Tarım Sohbetlerinin Beşincisi Karaman’da Yapıldı

Türkiye İş Bankası tarafından düzenlenen Tarım Sohbetlerinin Beşincisi Karaman’da çiftçilerin katılımı ile yapıldı.

Tarım Sohbetlerinin Beşincisi Karaman’da Yapıldı

Programın medya sponsoru olarak görev alan BloombergHT kanalından, Tarım Editörü İrfan Onat’ın moderatörlüğünde düzenlenen programa, çok sayıda girişimci, çiftçiler ve sektör temsilcileri katıldı.

Programda Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Armutlu ve Türkiye İş Bankası Ticari Bankacılık Pazarlama Bölümü Tarım Birim Müdürü Özgen Şenel konuşmalar yaptı.

Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Gökhan Alkan konuşmasına Karaman Ticaret ve Sanayi Odası hakkında bilgi vererek başlarken, “Odamız önceden bazı nedenlerle Konya Ticaret Sanayi Odası’na bağlı olarak hizmet vermekteydi. Karaman müteşebbisi ile tekrar bağımsız olarak 1949 yılında bağımsız olarak çalışmaya başlamıştır. Odamızda 12 tane meslek grubu vardır, bugün ki konu ile ilgili olarak 3 grubumuz doğrudan gıda ve gıda sektörü ile ilgilidir. Diğer 4 grubumuz bunlara bağlıdır ve 12 grubumuzdan 7 tanesi gıda ve gıda sektörü ile ilgilenmektedir. İlimiz sanayisi gıda yoğunluklu bir sanayi. Gıda üretimi ile alakalı fabrikalar ve bunlara destek sağlayan makine üretimi gerçekleştiren fabrikalar mevcuttur. Karaman Akdeniz ve İç Anadolu ikliminin hüküm sürdüğü bir şehir olması nedeni ile ürün çeşitliliğinin oldukça fazla olduğu bir il. Kuru Fasulye, Nohut, Yulaf, Elma ve Ceviz üretiminde Karaman Türkiye genelinde ilk beşte. Bunların işlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili olarak işletmelerimiz mevcut. Ağırlıklı olarak kek ve bisküvi üzerine fabrikalarımız mevcut, ihracatta ağırlıklı olarak 62 tane üyemiz mevcut. Bu 62 üyemizden bir kısmı sadece iç piyasa ile ilgilenen ihracatçı firmalarımızdır. Ana başlığımız markalaşma ve Karaman Türkiye’nin bisküvi üretim ihtiyacının üçte birini karşılamaktadır. Mesela İtalya’da düzenlenen peynir festivali yarışmalarında ödül alan Divle Obruk Peynirimiz var, bununla ilgili olarak iki buçuk seneyi aşkın bir çalışma yapıyoruz. Taş değirmeni bulguru ve buğdayı olarak Karaman Türkiye’de iddialı bir konumdadır. Taş değirmen bulguru ile ilgili coğrafi işaretleme başvurumuzu gerçekleşirdik. Şu anda bölgemizde yetişen ve sağlık açısından da oldukça faydalı olduğu düşünülen, ekşi kara üzüm ürünümüze coğrafi işaretlemeleri almak için çalışmalarımızı başlattık. Bu çalışmalar aslında markalaşmaya yönelik çalışmalardır” dedi.

Armutlu’da, Karaman Ticaret Borsasının projeleri ve katkılarından bahsederek, “Karaman Borsalar Birliği akreditasyon sistemini kabul eden ilk borsalar arasındadır. Londra’daki, Paris’teki, Berlin’deki oda borsa üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa, Karaman Ticaret Borsası da aynı hizmeti vermektedir. Ayrıca borsamız kalite yönetiminin sisteminin ve müşteri memnuniyeti sisteminin standartlarına sahiptir. Karaman Ticaret Borsası olarak ürün ihtisas borsasına 1 Milyon TL ile ortak olduk. Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan Lisanslı Depoculuk A.Ş’ye de 500 Bin TL ile ortak olduk. Bu girişimler borsamızın geleceği açısından büyük önem taşıyacaktır. Karaman Ticaret Borsası kurulduğu günden bugüne kadar, Karaman’ın ve sanayisinin gelişmesi ve geliştirilmesi için çalışmaktadır. Bu kapsamda Mevlana Kalkınma Ajansına 23 adet proje sunduk. Bunlardan biri üyelerimize ve üreticilerimize daha iyi hizmet verecek olan Elektronik Satış kurulmasıdır. Diğer projemiz ise üyelerimizin ihracat rakamlarının artırılması amacıyla, ihracat pazar artışının fizibilite raporu çalışmasıdır. Projelerimiz çok yakında tanıtılacak ve üyelerimize gerekli bilgiler verilecektir. Mevcut buğday pazarımız şehir merkezi kalmış olduğundan, buğday pazarı esnafımız kendi girişimleriyle 2015 yılında bir kooperatif kurdular. Yeni kurulan kooperatif, Karaman Belediyesinden yeni buğday pazarı yapılması için yer satın aldı. Karaman Ticaret Borsası olarak da yeni yapılacak olan buğday pazarı yanında borsacılık hizmetimizi sunacağımız yeni hizmet binamız için Karaman Belediyesinden yer talebinde bulunduk. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.”

Programda son olarak konuşan Türkiye İş Bankası Ticari Bankacılık Pazarlama Bölümü Tarım Birim Müdürü Özgen Şenel ise,“İş Bankası, Cumhuriyetin kurulduğu tarihten 1 yıl sonra kurulmuş bir milli banka olarak milli sermayede kuruldu. Tarım sektörünün dışında kalması mümkün olacak bir banka değildir. Bizde bu bakış açısıyla sektöre dönük gerekli tüm çalışmalarımız yaptık. Bundan sonraki dönemde Türkiye genelinde, üreticilerimizin yanında olduğumuzu, varlığımızı hissettirerek kararlı bir şekilde yol alacağız. Türkiye’de çalışabilir ekonomik aktiveye katılabilir nitelikteki nüfusun yaklaşık 6 milyonu tarımla uğraşmakta. Bu rakam toplam olarak 32 milyon. Neredeyse çalışan insan kesiminin yüzde 20’si aslında tarımla ilgili uğraşlarla Türkiye’de çalışıyor. Bu anlamda tarım çok önemli. Karaman’ın coğrafi yapısı itibariyle yüzde 36’sı ekilebilir tarımsal araziden oluşuyor. Yüzde 26’sı çayır ve mera. Çayır ve meranın yüksek oranda olduğu sanırım ülke geneli çok fazla yerimiz yok. Geriye kalan yüzde 38’lik orandaki arazi ise yüzde 30’u ormanlık. Buda tarım açısından çok kıymetli. Yüzde 8’lik kesimi ekilemeyen bir arazi yapısına sahip Karaman. Ama görüyoruz ki dahili ipek yolu üzerinde yer alan ve her zamanda ekonomisiyle canlı kalmış olan Karaman bunu iyi değerlendirmiş” dedi.

Konuşmaların ardından program, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Saray Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yatırım ve Finans İşleri Grup Başkanı Adnan Demirbağ, Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, Karaman Yem & YUMKAR Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Akyayla’nın paneli ile sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284