Üniversiteye Giremeyene Her Ay 225 TL’ye Kadar Ceza

Üniversiteye kayit yaptiramayanlar, eller cebe..

Üniversiteye Giremeyene Her Ay 225 TL’ye Kadar Ceza

Hürriyet ekonomi yazari Sükrü Kizilot, üniversite kazanamayan ve 18 yasini geçen gençleri bekleyen “genel saglik sigortasi primi” ödemesine dikkat çekti.
Üniversiteye giremeyene her ay 225 TL’ye kadar ceza
Üniversiteye kayit yaptiramayanlar, eller cebe..
Her ay en az 37,62 TL, en fazla da 225,72 TL prim ödeyeceksiniz! Paraniz yoksa, ailenizden alip ödeyeceksiniz.
Ama mutlaka ödeyeceksiniz.
Artik sizin için yeni bir dönem basliyor, Olay ciddi..
OLAY NE?
Üniversitede okuyanlar, anne ve babalari üzerinden saglik hizmeti alabiliyorlar. 18 yasini doldurmus olup üniversiteye giremeyenler ise, anne ve babalari üzerinden saglik hizmeti alamiyorlar.
Bu durumda, ceza olarak 225 TL’ye kadar prim ödüyorlar.
Primin tutarina gelince, aile içindeki gelirin kisi basina aylik tutari: - Asgari ücretin üçte biri (313,50 TL) ile asgari ücret (940,50 TL) arasinda ise 37,62 TL; - Asgari ücret ile asgari ücretin iki kati (1.881TL) arasinda ise 112,86 TL; - Asgari ücretin iki katindan fazla ise 225,72 TL; “genel saglik sigortasi primi” ödenecek.
KIZLARA AYRICALIK
1 Ekim 2008 tarihi itibariyle, ana veya babasinin, “bakmakla yükümlü oldugu kisi” olarak saglik hizmeti alan kiz çocuklari; 1- Çalismaya baslamadiklari, 2- Evlenmedikleri,sürece, üniversiteye giremeseler dahi anne ve babalari üzerinden saglik hizmeti almaya devam edecekler.
Kiz çocuklari; - Çalismaya basladiklarinda, kendi sigortaliliklari üzerinden, - Evlenip de çalismayanlar, esleri üzerinden “saglik yardimi” alacaklar.
Issiz kalmalari veya bosanmalari halinde, tekrar anne veya babalarinin bakmakla yükümlü oldugu kisi sayilacak ve yeniden onlarin üzerinden saglik yardimi almaya baslayacaklar.
GELIR TESTI VE ÖNEMI
Zorunlu genel saglik sigortalisi sayilan çocuklarin, “gelir testi” yaptirmalarinda yarar var.
Gelir testi sonucuna göre, prim ödemeksizin saglik hizmeti alabilmek mümkün. Test sonucu, aile içindeki kisi basina düsen aylik gelirin, “asgari ücretin üçte birinden (313,50 TL’den) az olmasi” gerekiyor.
Bu durumda, genel saglik sigortasi primleri devlet tarafindan karsilanir.
Aile içindeki gelirin, kisi basina düsen aylik tutari “asgari ücretin iki katindan az olanlar” mutlaka gelir testi yaptirmalilar. Yaptirmadiklari takdirde, asgari ücretin iki kati tutar üzerinden, “aylik 225,72 TL) genel saglik sigortasi primi” ödemek zorunda kalirlar.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284