Türkiye Genelinde 1.125 Radyo Ve Televizyon Faaliyet Gösteriyor

Türkiye Istatistik Kurumu (TUIK), ilk kez Radyo ve Televizyon Kurum Istatistikleri’ni açikladi. Istatistiklere göre, 2011 yilinda 1.125 radyo ve televizyon kurumu faaliyet gösterdi.

Türkiye Genelinde 1.125 Radyo Ve Televizyon Faaliyet Gösteriyor

Bu yayin kurumlarinin yüzde 88,9‘u karasal ortamda yayin yapan, yüzde 11,1’i ise sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayin yapan kurumlardan olustu. Faaliyet gösteren kurumlardan karasal ortamda yayin yapanlarin yüzde 79,4’ü radyo yayinciligi yapti. Bu yayin kurumlarinin yüzde 11,1’i televizyon yayinciligi, yüzde 9,5’i radyo ve televizyon yayinciligi yapti.
Yerel yayin yapan kurumlar, karasal ortamda yayin yapan kurumlarin yüzde 88’ini olusturdu.
Karasal ortamda yayin yapan kurumlarin yüzde 7,3’ünü bölgesel yayin yapan kurumlar, yüzde 4,7’sini ulusal yayin yapan kurumlar olusturdu.
Toplam istihdamin yüzde 62’sini karasal ortamda ulusal yayin yapan yayin kurumlari olusturdu.
Radyo ve televizyon kurumlarinda 2011 yilinda çalisanlarin yüzde 21’i yerel yayin yapan kurumlarda, yüzde 4,8’i bölgesel yayin yapan kurumlarda çalisti. Sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayin yapan kurumlarin toplam istihdamdaki payi ise yüzde 12,2 oldu.
Programcilik ve yayincilik faaliyetlerinde, toplam istihdamin yüzde 84,8’i televizyon programciligi ve yayin faaliyetlerinde yer aldi. Olusturulan toplam katma degerin yüzde 94,6’sini karasal ortamda ulusal yayin yapan yayin kurumlari olusturdu. Radyo ve televizyon kurumlarinda toplam katma degerin yüzde 0,9’unu karasal ortamda bölgesel yayin yapan kurumlar, yüzde 0,8’ini karasal ortamda yerel yayin yapan kurumlar olusturdu. Katma degerin yüzde 3,7’si ise sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayin yapan kurumlar tarafindan saglandi.
Programcilik ve yayincilik faaliyetlerinde, toplam katma degerin yüzde 97,3’ü televizyon programciligi ve yayin faaliyetlerinde gözüktü.
Karasal ortamda yayin yapan yayin kurumlarinin 2011 yili yayin süresi 9.033.649 saat oldu. Toplam yayin saatinin yüzde 72,9’unu radyo yayinciligi, yüzde 17,4’ünü radyo ve televizyon yayinciligi, yüzde 9,7’sini televizyon yayinciligi olusturdu.
Yerli yapim programlarin toplam yayinlanma süresinin yüzde 73,1’i radyoda, yüzde 9,6‘si televizyonda gerçeklesti.
Yayin saatinin yüzde 58,9’u müzik yayini olarak gerçeklesti. Ikinci sirada yüzde 9,3 ile reklamlar, üçüncü sirada yüzde 7,1 ile haberler yer aldi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284