“Tarımı Teknoloji Ve Bilim Odaklı Yapmak Zorundayız” 

Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından yaklaşık bir yıldır belirli aralıklarla ve çeşitli konularda düzenlenen Kalkınma Söyleşileri’nde son olarak konu “Tarımsal Girişimcilik” konusu ele alındı. Programa konuşmacı olarak katılan tarla.io firma sahibi ve kurucusu Kerem Erikçi, katılımcılara yönelik olarak yapmış olduğu sunu eşliğinde, teknoloji ve bilişim odaklı tarımsal girişimcilik hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı. Programa, konuyla ilgili kurum ve kuruluş yöneticileri, üniversitelerden akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı. 

“Tarımı Teknoloji Ve Bilim Odaklı Yapmak Zorundayız” 

Söyleşi programının açılış konuşmasını yapan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, “Yaklaşık bir yıldır düzenlemekte olduğumuz kalkınma söyleşilerimizde bugüne kadar farklı alanlarda konusunda uzman, uluslararası vizyona sahip konuklarımızla ilgili paydaşlarımızı bir araya getirmeye ve yeni ufuklar açmaya çalıştık. Bugün de bölgemizi ve ülkemizi çok yakından ilgilendiren tarımsal girişimcilik konusunu teknoloji ve bilimsel çalışmalar odağında inceleyeceğiz. Tarımsal çeşitliliğin ve tarımsal faaliyetlerin çok yoğun olarak görüldüğü bölgemizin aynı zamanda geniş bir üniversite ağına da sahip olması tarım konusunda bölgemizi bir adım öne çıkarmaktadır. Teknolojik imkânların son derece geliştiği günümüzde tarım alanında gelişmiş ülkelere baktığımızda tarımsal faaliyetlerin bu imkânlardan en üst düzeyde yararlanılarak yapıldığını görüyoruz. Bu noktada bizlere düşen, tarımsal faaliyetlerimizi teknoloji ve bilimin odağında yüksek katma değer üretecek şekilde gerçekleştirmektir” şeklinde konuştu.

Ardından söz alan tarla.io firma sahibi ve kurucusu Kerem Erikçi ise “İklim değişikliği ve küresel ısınma konusu Dünya üzerinde yaşayan herkesi yakından ilgilendiren bir konu. Bu konu bugün üzerinde duracağımız tarımsal faaliyetler konusunu da direkt olarak etkiliyor. Günümüzde küremiz iki derece ısınsa, dört derece ısınsa neler olur? İnsanlık bundan nasıl etkilenir? bu projeksiyondan bakılmaya başlandı. Bizler de firma olarak, küresel ısınma devam ederse Konya’da şeker pancarı üretmeye devam edebilecek miyiz yoksa onun yerini başka bir ürün mü alacak sorusuna cevap bulmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız başta tarım olmak üzere, sektörleri, değişen iklim koşullarına adapte etmektir. Bunu yaparken de bilgisayar teknolojisi, robotlar ve bulut sistemleri aracılığı ile teknolojinin ve bilimin tüm imkânlarından faydalanıyoruz. Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası, uygun iklim koşulları, verimli toprakları, bitkisel çeşitliliği ve havasıyla bugüne kadar bizlere sınırsız nimetler sundu ancak geldiğimiz noktada bilgi ayağının eksik olduğu ortaya çıktı. Artık ülke olarak bilimi ve teknolojiyi tarımsal üretimimizde kullanmak zorundayız ancak bu şekilde yüksek verim elde edebilir ve istediğimiz düzeye gelebiliriz. Millet olarak çok uzun yıllardır alışık olduğumuz ekim – dikim kısacası tarımsal faaliyetlerimizi değiştirmek zorundayız. Bunun en büyük sebebi küresel ısınmaya bağlı olarak iklimlerin kaymasıdır. Geçmişte Nisan ayının ilk yarısında şeker pancarı ekimi rahatlıkla yapılabilirken günümüzde bu işlem son yıllarda yaşanan don olaylarından dolayı ayın sonuna doğru kaymıştır. Bunu gözlemlemeden yapılan ekimden hiçbir verim alınamayacaktır. Günümüzde bu durum internet teknolojisi ile gözlemlenebilir ve yönetilebilir hale gelmiştir. Teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde noktasal, bölgesel ve anlık hava durumları, don olayları, rüzgâr, toprağın nemi gibi tarımsal üretimin olmazsa olmaz verileri uydu üzerinden elde edilebilir ve ona göre pozisyon alınabilir durumdadır. Bu sayede çiftçi doğru ekim zamanını ve atacağı gübre miktarını dahi kolayca hesap etme imkânına sahiptir. Ülke olarak tarımdan azami verimi elde etmek istiyorsak, her tarlayı yedi gün yirmi dört saat takip etmek, kayıt altına almak ve üretimimizi bilgi ve teknolojiye entegre etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.  

Söyleşi, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284