Türk Kökenli Bulgar Heyet Liege Belediyesini Ziyaret Etti

Bulgaristan’in Belçika Büyükelçisi Vesselin Valkanov’un baskanligindaki bir heyet Avrupa turuna devam ediyor. Bu kapsamda 17-18 subat tarihleri arasinda iki günlük bir ziyaret için Belçika`da bulundular.

Türk Kökenli Bulgar Heyet Liege Belediyesini Ziyaret Etti

Avrupa Parlementosu Bulgaristan Milletvekili Metin Kazak ile Brüksel’in taninmis simalarindan olan Türk is adami Ali Aktan’in girisimleri sonucu gerçeklesen bu seri ziyaret ve temaslar için Belçika’ya gelen heyet içinde Büyükelçi Vesselin Valkanov, AP Milletvekili Metin Kazak, Bulgaristan Kardzhali (Karçali) Belediye Baskani Hasan Azis, arkeoloji uzmani Prof. Galabova gibi birçok önemli sahsiyetler yer aliyor.
Baskent Brüksel ile Flaman Bölgesi Ghent sehrinde çesitli temaslarda bulunan heyet üyeleri, Valonya bölgesinin önemli kenti Liege belediyesi Baskanlik Sarayindaki Meclis toplanti salonlarinda Baskan Willy Demeyer ile belediye Meclis Üyesi ve Komisyon Baskani Mehmet Aydogdu tarafindan karsilandilar. Burada özellikle Liege ile Kardzhali sehirleri arasinda gerçeklesebilecek kardes sehir konusunda bir görüs alis verisi yapildi.
Gerçeklesen görüsmede Liege Belediye Baskani Willy Demeyer, “Bulgaristan’dan ilk defa bir heyet agirlamaktan, özelliklede, bir büyükelçi, bir Avrupa milletvekili, Kardzhali belediye baskani yani sira çesitli sahsiyetlerden olusan önemli bir heyeti agirlamaktan büyük memnunluk duydugumu ifade etmek isterim. Kardzhali gibi önemli bir sehirle olagan bir kardes sehir olgusu disinda ciddi ve verimli projelerin yer alabilecegi, sosyal, ekonomik ve kültürel projeler konusunda isbirligi yapabilmek için çaba sarf etmeye haziriz” dedi.
Görüsmeler esnasinda ikinci olarak söz alan Liege belediyesi Meclis Üyesi ve Komisyon Baskani Mehmet Aydogdu ise, “2012 yilinda Kazakistan’in Astana sehrine karsi dünya sergisi adayligimiz için yabanci ülkede bulunan Baskanimiz Demeyer’in yoklugunda gerçeklesen ilk ziyaret sonrasinda bugün Bulgaristan adina yeni bir heyeti agirlamak gerçekten çok sevindirici. Valonya bölgesinin kültürel baskenti olan Liege ayni zamanda bir mülti-kültürel sehirdir. Yani tolerans kelimesinin yasandigi bir sehirdir. Hem buna dayanarak, hemde Bulgaristan AP Milletvekili Metin Kazak ile Kardzhali (Karçali) Belediye Baskani Hasan AZIS beylerin Türkçe bilmelerinden faydalanarak, Fransizca degil de Türkçe olarak sizlere hos geldiniz demek isterim” dedi.
Bulgaristan Belçika Büyükelçisi Vesselin Valkanov ile AP Milletvekili Metin Kazak’tan sonra söz alan Bulgaristan Kardzhali (Karçali) Belediye Baskani Hasan Azis ise, “Liège sehrinin dünya’nin çesitli ülkelerinden 21 sehirle kardes sehir sifatini paylasmakta oldugunu bilmekteyim. Ama bizim için en önemlisi çok yönlü bir ortalik anlasmasi yapilmasidir. Bence Kardzhali ile Liege sehri birçok dalda çalismalar yapilabilirler. Birbirimizden ögrenecegimiz ve paylasabilecegimiz çok seyler vardir. Bunlarin içinde ekonomi, turizm ve kültür ön plana çikmalidir. Iki sehrimizin isbirligi yapmasi Avrupa Birligi mülti-kültür anlayisina büyük katki saglayacagina inandigimi ifade etmek isterim” dedi.
Yapilan görüsmeler sonucunda 2015 sonbaharinda Kardzhali sehrinin Belçika’da, ayni anda, Brüksel veya Ghent ile Liege sehirlerinde tanitiminin yapilmasi için bir proje gelistirilecek. Burada özellikle, kültürel, arkeolojik, turizm, el sanatlari gibi birçok sergi ile çesitli faaliyetler yani sira Liege Üniversitesiyle bir isbirligi söz konusu olacak.
Heyet bir süre belediye müzeleri ile isletmeleri gezerek yerinde bilgi aldiktan sonra Liege’den ayrildilar.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284