Taseron Isçiye Büyük Müjde

Çalisma Bakanligi`nca hazirlanan yasa taslagina göre taseron isçilerin haklari diger isçilerle esitleniyor.

Taseron Isçiye Büyük Müjde

Kidem tazminati fonu taslagini askiya alan hükümet, taseron isçilerin özlük ve sosyal haklarinda iyilestirme öngören yasa tasari taslagi üzerinde çalismalarini hizlandirdi.
Star'in haberine göre Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, taslakla ilgili çalismasini tamamladi.
Taslak bu ay içinde taraflarin görüsüne açilacak. Yilin sonuna kadar da Meclis'e sunulacak. Kamuoyunda taseron isçi olarak bilinen alt isverenlere ait isletmelerde çalisan isçilerle ilgili hazirlanan taslakta, taseron isçilerin haklari diger isçilerle esitleniyor.
Buna göre taseron is- çilerinde kidem tazminati, yillik 15 günlük izin, dogum ve ölüm izinleri olacak. Söz konusu haklar, yasa ile güvence altina aliniyor. Mevcut sistemde de taseron isçilerin bir çok hakki bulunuyor.
Ancak bu haklar isverenler tarafindan çogu zaman uygulanmiyor. Örnegin alt isverenlere ait isletmelerde bir yil dolmadan önce isçileri sözlesmeleri feshedilerek isçilerin kayitlari yeni sirket üzerinden yapiliyor. Yeni düzenleme ile bu tür hilelere basvuranlara, yeni is verilmemesi, bazi kamu haklarindan mahrum birakilmasi gibi bazi yaptirimlar getiriliyor. Ayrica yine maaslari düzenli ödemeyen alt isverenlere yönelik de denetimlerin arttirilmasi öngörülüyor.
DÜZENLEMEDEN 1.6 MILYON ISÇI YARARLANACAK
Taseron isçilerle ilgili düzenlemeden, halen alt isverenlere ait sirketlerde çalisan yaklasik 1.6 milyon isçi yararlanacak.
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'nin taslak hazirliklari sirasinda yaptigi çalismaya göre, 2011 yili sonu itibariyle Türkiye'de 1 milyon 611 bin 204 taseron isçi çalisiyor. Ancak söz konusu rakam SGK'ya bildirilen kayitlardan olusuyor.
Kayitdisi çalisan isçilerde dikkate alindiginda taseron isçi sayisinin 2 milyona ulastigi tahmin ediliyor. Halen kamu kurumlarinda 2 milyon memur istihdam ediliyor. Buna göre, taseron isçilerin sayisi memuru sayisina yetismis oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284