Türkiye’yi Çöllesmeden Kurtaracak Proje Hayata Geçiyor

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, salma sulama nedeniyle tuzlanan arazileri yeniden tarima kazandirmak için kapsamli bir proje baslatti. Harran ve Seyhan Ovasi ile Amasya Suluova’da tuzlanmayi ortadan kaldiracak kapali drenaj sistemleri kuran Bakanlik, Adana, Igdir, Aydin, Mus ve Konya Ovasi illerinde (Konya, Nigde, Aksaray, Karaman) ön çalismalara basladi.

Türkiye’yi Çöllesmeden Kurtaracak Proje Hayata Geçiyor
Toprak yapisi, iklim kosullari ve bilinçsiz sulama nedeniyle tuzlanma ve çoraklik problemiyle karsi karsiya kalan bölgelerde Tarim Reformu Genel Müdürlügü tarafindan yürütülen çalismalarda, 81 bin hektar alan tekrar tarima elverisli hale gelecek. Bu bölgelerin basinda gelen Harran Ovasi’nda 65 bin hektar alan, Amasya Suluova’da 10 bin hektar ve Seyhan Ovasi’nda 6 bin 500 hektar alanda drenaj çalismalari devam ediyor.
HARRAN OVASI’NDA 35 BIN HEKTAR ALAN KURTARILDI
GAP Eylem Plani kapsamina alinan Harran Ovasi’ndaki tuzlanma sorunun çözümü için 2009 yilinda drenaj ve toprak etüt çalismalarina baslandi. Toplam 252 bin hektar araziye sahip ovada 65 bin hektar alan proje kapsamina alindi. 214 köyde çalismalarin tamamlandigi proje sayesinde simdiye kadar 35 bin hektar alan tekrar tarima kazandirildi. Simdiye kadar 96 bin 700 çiftçinin faydalandigi proje, 2013 yilinda tamamlanarak Harran Ovasi’nin tuzluluk sorununu ortadan kaldiracak.
IKI KATINA ÇIKAN VERIM PROJENIN MASRAFINI BIR YILDA KARSILAYACAK
Kapali drenaj sisteminin tamamlandigi bölgede yogun olarak ekimi yapilan pamukta yüzde yüzlük verim artisi saglandi. Tuzlulasma olan ve sistemin kuruldugu alanlarda dekar basina 250 kilogram olan pamuk verimi, drenaj sistemi ile birlikte 500-600 kilograma kadar çikti. Bu sekilde dekar basina saglanan 350 kilogramlik verim artisi, 65 bin hektar alanda yaklasik 250 bin ton daha fazla pamuk üretimi saglayacak. Bu sayede proje tamamlandigi zaman yilda yaklasik 390 milyon lira ilave gelir getirecek. Toplam maliyeti 160 milyon lira olan sistemin bütün masrafi bir yil içinde karsilanmis olacak.
Tarim disi kalmis alanlarin tekrar tarima kazandiran proje, ayrica köylere yapilan altyapi çalismalarina da katki sagladi. Çiftçilerin sulama mevsimi ve kis aylarinda arazisine rahatlikla gidip gelmesi ve tarimsal islerin yapilabilmesi için 270 km köy içi yol, bin 30 m tarla yolu ve 150 köyde göl alanlarinin islahi islemleri yapiliyor. Yine proje kapsaminda 320 km yüzey tahliye kanali yapilacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284