Türkiye Aspir Üretiminde Rekora Kosuyor

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanliginin sagladigi destekler aspir üretimini artirdi. 2002 yilinda 25 ton olan aspir üretimi, 2013 yilinda 45 bin tona ulasti.

 Türkiye Aspir Üretiminde Rekora Kosuyor

Türkiye, yemeklik yag üretiminde, gida, kimya, kozmetik sanayinde ve biodizel yapiminda kullanilan aspir üretiminde hedef büyüttü. Bakanlik tarafindan yagli tohumlu bitkilerin üretimi için verilen desteklerin artirilmasi, aspir üretimini rekor düzeyde artirdi. 2002 yilinda 25 ton olan aspir üretimi, 2013’te 45 bin tona yükseldi. 2014 yilinda ise 76 bin tonluk üretim tahmin ediliyor. Ortalama 110-140 günde yetisebilen tek yillik uzun gün yag bitkisi olan aspir, kurakliga ve soguklugu dayanikli, kiraç alanlarda yetistirilebilir ve ilkbaharda ekimi yapilabilir olmasi nedeniyle üreticiler tarafindan tercih edilmeye baslandi.

BAKANLIK MALIYETIN YÜZDE 80’INI KARSILIYOR
Yilda iki kez üretim yapabilme imkani sunan aspir bitkisi, gidadan biodizel yapimina kadar birçok alanda ham madde olarak kullaniliyor ve ülke ekonomisine büyük katki sagliyor. Böylece üretimde yasanan artis, ihracata da yansidi. 2010 yilinda 165 ton olan aspir ihracati son üç yil içinde rekor düzeyde artarak, bin 284 tona ulasti. Bakanlik, aspir üretimini artirmak için, kilogram basina 22 kurus olan fark destegi ödemesini, 45 kurusa çikardi. Mazot, gübre, toprak analizi, sertifikali tohumluk gibi desteklerle beraber dekar basina verilen destek miktari, 91 liraya ulasiyor. Bakanligin verdigi desteklerle maliyetin yaklasik yüzde 80’i karsilaniyor.
ÜRETIMDE DÜNYADA 7. SIRADAYIZ
Dünyada 2012 yili itibariyla yaklasik 834 bin ton üretimi yapilan aspire son yillarda üreticinin yogun ilgi göstermesiyle birlikte Türkiye, aspir üreten ülkeler arasinda 7. siraya yükseldi. Ülkemizde en fazla aspir üretimi, Iç Anadolu Bölgesi’nde yapilmakta olup il bazinda ise Ankara, Sanliurfa ve Eskisehir’de ilk siralarda yer almaktadir. Aspir üretimi yapilan diger iller ise, Konya, Kirikkale, Aksaray, Mus, Kayseri, Yozgat, Amasya, Afyon ve Karaman olarak siralaniyor. Ülkemiz aspir ihtiyacinin yüzde 55’ ini yaklasik 25 bin ton üretimi ile Ankara karsilamaktadir. Türkiye'de yillar geçtikçe üretimi artan ve tohumlarindan kaliteli yemeklik yag elde edilen aspirden, 2023 yilinda ise 2 milyon ton yag üretilmesi hedefleniyor.
SUYA IHTIYAÇ DUYMUYOR
Aspir bitkisinin iklim ve toprak istegi diger yag bitkilerine göre daha az seçici olmasi, üreticiye degisik kosullarda üretim yapabilme imkani sunuyor. Suya ihtiyaç duymadan yetisebilen aspir, özellikle kurak bölgelerde üreticiler tarafindan tercih ediliyor. Ülkemizde nadasa birakilan tarim alanlari, son yillarda aspir ekimi ile degerlendiriliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284