Üniversite, Elma Bahçelerindeki Yararli Solucanlari Arastirdi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi tarafindan “Karaman’da Elma Bahçelerinde Bulunan Entomopatojen Nematod Faunasinin Belirlenmesi” konulu bir proje gerçeklestirildi.

Üniversite, Elma Bahçelerindeki Yararli Solucanlari Arastirdi

Proje ile böcek larvalarina saldirarak zararlilarin ölümüne neden olan entomopatojen nematod adi verilen yararli solucanlarin Karaman elma bahçelerindeki varligi arastirildi. KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Organik Tarim Programi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Yavuzaslanoglu ve Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Arastirmaci Ugur Gözel tarafindan yürütülen çalisma, KMÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonunca da desteklendi.
KARAMAN’DAKI 130 ELMA BAHÇESINDEN ÖRNEK ALINDI
Çalisma kapsaminda Karaman’in merkez ve ilçelerindeki elma bahçelerinin tamamina yakini gezilerek 1-2 kilometre arayla 130 elma bahçesinden toprak örnekleri alindi. Toplanan örneklerin fizikokimyasal özellikleri çikarildi ve yuvarlak solucanlar sinifindan olan entomopatojenik nematodlarin Karaman elma bahçelerindeki dagilimi tespit edildi. Etkili bir biyolojik mücadele ajani olan entomopatojen nematodlar Karaman’in elma bahçelerinin yüzde 20’sinde bulundu. Türkiye’nin diger bölgeleriyle kiyaslandiginda yüksek bir orana denk düsen bu rakam, Karaman yöresinin entomopatojen nematodlar bakimindan önemli bir potansiyele sahip oldugunu da gösterdi.
KARAMAN, ELMA YETISTIRICILIGINDE TÜRKIYE’DE IKINCI SIRADA
Projeye iliskin açiklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Elif Yavuzaslanoglu, yumusak çekirdekli meyvelerden elmanin yurdumuzda en fazla üretimi yapilan meyve oldugunu kaydederek Karaman’in ise elma yetistiriciliginde Isparta’dan sonra ikinci sirada yer aldigini belirtti. Türkiye elma üretiminin yüzde 12.23’lük kismini karsilayan Karaman’in elma bahçelerinde kumlu, killi, tinli topraklarin daha yaygin oldugunu dile getiren Yavuzaslanoglu, örneklenen elma bahçelerinde genellikle topraklarin kum oraninin düsük, kil oraninin yüksek düzeyde tespit edildigini belirterek, killi toprak yapisinin yararli solucanlarin adaptasyonlarini kolaylastirdigini söyledi. Projede yararli solucanlarin yasli bahçelerde ve iyi tarim uygulamalarinin yapildigi yerlerde daha fazla görüldügünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yavuzaslanoglu, “Elma yetistiriciliginde verimi ve kaliteyi kisitlayan etmenlerden biri de zararlilardir. Dogada kendiliginden var olan yararli organizmalarin tesvik edilmesiyle veya ortama verilmesiyle gerçeklestirilen biyolojik mücadele, hastalik ve zararlilarin kontrolünde en ideal yöntemlerden biridir" seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284