"TİKA-Konya İş Dünyası Buluşması" Toplantısı Düzenlendi

Mevlana Kalkınma Ajansı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve MÜSİAD Konya Şubesi tarafından TİKA ile Konya iş ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliklerini artırmak amacıyla “TİKA-Konya İş Dünyası Buluşması” başlıklı bir toplantı düzenlendi.

"TİKA-Konya İş Dünyası Buluşması" Toplantısı Düzenlendi

MÜSİAD Konya Şubesi’nde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman’ın yaptığı programa TİKA Başkan Yarımcısı Ali Maskan, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Ömer Faruk Okka, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, Konya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Selim Yücel Güleç, TİKA Daire Başkanları, TİKA Ülke Koordinatörleri, STK temsilcileri ve işadamları katılım sağladı.

TİKA tanıtım filminin izlenmesinin ardından toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “Şehrimiz, ihracat ve sanayi üretiminde Türkiye’den daha fazla artış göstererek her dönem ülke ekonomisine pozitif katkılar sağlamakta, Ortadoğu, Avrupa, Afrika, Asya, Kuzey Amerika, Orta Asya ve Güney Amerika olmak üzere Dünya’nın her noktasına ihracat yapmaktadır. Kentimizin ihracat oranlarına baktığımızda 2016 yılında bir önceki yıla göre düşüş kaydedilmiştir. Bu düşüş Dünya genelinde yaşanan dış ticaret daralması, petrol fiyatlarının düşmesi ve komşu ülkelerde meydana gelen siyasi krizlerden kaynaklanmaktadır. Geçmişteki kayıplarımızı telafi edebilmek ve 2023 hedeflerimize ulaşmak için “Hedef Afrika” sloganıyla yola çıktık. Bu doğrultuda TİKA ile çok önemli işbirliklerimizin olacağını düşünüyor, TİKA’nın ofislerinin bulunduğu ülkelerle ticaretimizi pekiştirebilme, ülkelerin ihtiyaçlarına göre ürün temini sağlayabilme konusunda ortak çalışmalar yürütmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan ise yaptığı konuşmada, “Bugün, Konyalı sanayicilerimizle Konya’nın potansiyelini, sanayisini, ticaretini ve ekonomik deneyimlerini yurtdışına nasıl aktarabileceğimiz konusunda istişareler etmek işbirliği imkânlarımızı daha da artırmak adına bir araya gelmek istedik. Son yıllarda ülke olarak yaşadığımız çeşitli olaylar hepimize farklı sorumluklar yükledi fakat işadamlarımızın çok daha büyük sorumlulukları var. Mesele artık kendimizin ve ailemizin geçimini sağlamaktan çıktı adeta bir ülke hatta Dünya meselesi haline geldi. Ülkemiz, yaşadığımız bu yüzyılda sadece yakın coğrafyaların değil, tüm İslam Dünyası’nın umudu haline geldi. Bu yüzden bizim dünyanın her köşesine ulaşmamız, dünya ticaretinden pay almamız lazım. Bizler bulunduğumuz ülkelerde Türk firmaların ihracat yaptığını ve buralarda olduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz ve sayılarının artması adına da elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Akabinde konuşan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da, “TİKA son dönemde mevcut altyapısı ve uluslararası alanda yürüttüğü faaliyetlerle şu anda ülkemizin parlayan yıldızı konumunda. Ülke olarak Dünya üzerinde yaşanan ekonomik krizlerden etkilenmememizin temelinde ülkemizi yurtdışında temsil eden kurum ve kuruluşların yürüttüğü aktif çalışmaların olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz ekonomisinin Dünya üzerinde güven duyulan bir ekonomi görünümü vermesinde TİKA’nın etkisi çok büyük. Konya da ülkemizi uluslararası pazarda sanayi, tarım, turizm ve daha pek çok alanda temsil eden bir şehir. TİKA’nın ve Konyalı sanayicilerimizin pek çok alanda işbirliği yapabileceği kanaatindeyim” ifadelerine yer verdi.

Son olarak söz alan Ahmet Akman, “Tanıtım filminde de izlediğimiz üzere TİKA’nın yürüttüğü faaliyetler göğsümüzü kabartıyor. TİKA, gerçekleştirdiği bu çalışmalarla ülkemizin sanayisinin, ticaretinin, turizminin, ekonomik potansiyellerinin, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerinin bizlerin haritada dahi yerini bulmakta zorlandığımız ülkelere anlatılması noktasında çok büyük misyon üstlenmiş durumda. Bizler burada ne kadar ürün üretirsek üretelim, ne kadar ihracat yaparsak yapalım, ülkemizin Dünya üzerindeki ülkeler tarafından tanınmadığı sürece oralarda kalıcı olmamız mümkün değil. İşte tam da burada TİKA’nın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Özellikle son yıllarda ülkemiz tüm Dünya ülkeleri tarafından gıptayla bakılan bir ülke ve ekonomi haline geldiyse bunda yurtdışında ülkemizin her alanda tanıtımı için çalışma yürüten kurumlarımızın büyük payı vardır. Konya’mıza bakacak olursak, özellikle son yıllarda sanayide yakaladığı ivmenin yanı sıra, tarım, ticaret, turizm ve ihracat olmak üzere daha pek çok alanda ülkemizi uluslararası arenada temsil ettiğini görüyoruz. İpek yolu üzerinde ve Anadolu’nun ortasında bulunan Konya, tarım, ticaret, sanayi ve turizm merkezi, Selçukluların başkenti ve çevresindeki iller açısından cazibe merkezi durumundadır. Bugünkü toplantımızın temel amacını da oluşturan Konya sanayisi ve Konyalı sanayicilerimizle TİKA arasındaki işbirliği imkânlarının artırılması konusunu çok önemsiyoruz. Çünkü TİKA var olduğu ülkelerin ekonomilerine son derece hâkim ve bu Konyalı sanayicilerimiz için büyük avantajlar sağlayabilir. Konya sanayisinde üretilen bir ürün TİKA’nın faaliyet yürüttüğü ülkelerde çok rahatça kendine pazar bulabilir. TİKA ve Konyalı sanayicilerimiz arasında oluşacak bu işbirliklerinde köprü vazifesini görmeye ve üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu dile getirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Programı düzenleyen kurumların yöneticileri tarafından TİKA ile Konya iş dünyasının işbirliklerinin artırılması konusuna özellikle değinildiği açılış konuşmaların ardından toplantıya geçildi. MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman’ın moderatörlüğünde ve interaktif olarak gerçekleşen toplantı, TİKA ülke koordinatörleri, Konya sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamlarının söz alarak konuyla ilgili görüşlerini dile getirmelerinin ve toplantıya katılan diğer kurum temsilcilerinin konuya katkı vermelerinin ardından son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284