Trafik Kanunu`na `Rüsvet Ayari`

Vatandastaki `rüsvet algisini` kirmak için Karayollari Trafik Kanunu`nda degisiklige gidildi. Trafik polisleri artik yazdiklari cezalari `pesin` tahsil edemeyecek. Trafik ihlali yapan yabanci plakali araçlar da cezalarini ödemeden yurt disina çikamayacak

Trafik Kanunu`na `Rüsvet Ayari`

Emniyet Genel Müdürlügü'nün (EGM) Karayollari Trafik Kanunu'nun 11. maddesinde degisiklik öngören tasarisi Meclis Alt Komisyonu'ndan geçti. Genel Kurul'da görüsülecek tasari ile kanunun 114 ve 115'inci maddeleri degistirildi. Torba Kanuna konulan tasari ile trafik polisleri artik kurallara uymayan sürücü ve yayalara yazdiklari cezalarin pesin tahsilini yapmayacak.
HER AY YÜZDE 5 FAIZ
Bir ay içinde ödenmeyen trafik cezalari için her ay yüzde 5 faiz uygulanacak. Ancak hesaplanacak tutar cezanin iki katini geçmeyecek. Eskiden polisler tarafindan 'aninda' tahsil edilen trafik cezalari bundan böyle sadece bankalar ile PTT tarafindan tahsil edilecek. Düzenlemenin trafik polislerini zan altinda birakan rüsvet algisi ve para üstü sikintilari nedeniyle yapildigi ögrenildi.
PARA ÜSTÜ SIKINTISI
EGM, Trafik Kanunu'nun 114 ve 115'inci maddelerde degisiklik yapilmasinin gerekçesini söyle açikladi: "Trafik zabitasinin pesin ceza tahsilati yapmasinin uygulamada çesitli yanlis anlamalara neden olmasi, pesin ödeme yapmak isteyen kisi sayisinin çok az olmasi ve ödeme sirasinda para üzeri verilmesi sirasinda sikintilar yasanmasi nedeniyle pesin ceza tahsilati kaldirildi."
Yabanci araçtan hazineye gelir
Yeni kanunla Türkiye'de trafik ihlali yapan yabanci plakali araçlarin cezasini ödemeden ülke disina çikmasina izin verilmeyecek. Cezayi ödemeyen sürücünün aracina el konulacak.
Yeni düzenlemeyle hazineye ek gelir saglanacak. Bugüne kadar trafik cezasi yazilan 50 bin yabanci araçtan muhatabi bulunamadigi için para tahsil edilememisti. Yabanci araçlarin cezalari ödemeden araçlarin yurtdisina çikisini engelleyen herhangi bir yasal düzenleme de yoktu. Yeni tasarida yabanci plakali araçlara kesilen trafik cezalarinin nasil tahsil edilecegi de belirlendi.
MOBESE, Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ya da Plaka Tanima Sistemi (PTS) ile kural ihlali yaptigi belirlenen yabanci araçlarin plakasina, sürücüsüne veya isleteninden para tahsili yapilabilecek. Trafik cezasini ödemeyen yabanci plakali araçlarin hudut kapilarindan çikisina izin verilmeyecek. Iç savas nedeniyle Türkiye'ye giris-çikis yapan Suriye plakali araçlar da trafik cezasindan nasibini alacak.
PESIN CEZA DAHA AZ ÖDENDI
2012'de 44 bin 768 sürücüye "pesin", 10 milyon 687 bin 232 sürücüye "ihbarli" trafik cezasi yazildi. 2011'e göre 2012'deki pesin para cezalari yüzde 28.5 düstü. Geçen yilki cezalarin 5 milyon 389 bin 589 TL'sini pesin, 1 milyar 589 milyon 432 bin 363 TL'sini ise ihbarli cezalar olusturdu. Trafikte pesin para tahsilatin kesilen ceza miktarinin yüzde 0.5'ine denk geliyor.
15 milyon TL'lik lüks araç vurgunu
Ankara polisinin 26 ilde es zamanli olarak otomobil kaçakçilarina operasyon düzenledi. Operasyonda yurtdisindan ülkemize 'dograma' tabir edilen faturalar ile lüks otomobil ithalati yapip, devleti yaklasik 5 milyon lira zarara ugratan çete çökertildi. Operasyonda aralarinda ikisi gümrük çalisani dört kisi gözaltina alinirken, piyasa degeri 15 milyon lira olan 155 araca el konuldu.
Sebekenin uluslararasi piyasada tutulan lüks otomobillerin en düsük modelini 100 bin eurodan, en yüksek modelini ise 250 bin eurodan sattigi ortaya çikti. Özellikle is adamlarinin, taninmis firmalarin müsterisi oldugu galericinin bu araçlardan yaklasik 15 milyon lira haksiz kazanç elde ettigi ifade edildi.
Kaynak: Bugün
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284