Trafikte, Vekil Ve Yargica `Ceza Imtiyazi` Kalkiyor

Trafikte denetimlerin dijital ortama geçmesi, Emniyet`in yükünü büyük oranda azaltti. Ancak sehir merkezleri ve karayollarindaki MOBESE kameralarinin, hiz limitini asan milletvekili, hakim ve savcilara ait araçlara otomatik olarak ceza göndermesi sikinti dogurdu.Cezalar, Emniyet`i, Meclis ve yargiyla karsi karsiya getirdi. Basbakan Erdogan`in talimatiyla hazirlanan Karayollari Trafik Güvenligi 10 Yillik Eylem Plani`yla tartismaya nokta konulacagi ögrenildi. Resmî Gazete`de yayimlanmasi beklenen planda, söz konusu imtiyazin yer almayacagi, Erdogan`in kendisine aktarilan sikâyetler üzerine trafikteki bu ayricaliklarin kaldirilmasi talimati verdigi belirtildi.

Trafikte, Vekil Ve Yargica `Ceza Imtiyazi` Kalkiyor
Edinilen bilgiye göre, Trafik Güvenligi Eylem Plani'nda kurallara uyma yükümlülügü noktasinda herkes esit olacak. Güvenlik nedeniyle yetkili kurumlarca alinan tedbirler istisna olusturabilecek. Ancak kamu vicdanini rahatsiz edecek farkli uygulamalardan kaçinilacak. Ayrica koruma hizmetlerinden yararlanacak kisiler arasinda sayilmayan kamu görevlilerine koruma verilmeyecek, araç tahsis edilmeyecek. Geçis üstünlügü saglayan isikli ve sesli donanim kullanamayacak.
Içisleri Bakanligi genelgesiyle, polis, jandarma ve milletvekillerine ceza kesilmemesi talimati verilmisti. Milletvekilleri, savci ve hakimlerin özel araçlariyla kirmizi isik ihlali yapmalari ve hiz limitini asmalari üzerine gelen cezalara itirazlar tartisma dogurmustu. Tartisilan sistem söyle isliyor: "Imtiyazdan faydalanmak isteyen vekil, sürekli kullandigi özel bir aracin plakasini Emniyet'e bildiriyor. Bu plakalar MOBESE'ye takildiginda görüntüler otomatik olarak kayittan düsüyor. Düzenlenen bazi ceza tutanaklari ise Meclis yönetimine iletiliyor. Meclis'in uygun görmesi halinde vekile ceza kesiliyor. MOBESE kameralarinda hiz limiti veya trafik ihlali yaptigi tespit edilen hakim ve savcilarla ilgili kayitlar da Adalet Bakanligi'na gönderiliyor. Bakanlik, kayitlarin ceza tutanagina dönüstürülmesi için hakim ve savcilarin görüntülerini ilgili agir ceza mahkemesine gönderiyor."
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284