Üniversite’de Türk Müslümanligi Konusuldu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Türk Müslümanligi’ konulu konferans düzenlendi. KMÜ Türk Egitim Ögrenci Toplulugu tarafindan gerçeklestirilen konferansta Dr. Sait Baser, akademisyenler ve ögrencilerle bulustu.

 Üniversite’de Türk Müslümanligi Konusuldu

KMÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda düzenlenen konferans saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Anadolu’daki Teskilatlanma Yapisi
Konferansta Dr. Sait Baser, Anadolu’daki teskilatlanma yapisindan bahsederek Gâziyân-i Rum, Âhiyân-i Rum, Bâciyân-i Rum ve Abdalân-i Rum olmak üzere toplum içerisinde farkli teskilatlarin oldugunu ve bu teskilatlanmalarin toplumdaki güveni ve ekonomiyi düzenledigini söyledi.
Osmanli döneminde insa edilen medreseleri kuran kisilerin Sadreddin Konevî’nin ögrencileri oldugunu belirten Dr. Sait Baser, Osmanli’nin temelini olusturan kurumlari bu kisilerin olusturdugunu ifade etti.
“Din, ferdi bir olaydir”
Bulgar Hanligi ve Karahanlilarin Türk devletleri olarak birbirlerine yakin dönemlerde Müslüman olmaya karar verdiklerini söyleyen Sait Baser, Türklerin Müslümanligi seçerken zora basvurulduguna dair pek çok söylentinin yayildigini ifade ederek “Din, ferdi bir olaydir. Insanlarin kalbine kimse hükmedemez. Sizden baska biri sizin Müslüman olmaniza veya baska bir dine mensup olmaniza karar veremez. Su an için bu mümkün degildir. Fakat o dönemin toplumu bu karara itiraz etmemis ve toplumun geneli Müslüman olmustur.” dedi.
Karahanlilarin Müslüman olmadan önce töre anlayisina göre yasadiklarini belirten Dr. Baser, “Karahanlilarin töre anlayisina benzer uygulamalarin Islamiyet’te de bulunmasi onlarin Islamiyet’i benimsemelerini kolaylastirdi. Türk devletlerinin çogu Islamiyet’i kabul ettikten sonra dahi törelerini yasamaya devam etmislerdir.” seklinde konustu.
“Ezberci toplumlarda Mevlanalar ve Koneviler yetismez”
Günümüzde ezberci zihniyetin topluma hâkim oldugunu öne süren Sait Baser, “Ezbercilikle yetisen toplumlar düsünemez. Düsünmedikleri için de üretemezler. Böyle toplumlarda Sadreddin Konevîler ve Mevlanalar gibi ilim insanlari ve düsünürler çikmaz.” dedi.
Dr. Sait Baser konferansin sonunda ögrencilerin sorularini yanitladi. Ardindan Sait Baser’e plaket takdim edilmesiyle konferans sona erdi. Sait Baser ayrica bes farkli kitabini ögrencilerin de faydalanabilmesi amaciyla üniversite kütüphanesine hediye etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284