Türkiye’nin ‘Çevre En’leri Belirlendi. Karaman Üçüncü Oldu

Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nca, çevreyi korumak için en fazla yatirim ve denetim yapan belediyenin belirlendigi çalismada, Türkiye’nin ‘çevre en’lerinde birinci Kocaeli Büyüksehir Belediyesi olurken, ilimiz belediyesi de üçüncü oldu.

Türkiye’nin ‘Çevre En’leri Belirlendi. Karaman Üçüncü Oldu

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Türkiye'nin çevreyi korumak için en fazla yatirim ve denetim yapan belediyeleri ile en temiz üretim yapan organize sanayi bölgelerini belirledi. Bu yil ikincisi düzenlenen yarismada, sanayi tesislerine karsi yürüttügü etkin çalismalar dolayisiyla Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Türkiye’nin ‘çevre en’lerinde birinci olurken, Konya Büyüksehir Belediyesi ikinci, Adana Büyüksehir Belediyesi de üçüncü oldu. Organize sanayi bölgesi kategorisinde, Kayseri ve Antalya organize sanayi bölgeleri en temiz üretim yapan sanayi bölgesi olarak birinciligi paylasti.
Çevre ve Sehircilik Bakanligi’ndan yapilan açiklamada, Büyüksehir belediyelerinin “kati atik ve atik su aritma yönetimi, hava kalitesi, iklim degisikligi, büyük endüstriyel kazalarin önlenmesi ve acil müdahale, hafriyat topragi, insaat ve yikinti atiklarinin kontrolü” alanlarinda yürüttükleri çalismalari açisindan Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan bir yil boyunca incelemeye tabi tutulduklari belirtildi.
Yapilan bu inceleme sonucunda, büyüksehirler kategorisinde Kocaeli Büyüksehir Belediyesi birinci olurken, yeni büyüksehir olan Trabzon da nüfusu 50 bin ve 750 bin arasinda olan belediyeler arasinda birinci seçildi. Ayni kategoride Sanliurfa ikinci olurken Karaman belediyesi ise üçüncü oldu. Bu kategoride incelemeye alinan belediyeler “çevre denetim birimi ve Alo çevre hatti bulundurup bulundurmadiklari, kanalizasyon ve atik su hizmetinden nüfusunun yüzde 90’inin yararlanmasi, düzenli depolama, ambalaj atiklari yönetim plani” gibi kriterler dikkate alinarak degerlendirmeye tabi tutuldular.
“Türkiye'nin En Temiz Sehri Yarismasi’nda” büyüksehir ilçe belediyeleri kategorisinde Ankara’nin Altindag Belediyesi birinci, Konya’nin Selçuklu Belediyesi ikinci ve Istanbul Ümraniye Belediyesi ise üçüncü oldu. Büyüksehir ilçe belediyeleri, “atik ve atik su yönetimi, hava kalitesi, iklim degisikligi, egitim ve bilinçlendirme” basliklarinda degerlendirilerek ödüle layik görüldü.
“Türkiye'nin En Temiz Sehri Yarismasi’nda” nüfusu 10 bin ve 50 bin arasinda olan belediyelerde ise birinciligi Nevsehir’in Ürgüp, ikinciligi Yalova’nin Çinarcik, üçüncülügü ise Akçaabat aldi. Bu kategoride yarisan belediyeler ise “atik yönetimi, atik su aritma ve hava kalitesi” basliklarinda degerlendirmeye tabi tutuldular.
EN TEMIZ ORGANIZE SANAYI BÖLGESI KAYSERI VE ANTALYA BÖLGELERI OLDU
Çevresel yönden tüm tedbirleri almasi nedeniyle Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve orta ölçekli sanayicilerin bir araya geldigi örnek bir OSB olmasi nedeniyle de Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin en temiz organize sanayi bölgesi seçildi.
Türkiye'nin en temiz sanayi tesisi yarismasinda; Çanakkale’de bulunan IÇDAS Çelik Tesisleri, Adapazari’nda kurulu bulunan OTOKAR Otomotiv ve Batman’da bulunan TÜPRAS Batman Rafineri Müdürlügü de en temiz sanayi tesisleri seçildi.
Türkiye'nin en temiz sanayi tesisi yarismasinda ikinci kategoride ise dört sanayi tesisi seçildi. Eskisehir’de kurulu bulunan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi Anonim Sirketi (TÜLOMSAS), Denizli’de kurulu bulunan, Deniz Tekstil Sanayi ile Manisa’da kurulu bulunan Vestel Beyaz Esya Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi ve Konya da bulunan ILKO Ilaç Sanayi, Türkiye’nin en düzenli sanayi tesisleri seçildi.
Dereceye giren belediyeler, organize sanayi bölgeleri ve sanayi tesislerine “Çevre Beratlari” Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Ankara’da verilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284