Tema Vakfi 21Yasinda

Çevre alaninda Türkiye’de faaliyet gösteren en yaygin sivil toplum kurulusu olan TEMA Vakfi, 21. yilini geride birakiyor. Kuruldugu günden bu yana 253 proje kapsaminda 6 bin futbol sahasi büyüklügünde alana 11,5 milyon fidan diken TEMA Vakfi, 11 bin futbol sahasi büyüklügünde alanda 700 milyon adet mese palamudunu toprakla bulusturdu

Tema Vakfi 21Yasinda

TEMA Vakfi 182 kirsal kalkinma, koruma, biyolojik çesitlilik ve agaçlandirma projesine imza atti. Dogal varliklarin savunuculugu kapsaminda açilan ve müdahil olunan 188 davanin 87’sini kazanarak, yüzde 71 gibi yüksek bir oranda basariya ulasti
11 Eylül 1992 tarihinde kurulan TEMA Vakfi, 21. yilinda 80 il ve 200 ilçede yürütülen faaliyetlerde aktif görev alan gönüllüleri, 67 üniversitedeki Genç TEMA topluluklari ve Vakfin çalismalarini tüm Türkiye’de destekleyen 477 bin gönüllü destekçisi ile faaliyetlerine hiz kesmeden devam ediyor.
Her yil 30 bin yeni gönüllü
Her yil yaklasik 30 bin yeni gönüllü destekçi kazanan TEMA Vakfi’nin gönüllü yapilanmasinda her yastan, her meslekten gönüllüye katilim firsati taniniyor. Yapilanma, Minik TEMA’larin, Yavru TEMA’larin, Genç TEMA örgütlenmelerinin ve Mezun TEMA’larin, Il ve Ilçe temsilcilikleriyle birlikte yaygin çalismalar yürütmelerine imkan veriyor. Genç TEMA Gönüllülük Programiyla, gençlerin yerel doga mücadelelerinde aktif rol almalari saglaniyor.
2013 yilinda odagina egitimi alan TEMA’dan 100 bin kisiye egitim
Kamuoyunun bilinçlenmesi ve harekete geçmesi için egitim çalismalarini odagina alan TEMA Vakfi, okul öncesi ve ilkokul çocuklarina yönelik doga egitimi programi olan Minik TEMA programini genisleterek 2013 yilinda da sürdürmeye devam etti. Milli Egitim Bakanligi destegi ve Türkiye Okul Öncesi Egitimini Gelistirme Dernegi isbirligi ile gerçeklesen ve çocuklarin dogayla erken yasta tanismalarinin yolunu açan Minik TEMA programi, 2013 yilinda Istanbul’da 500 okulda 29 bin 500 çocukla, Türkiye genelinde ise bin okulda 69 bin çocukla bulustu.
Türkiye’de bir ilk olan ve Milli Egitim Bakanligi isbirligi ile hayata geçirilen Ekolojik Okuryazarlik Ögretmen Egitimi’ne 2013 yilinda da devam eden TEMA Vakfi, 3 yilda 60 ilden toplam 240 ögretmene egitim verdi. Ekolojik Okuryazarlik Egitimi alan ögretmenler kendi illerinde Mahalli Ekolojik Okuryazarlik seminerleri düzenlediler ve meslektaslarina bilgilerini aktardilar. TEMA Vakfi sadece 2013 yilinda 50 ilden yaklasik 30 bin ögretmene ulasarak, Ekolojik Okuryazarlik misyonunu ülke çapinda yayginlastirma anlaminda büyük adim atti.
Ataç: “2013 yili toplumun kendi dogasini sahiplenmesi adina önemli bir yil oldu”
TEMA Vakfi’nin 21. yilina yönelik açiklama yapan TEMA Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Deniz Ataç, “ Yillardir ekoloji mücadelesini sürdüren bir kurum olarak, son yillarda ülkemizde ve dünyada dogal varliklarin insanlik tarihinde belki de hiç olmadigi kadar büyük bir hizla yok edildigini görüyoruz. Ancak, 2013 yili toplumun doganin haklarini savunmak adina önemli adimlar attigi bir yil oldu. TEMA Vakfi olarak 2013 yilinda yasadiklarimizdan çok sey ögrendik, tecrübeler edindik” dedi.
2013 yilinda sivil toplum kuruluslarinin omuz omuza vererek birikimlerini paylastigini ve yeni is birliklerinin olustugunu belirten Ataç, olusan birlikte çalisma kültürünün, doganin haklarina saygili kentsel ve kirsal yasam politikalarinin üretilmesi yönünde atilacak adimlarin önünü açtigini söyledi.
Toprak Dede BM tarafindan “Orman Kahramani” seçildi
2012 yilinda Alternatif Nobel ödülü alan TEMA Vakfi Kurucu Onursal Baskani Hayrettin Karaca’ya ikinci uluslararasi ödül Birlesmis Milletler (BM) tarafindan verildi. BM, Hayrettin Karaca’yi 2013 yili ‘Orman Kahramani’ seçti. Hayrettin Karaca, ödülünü 197 ülkenin katilimiyla Türkiye’de yapilan BM 10. Orman Forumu’nda aldi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284