Üniversite Ögrencilerine Askerlik Soku!

Üniversiteye kayit yapmak veya yenilemek isteyen 29 yasini doldurmus ögrencilere kisla yolu gözüktü.

Üniversite Ögrencilerine Askerlik Soku!
Milli Savunma Bakanligi ve YÖK'ün ortak karariyla, bu yas sinirinin üstünde olan ögrenciler yeni egitim ögretim yilinda kayit yaptiramadi. Iptal için bakanliga ve YÖK'e basvuran Egitim-Bir-Sen'e, "Terör örgütünün isine yariyor" gerekçesiyle" olumsuz cevap verildi
29 yasini dolduran ögrenciler, kayit yenilemede kötü bir sürprizle karsilasti. Milli Savunma Bakanligi (MSB), Yüksekögretim Kurulu'na (YÖK) gönderdigi yazida 29 yasindan büyük yükümlülerin askerliklerinin ertelenemeyecegini, askerlik yapmalari halinde egitimlerine devam edebilecegini belirtmisti. Buna istinaden üniversiteler kayit yapacak ögrencilerden askerlik durum belgesi istemeye basladi. Belge alamayan ve askerligi ertelenmeyen ögrenciler askere çagrildi. Ögrenciler, bu durumda ancak 15 ay askerlik yaptiktan sonra ögrenimlerini tamamlayabilecek. Askere gitmeyen ögrencilerin de üniversiteden kaydi silinecek. Memur-Sen'e bagli Egitim-Bir-Sen, MSB'ye basvurarak söz konusu ögrencilerin egitimlerine devam etmesini istedi. Ancak olumsuz cevap aldi.
10 YIL YETERLI BIR SÜRE
Askere alma Daire Baskanligi'ndan sendikaya yapilan yazili açiklamada sunlara yer verildi: "29 yasina kadar lisans düzeyinde bir yüksekögretim kurumundan mezun olamayan yükümlülerden herhangi bir nedenle ilisikleri kesilenlerin askerlikleri ertelenemez. Askerliklerinin ertelenebilmesi için en az lisans düzeyinde bir yüksekögretim kurumundan mezun olmalari (yüksek lisansa devam edebilmeleri amaciyla) gerekiyor. Ögrencilerin lise veya dengi okuldan 18-19 yaslarinda mezun oluyor. Üniversite için yaklasik 10 yil gibi uzun bir süre kaliyor ki bu üniversite egitimini tamamlamalari için yeterli bir süre. Bu gerekçeyle, konuyla ilgili bir çalismamiz bulunmuyor."
2 YIL ZORUNLU UZATMA VAR
29 yasina geldigi halde ögrenimini tamamlayamadigi için okulu ile ilisigini kesmek zorunda kalan yüksekögrenim ögrencilerinin askerlikleri iki yil süreyle ertelenecegini hatirlatan Özer sözlerine söyle devam etti: "Ögrencilere bu süre zarfinda ögrenimlerini tamamlama imkâni taninsa zaten sorun kendiliginden çözülmüs olacak. Diger yandan bu kanunla bedelli askerlik imkânindan faydalanmak suretiyle 29 yasini geçtikleri halde askerlik durum belgesi alarak kayitlarini yenileme hakki taninmasina ragmen bu imkândan faydalanamayarak askerlik durum belgesi alamayacak durumda olanlar arasinda bir ayrim dogurmaktadir ki bunun da anayasada ifadesini bulan esitlik ilkesi ile bagdastigini ileri sürmek mümkün degil."
BAHAR DÖNEMINDE UYGULANMADI
Kayit yapamayan ve askere gitmek zorunda birakilan ögrenciler zor durumda. Ögrenciler sosyal paylasim siteleri üzerinden örgütlenmeye basladi. Yaklasik 20 bin kisiyi oldugu ögrenilen ögrencilerin olusturdugu 29 Yas ve Üstü Üniversiteliler Platformu Sözcüsü Zafer Duman, YÖK, Milli Savunma Bakanligi'nin yayimladigi Genelgeyi Ocak 2012'de bütün üniversitelere gönderdigini söyledi. Buna ragmen 29 yasini dolduran ögrencilerin bahar döneminde kayitlarini yaptiklarina dikkat çeken Duman, "Bende bunlardan biriyim. Bahar döneminde kayit yaptirdim ama simdi yapamiyorum" diye konustu. Istanbul Üniversitesi Psikoloji bölümü son sinif ögrencisi olan ve okulunun bitmesine yarim dönen kalan 31 yasindaki Duman, yürütmeyi durdurma istemiyle önümüzdeki hafta bölge idari mahkemesine basvuracagini söyledi.
ÖZEL ÜNIVERSITELER KAYIT YAPTIRIYOR
Yönetmelige göre hiçbir üniversitenin yeni kayit döneminde ögrenciden askerlik durum belgesi isteme hakkinin bulunmadigini ifade eden Zafer Duman "Askerlik belgesi sadece üniversiteye yeni kayit yapanlardan istenir. Dolayisiyla bu yasa ihlali oldugu gibi ayni zamanda yönetmelik ihlalidir. Isin ilginç yani özel üniversitelerde durum böyle degil. Neredeyse bütün özel üniversiteler 29 yasini dolduran ögrencilerinden askerlik durum belgesi istemiyor. Yani YÖK bir uygulamaya yapiyor ve bunu bütün üniversitelere gönderiyor ama özel üniversiteler bunu uygulamiyor. Parasi olan okuyabiliyor."
Kaynak: Bugün
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284