaptigimiz bir asamada, yapinin ekonomik ömrünü düsürecek her seyi ortadan kaldirmak gerekiyor. Aksi taktirde yaptigimiz kentsel dönüsümün çok anlamli olmaz" dedi.
-Denetimler artirilacak-
Ercan, piyasada Bakanlik tarafindan belirlenen standartlara uymayan firmalar oldugu, bunlara iliskin piyasa gözetimi ve denetimin daha da sikilastirilacagini ifade etti.
Yapilacak siki denetimler sayesinde standartlara ve kurallara uymayan imalathanelere karsi yüklü para cezalari verilecegini belirten Ercan, hatta geçici süreyle kapatma cezasi da uygulanabilecegini sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284