Termik Santral Konusu Istanbul’da Masaya Yatirildi

Istanbul Karapinarlilar Dernegi tarafindan hafta sonunda Konya-Karapinar-Ayranci-Akçasehir’de kurulacak olan termik santralin etkileri konusunda bir panel düzenlendi.

 Termik Santral Konusu Istanbul’da Masaya Yatirildi

Bakirköy Belediyesi’ne ait Botanik Parkta düzenlenen panele TEMA Vakfi’ndan Istanbul Teknik Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Ismail Duman, Ankara Üniversitesi ögretim üyesi Doç. Dr. Mutlu Yilmaz, KOP Idaresi’nden Mehmet Akif Kaya konusmaci olarak katildi.

Panele Bahçelievler Kaymakami Mehmet Ali Özyigit, Sultanbeyli Kaymakami Ibrahim Özefe, Karapinar Belediye Baskani Mehmet Yaka, Istanbul Karamanlilar Egitim ve Kültür Vakfi Baskani Suat Yildirim, yönetim kurulu üyeleri Salli Yesildas, Emine Güven Mairov ve Muharrem Selek, Konyalilar Vakfi ve Konyalilar Dernegi yöneticileri ile birçok dernek ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katildi.
Panelle ilgili olarak gazetemize degerlendirmede bulunan IKEV Baskani Suat Yildirim, “KOP idaresi temsilcileri ve Karapinar Belediye Baskani Türkiye’nin Enerji ihtiyaci olmasindan dolayi ve bölgeye istihdam katkisi olacagindan dolayi bu projenin desteklenmesini talep ettiler. Havzadaki kömürü rezervi ile 30 YIL süre ile enerji üretimi yapilabilecegini su ile sogutmanin su kaynagini bitirerek tarima zarar verecegini belirterek hava sogutma sistemi kullanilacagini belirttiler. Tarima zarar vermeyecegini belirttiler. Tema Vakfi Temsilcisi ITÜ Kimya Bölüm Baskani Prof. Ismail Duman, ise Projenin verimli olmadigini dünya örnekleri ve hele Türkiye’de Soma ve Afsin Elbistan örnekleri göz önüne alinirsa çevreye verecegi zararin telafisi mümkün olmayacagini belirtmistir. Kalorisi düsük ve çevreye zararli bu yatirima girmezden önce Türkiye’nin Enerji Politikasinin gözden geçirilmesine dikkat çekerek üretilen toplam enerjinin yaklasik yarsinin yassi demir üretimi gibi getirisi düsük alanlarda kullanildigini bunlardan vazgeçilmesi halinde enerji arz ve talebinin birbirini karsilayacagini belirtmistir. Konya-Karapinar-Ayranci-Akçasehir de kurulacak termik santralin öncelikle Çevresel Etkilerinin telafisi mümkün olmayacagini belirterek tarim ve hayvanciligin sonu olacagini belirtmistir. Bu santralin su sogutma sistemini kullanmasi halinde bölgenin su rezervinin tamaminin kullanilacagini dolayisiyla ondan sonra tarim hayvanciligin yapilamayacagini belirtmistir. Kuru sogutmali sistemin kullanilmasi halinde ise üretilen enerjinin %40–50 sinin bu sogutma islemi için kullanilacagini belirtmistir. Bu santralin çalistigi süre içerisinde kömür yanmasi sonucu çevrede ortaya çikacak duman ve kül atiklarinin kanserojen etkileri ve verimli topraklar üzerinde bir kül katmani olusturarak bu topraklarin artik kullanilamaz duruma gelecegini belirterek, 30 yillik kisa bir süre elektrik üretimi için bölgenin tarim ve hayvancilik gibi emek yogun geleneksel ata mesleklerinin bitirilmemesini belirtmistir. Panel bölge insaninin bilgilenmesine katki saglamistir. Böyle toplantilarin yapilmasi bilgilenme açisindan yararli olmaktadir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284