Suriyeli Hazem Hem Türkçe Öğrendi Hem Şarkı Söylemeye Başladı

Suriye’deki iç savaştan kaçıp ailesi ile birlikte Türkiye’ye sığınan 16 yaşındaki Hazem Kataie, Karaman’da hem Türkçesini geliştirdi, hem de Türkçe şarkılar söylemeye başladı. Hazem, Türk yurdunda Türk gibi yaşadığını söyledi.

Suriyeli Hazem Hem Türkçe Öğrendi Hem Şarkı Söylemeye Başladı
2001 yılında Suriye'nin Halep şehrinde doğan Hazem Kataie, 12 yaşına geldiğinde Suriye'deki iç karışıklık ve savaştan dolayı aile ile birlikte Türkiye'ye sığındı. Babası doktor olan Hazem’in ailesi Osmaniye’de bulunan mülteci kampına yerleştirildi. Babasının mesleği nedeniyle baskılardan bir türlü kurtulamayan Kataie ailesi, son olarak Osmaniye’den Karaman’a geldi. Ailesinin Karaman’a gelmesiyle 16 yaşındaki Hazem’in de hayatı değişti. Burada gençlik merkezine gelen Hazem, iki yıl içinde Türkçe'yi tamamen öğrendi. Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesine başlayan ve buna ek olarak gençlik merkezinde eğitim gören Hazem Kataie, yıllardır Türkiye’de yaşıyormuş gibi ileri düzeyde Türkçe öğrendi. Bununla yetinmeyen Hazem, Karaman Gençlik Merkezinde gitar kursuna başladı. Hazem, Türkçe şarkılar söylemeye başladı.
“TÜRK GİBİ YAŞIYORUM"
Hazem Kataie, Suriyeli olduğunu belirterek "Halep'te doğdum. 12 yaşında Türkiye’ye geldim. İlk başta Osmaniye’ye gelmiştik. Sonra IŞİD dolayısıyla babam doktor olduğu için Karaman’a geldik. Karaman’a geldiğimizden beri gençlik merkezine gelmeye başladım. Gençlik merkezinde gitar öğrendim. Türkçeyi hem okulda hem gençlik merkezinde geliştirdim. Sonra okula başladım. Her şeyi gençlik merkezine borçluyum. Çünkü Türkçe'yi burada öğrendim, gitarı burada öğrendim. Burada yaşadım sayılır. Çünkü herkesi burada tanımaya başladım. O yüzden gençlik merkezine minnettarım" diye konuştu.
Hayalinin doktor olmak olduğunu ifade eden Hazem, doktor olan babasının işini sevdiğini gördüğünü söyleyerek, kendisinin de bu yüzden doktor olmak istediğini ifade etti. Türkiye'de zorlanmadığını belirten Hazem, "Burada Türk gibi yaşıyorum çünkü Cumhurbaşkanımız sayesinde önümüz açık. İstediğimiz şeyi yapabiliyoruz. Türk gibi yaşıyoruz, sıkıntı çıkmıyor. Okuyabiliyorum, babam burada çalışabiliyor. Önümüz açık o yüzden" diye konuştu.
"ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR DESTEK VERMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayatı Kısacık da, Hazem'in iki yıldır gençlik merkezinde eğitime katıldığını ifade ederek, "Suriye’den, Irak’tan diğer ülkelerden gelen öğrencilerimize vermiş olduğumuz Türkçe öğretim dersimiz devam etmekte. Hazem bu derslere katıldı. Bununla birlikte gitar kursuna katıldı. Hazem diğer öğrencilerimiz gibi gençlik merkezini sürekli kullananlar içinde yer aldı. Burada aynı zamanda bize yardımcı olmakta. Suriye’den, Irak’tan gelen kardeşlerimizle birlikte derse girmekte ve burada gitarını ciddi anlamda geliştirdiğini görüyoruz."
Hazem'in Türk kardeşlerimiz gibi, gençlerimiz gibi artık Türkçe’yi rahatlıkla konuşabildiğini anlatan Kısacık, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kendini ilerleteceğine inanıyoruz. Şimdi burada Hazem gibi ciddi anlamda hem kız çocuklarımız, hem gençlerimiz buraya devam etmektedir. Biz bunların daha çok Türkçe öğretimini sağlıyoruz. Artı müzik gurupları ya da diğer sosyal faaliyetlere katılım sağlıyorlar. Hazem de burada bize hem kendisini geliştiriyor, hem de bu konularda bize destek vermekte. Biz de Karaman Gençlik Merkezi olarak elimizden geldiği kadar her konu da destek vermeye çalışıyoruz."



 

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2016, 17:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284