`Tuvaletlerimizi Bile Ocakta Posete Yaptirip Sonra Attiriyorlardi`

Karaman’in Ermenek ilçesine bagli Güneyyurt beldesindeki madende yasanan su baskininda ocakta mahsur kalan isçilerden kardes olan Ali ve Kerim Haznedar`in enistesi Mehmet Tuncer, iki buçuk yil önce ayni maden ocaginda meydana gelen göçükte kalarak felç geçirdigini söyleyerek basindan geçenleri anlatti.

`Tuvaletlerimizi Bile Ocakta Posete Yaptirip Sonra Attiriyorlardi`

Iki buçuk yil önce ayni maden ocaginda göçük altinda kalarak felç geçiren Mehmet Tuncer, "Ocagin sartlarini bana sorsan ben derim ki, oraya gidecegine burada en zor isi ondan hafif görüyorum. Oraya gittigin zaman Allah’in ecriyle çalisiyorsun. Buradaki gibi olsan orada çalisamazsin. Elin kolun kalkmaz. Orada ekmek davasi var ya, her zorlu sartta adama o zorlugun içinde yine de helal olarak kazandigin için çok helal rizik. Terliyorum ben, üzerine atlet giyerdim af edersin, üç sefer, 5 sefer böle atleti terden siktigimi bilirim. 2-3 sefer elbiseyi degistigimi bilirim. Çizme su dolar, üstünden akar, o biçim zor” dedi.
"AYNI OCAKTA GÖÇÜK ALTINDA KALARAK FELÇ GEÇIRDIM"
Ayni ocakta 2,5 yil önce göçük altinda kaldigini ve felç geçirdigini, belden asagisinin tutmadigini belirten Mehmet Tuncer, “Simdi ben is kazasi geçirdim, orada göçük oldu. 2 yil 3 ay önce oldu. Is girisindeydi zaten, Ramazan günüydü. Isçi isi 1 saat falan erken birakmisti. O ara boslukta haliyle tavan bosluk yapmis, yani salmis diyelim. Kömürünü almislar, digeri açikti. Tahkimat yapilmasi gerekiyordu. Onu yapmadan da ileriye gidemiyorsun. Mutlaka tahkimatini yapmalisin. Tahkimat esnasinda 3-5 dakika sonra, yanimdaki arkadaslar geride ben ilerideydim. O esnada bir çatirti patirti olmadin sadece hatirladigim tasin altindan arkadaslarin beni çikardigi. Üstüme tavan çökmüstü. Davrandim ama simdi belimden asagisi tutmuyor. Belim kirildi yani” seklinde konustu.
"BURADA ÇOK BÜYÜK BIR IHMAL VAR"
Mehmet Tuncer, maden ocaginda büyük bir ihmal oldugunu belirterek, “Af edersin dilen, dilenmek iyi bir sey degil ama en zor is yap ama orasi çok farkli bir sey. Yillardir orada, 10-20 sene önce çalisilmis burada. Çalisilmis ama oralarda çalismayan yerlerden kömür aliyor bunlar. Simdi o önceki çalisilan yerler hep su dolu. Bir sizinti birike birike ne yapacak, dolacak orasi. Yanina yaklastigin zamanda ne yapacak, su devamli yüzeye çikmak istedigi için gevsek buldugu tarafa salacak mutlaka. Bu hemen 3-5 aylik, 1 senelik mesele degil yani. Çok büyük bir ihmal var. Bunun ihmali göz göre göre suyun altina gidiyorsun” seklinde konustu.
"BUNLAR BENIM EVLATLARIM GIBIYDI"
Tuncer, maden ocaginda mahsur kalan kayinbiraderlerinin evlatlari gibi oldugunu belirterek, “Bu ikisi benim hanimimin küçükleri. Kayin degil de yani bir evlat nasil olur öyle. Benim yanimda büyüdüler. 10 yasindan beri benim yanim dalardi. Ayni zamanda hem akrabam hem de kayinlarim. Onlar benim için o biçim farkliydi. Benim açimdan yapilmasi gereken ne varsa hepsini, tüm islerimi onlar yapiyordu” dedi.
"TUVALETI BILE OCAKTA POSETE YAPTIRIP ATTIRIYORLARDI"
Tuncer, “Simdi bizim zamanimizda yeni yemekleri içeride yedirmeye baslamislardi. Taban uzak diye, yarim saat geçer diye içeri aldilar yemegi. Aslinda tam tersi yani, içeriye aldilar ama bu seferde adam ihtiyaci için disariya çikamiyordu. Adamlar ihtiyacini içeride yap diyordu. Sürekli olarak çalis diyorlardi. Seni disariya bir ihtiyacini karsilamaya göndermiyor. Tuvalete göndermiyor, yap yaninda at posete git diyor. Burada su baskini yakin bir zamanda olmamisti. Su vardi devamli ama böyle çok bir su baskini olmadi” ifadelerini kullandi.
"ARTIK ÜMITLER TÜKENIYOR"
Tuncer, “Simdi benim tabii ki ümidim var, yaradan dan ümidimiz sonsuz ama göz göre göre de yani basini seyin içine sok nefes alamazsan ne olacak ümit bitti. Tabii ki ümidi yine kesmeyiz ama yavas yavas ümitlerde bir yere kadar. Bunlar ayrilmaz ki o biçim ayrilmaz. 5 kayin biraderim var, bunlarin ayrilmasinin imkanlari yok. Ekiz gibi giderlerdi gittikleri yere” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284