Termik Santrale Hayir Ve Topragina Saygi Yürüyüsü Yapildi

Karaman Çevre Gönüllüleri Hareketi tarafindan hafta sonunda ilimizde Topragina Sahip Çik” yürüyüsü gerçeklestirildi.

 Termik Santrale Hayir Ve Topragina Saygi Yürüyüsü Yapildi

Karaman Lisesi önünde baslayan yürüyüs, 1. Istasyon Caddesini takiben, Atatürk Bulvarindan Ismet Pasa Caddesi ve Cumhuriyet Parki’nda son buldu.

Burada Hareket adina yapilan basin açiklamasinda, Karaman’in gelecek nesillerinin kömür madenciligi ve kömürlü termik santral tehdidi ile karsi karsiya kaldigi vurgulandi.
Açiklamada, “Insana ve çevreye duyarli insanlar sadece kendilerini degil, kendilerinden sonra gelecek nesilleri de düsünerek onlara yasanilacak bir çevre birakma sorumlulugunu tasimak zorundadirlar. Karaman’in gelecek nesilleri kömür madenciligi ve kömürlü termik santral tehdidi ile karsi karsiyadir. Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Eylül ayi içinde Akçasehir, Kaleköy ve Ambar’i topraklarinda bir açik ocak kömür isletmesi açilmasina yönelik Çevresel Etki Degerlendirme (ÇED) Raporuna onay verdi. Bu karara karsi Akçasehir halki ve duyarli vatandaslar tarafindan idari mahkemeye 'ÇED Olumlu’ kararinin iptali için açilan dava süreci devam ediyor. Açilmasi planlanan linyit ocagindan elde edilecek kömürün yine bu bölgede yapilmasi planlanan termik santralde kullanilacagi bakanligin raporlarinda ve ÇED raporunda açikça belirtiliyor. Çevre ve Sehircilik Bakanligi çalismalarina göre 5870 MW kurulu güç planlaniyor. Bahsedilen termik santral, Türkiye’nin mevcut kurulu kömürlü termik santral gücünün yarisina esdeger bir ölçekte olacaktir. Yörenin en temel su varligi, yeralti suyudur. Hem planlanan linyit isletmesi hem de termik santralin yeralti sularina geri dönülmez olumsuz etkileri olacagi bilim insanlari tarafindan detayli sekilde ortaya konulmustur. Madencilik faaliyeti nedeniyle kaybedilecek tarim topraklari, termik santral nedeniyle zehirlenecek araziler, tamamen kaybedilecek su kaynaklari, baslica ekonomisi tarima dayali Karaman’in sonu olmasi anlamina geliyor. Termik santral sadece topragimizi, suyumuzu degil, dogrudan bizi de zehirleyecek. Bilimsel raporlar, termik santrallerin oldugu yerlerde, insan ömrünün 10 yil kisaldigini gösteriyor. 2010 yilinda Türkiye’de kömürden kaynakli ölümlerin, trafik kazalarinda yasanan can kayiplarinin neredeyse 2 kati oldugu görülüyor.
Insana ve çevreye duyarli alt bilgide isimleri bulunan kitle örgütleri olarak Anayasamizin 56. maddesi "Herkes, saglikli ve dengeli bir çevrede yasama hakkina sahiptir. Çevreyi gelistirmek, çevre sagligini korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaslarin ödevidir" hükmü geregi vatandas olarak Anayasamizin bizlere verdigi ödevi yerine getirmek istiyor, kendimiz, çocuklarimiz ve torunlarimiz adina bu bölgede kömür ocaklari açilmasini ve termik santral yapilmasini istemiyoruz. Topragin üstünde yapilan tarimsal üretimden saglanan faydanin, topragin altindan çikarilacak kömürden saglanacak faydadan çok daha yüksek oldugu bilimsel verilerle dogrulanmistir. Topragimizin, suyumuzun, havamizin ve diger yasam kaynaklarimizin korunmasi hepimizin ortak görevidir. Biz insana ve çevreye duyarli kitle örgütleri her seyin anasi olan topragimiza, suyumuza, havamiza, yasam kaynaklarimiza ve vatanimiza sahip çikmak için bu amaçla birlikte mücadele etme kararliligimizi kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Bu amaçla bir araya gelerek Karaman Çevre Gönüllüleri Hareketini kurduk. Karaman’da açilacak kömür ocaklari için verilecek her türlü mücadeleyi sonuna kadar sürdürecegiz. Kömür ocaklari, termik santral, çevrenin korunmasi konularinda bilimsel toplantilar, bilgilendirme toplantilari, basin açiklamalari ve diger mücadele yöntemlerini kullanacagiz. Insanin ve çevrenin temel unsuru topraktir. Topraklarimizin, tarimsal ürünlerimizin, tekelci sirketlerce yok edilmesine izin vermeyecegiz. Ermenek’te hayatini kaybeden madencilerimiz için Allahtan rahmet diliyor, milletimizin basi sag olsun diyor, madencilerimiz anisina bir dakikalik saygi durusu ile yürüyüsümüzü bitiriyoruz. Kamuoyuna saygiyla duyurur, katilimlariniz için tesekkür ediyoruz. Bundan sonraki çevre ve insan mücadelemize destek vermenizi bekliyoruz” dendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284