Timsal Karabekir: “Tarihini Bilmeyenin, Cografyasini Baskasi Çizer”

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Dil ve Tarih Toplulugunun davetlisi olarak Karaman’a gelen Istiklal Savasi’nin unutulmaz komutani Kazim Karabekir Pasa’nin kizi Timsal Karabekir “Dünü Unutma ki Yarina Hakkin Olsun” konulu bir konferans verdi.

Timsal Karabekir: “Tarihini Bilmeyenin, Cografyasini Baskasi Çizer”
KMÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) Karamanoglu Mehmetbey Salonu’nda 6 Mart Sali günü saat 15.00’te gerçeklestirilen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turan Karatas, IIBF Dekani Prof. Dr. Osman Çevik, üniversitenin idari ve akademik personeli ile ögrenciler katildi.
Konusmasina bir Karamanli olarak baba ocaginda olmaktan gurur duydugunu söyleyerek baslayan Timsal Karabekir, Kurtulus Savasi yillari ve Kazim Karabekir’e ait fotograflardan olusan slayt gösterisi esliginde babasinin hayatindan kesitler sundu. Katilimcilara “Sizleri geçmise yolculuga davet ediyorum.” diyerek Karabekir Pasa’nin çocuklugundan askeri ve siyasi hayatina kadar yasadiklarini yakin tarih çerçevesinde paylasti. Timsal Karabekir babasinin ve diger kahramanlarimizin Sarikamis ve Çanakkale’de yasadiklarini anlatarak gençlere ”Tarihini bilmeyenin cografyasini baskasi çizer. Tarihimizi bilmek zorundayiz.” sözleriyle tavsiyelerde bulundu.
Sunumunda ‘Sözde Ermeni Soykirimina’ dikkati çeken Karabekir, “Hiç kimse ihanet lafini dile getirmiyor. Eger bir grup Ermeni Ruslarla is birligi yapip, Osmanliyi sirtindan vurmasaydi Ermeniler zorunlu göçü yasamayacakti.” dedi. Erzurum’da 189 tane toplu Türk mezari bulunurken, bir tane toplu Ermeni mezarinin olmamasini soykirim iddialarina karsi verilebilecek en güzel cevap olarak gösterdi. Timsal Karabekir, Avrupa ülkelerinin arsivleri incelemeleri halinde esas yok edilmeye çalisilanlarin öz yurtlarinda yasayan Türkler oldugunu göreceklerini ifade etti.
Istiklal Savasi’nda Türk Milletinin verdigi sancili imtihani anlatan Karabekir “Allah Türk’ün kurtulmasini istemis ve ilahi bir kadro göndermistir. Vatani kurtarip, Cumhuriyeti kuran o ilahi kadro Mustafa Kemal, Kazim Karabekir, Ismet Inönü, Fevzi Çakmak ve diger kahraman komutanlardan olusmaktadir. Onlari minnet ve sükranla aniyorum.” dedi.
“Türkiye Cumhuriyetine hizmet etmek her Türk evladinin borcudur, görevidir, ibadetidir.” diyerek sunumunu tamamlayan Timsal Karabekir, güfte ve bestesi babasina ait olan ‘Türk Yilmaz’ ve ‘Hür Vatan’ marslarini 1919’da tas plaga alinmis haliyle dinletti.
Timsal Karabekir öncülügünde Karamanoglu Mehmetbey Salonu’nu dolduran katilimcilarin hep bir agizdan ‘Türk Yilmaz’ marsini söylemesi duygu dolu anlarin yasanmasina neden oldu. Etkinligin sonunda katkilarindan dolayi Timsal Karabekir’e KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen tarafindan plaket takdim edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284