Üç Maden Ocagi Felaketinden De Kil Payi Kurtuldu

Önce Manisa’da 2013 yilinda bir kisinin ölümü ile sonuçlanan Darkale maden ocagindaki göçükten ardindan da Soma’da sehit düsen 301 madencinin yasadigi faciadan kil payi kurtuldu. 7 yillik maden isçisi ekmegini kara elmastan çikarmak için bu kez Ermenek’te 18 isçinin mahsur kaldigi maden ocagina basvuru yapti. Ancak basvuru sürecine yanit uzayinca bu kez önüne çikan baska bir is firsatini degerlendirdi. Yerin metrelerce altinda yasanan üç felaketten de kil payi kurtulmayi basaran maden isçisi Devrim Söylemez; “ Eger baska bir is vesile olmasaydi simdi ben de o madenin içindeydim” dedi.

Üç Maden Ocagi Felaketinden De Kil Payi Kurtuldu

Devrim Söylemez 34 yasinda ve maden isçisi. Onu diger madencilerden farkli kilan ise Türkiye’nin tek yürek oldugu önemli maden ocagi felaketlerinden kil payi kurtulmasi oldu. Söylemez maden felaketini ilk kez 2013 yilinda Manisa'nin Soma Ilçesi'nde Uyar Madencilik'e ait Darkale Kömür Ocagi'nda meydana gelen göçükte yasadi. Göçük sonrasinda çikan yangin sonucu içeride çalisan 28 isçi mahsur kalmis, yangin söndürüldükten sonra baslatilan kurtarma çalismalarinda 27 isçi yarali olarak kurtarilirken, bir ay önce madende çalismaya baslayan, evli ve 6 çocuk babasi 49 yasindaki Yunus Güçlü yanarak yasamini yitirmisti. Ardindan Soma’da 301 kisinin yasamini yitirdigi aci olayda felaketten bir ön önce isten ayrilma sebebiyle kurtuldu. Devrim Söylemez iki maden ocagi felaketinin yasandigi Manisa’dan kisa süre sonra ayrilarak ekmek davasi için Karaman’nin Ermenek ilçesine yerlesti. Bir müddet is arayisinda bulunan Söylemez, 18 isçinin mahsur kaldigi Ermenek’teki maden ocagina is basvurusunda bulundu. Basvurusuna yanit alma süreci uzayinca bu kez market isletmeciligine basladi. Maden felaketi bu kez Ermenek’te karsisina çikti. Ancak bu kez maden isçisi olarak degil bir market isletmecisiydi.
BASVURUYA YANIT ALSAYDI SIMDI O MADENDEYDI
Sevinci, saskinligi ve hüznü bir arada yasayan genç adam Soma’da kara elmas ugruna yitirilen canlarin acisina ortak oldugunu dile getiren Söylemez; “Manisa’da ilk olarak çalistigim maden Azim Uyar’a bagliydi. Uyar Madencilikte 3,5 yil, Isiklar Maden’ de de 3,5 yil çalistik. Toplam 7 yil boyunca maden isçiligi yaptim. Darkale Maden’de en son göçük sebebiyle kapandiktan sonra tekrar baska madenlerde çalistik ve uyumu saglayamadik. Soma’da ise Nisan 13’ünde isi biraktim. Mayis 13’te de zaten facia yasandi. Herhalde bir ay boyunca agladik. Bir Her gece her haberler üzüldük sikintilar yasadik. Ermenek’teki ayni madene de basvurduk. Girecektik ama baska bir is vesile oldu. Yoksa girerdik” dedi.
PAMUK IPLIGI BENZETMESI
Maden isçilerinin yasam kosullarini pamuk ipligine benzeten Söylemez sartlarin adil olmadigini dile getirerek sunlari söyledi: “ Çalismazsan zaten açsin ölmekten de daha beter. Çalisacaksin fark etmiyor. Her gün evde yasanan durumlar ayni. Hatta bundan sonra girme çalisma deniliyor ama bos. Baska yerlerde hayat sartlari sor deniliyor ama pamuk ipligine bagli insanlari da düsünmüyorlar açikçasi. Sonuç olarak 4001 günü doldurmak gibi bir zorunlulugumuz var bu zorunlulugu doldurmak için herhangi bir madene girip çalismamiz lazim. Bunun için Ermenek olur, Zonguldak olur, Soma olur bilemediniz baska bir maden olur fark etmez. Hayat standartlarini gerektiren tek unsun 4001 günü doldurmak. Orada madende sorun varmis, güvenligi yokmus bunlar bizi ilgilendirmiyor hayata tutunabilmek için bizim tek sansimiz orada o günü doldurmak açikçasi.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284