Ünlü Iletisim Uzmani KMÜ’de Seminer Verdi

Etkili iletisim ve ikna uzmani Ismet Topaloglu, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Uluslararasi Görgü ve Nezaket Kurallari egitimi verdi. KMÜ Sürekli Egitim Merkezi ile Alesta Akademi isbirliginde 21-22 Mart tarihlerinde gerçeklestirilen egitime ögrenciler basta olmak üzere çok sayida dinleyici katildi.

 Ünlü Iletisim Uzmani KMÜ’de Seminer Verdi

KMÜ Saglik Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda düzenlenen egitim seminerinde Ismet Topaloglu, farkindalik, dinleme, beden dili, ziyaret ve misafirlik, dogru iletisim, diksiyon ve nefes teknikleri ile görgü ve nezaket kurallarindan söz etti.

“Görgü, hayati kolaylastirir”
“Görgü kurallari, belirsizligi azaltarak öngörülebilirlik ve istikrar saglar, sinirlari belli ederek hayati kolaylastirir.” diyen Topaloglu, görgü kurallarinin insanlari belli davranislar konusunda özgür kilarken zayif olanlari da korudugunu söyledi.
“Sevgiye kayitsiz kalmak, hayata karsi güvensizliktir”
Ünlü iletisim uzmani, insanlarin öncelikle kendilerine güvenmeleri ancak kendilerini bir sey sanmamalari gerektigini söyleyerek kisisel iliskilerde nezaketli uyarilarin önemine degindi. Sevgi dilinin insani sonuca götürecegini belirten Topaloglu, “Sevgiye karsi insanin ya da hayvanin kayitsiz kalmasi, onun ruhsal bozukluguna isaret eder; çünkü böylelerinin güveni ve inanci bitmistir.” dedi. Topaloglu, sevilen kisilere basli basina zaman ayirmak gerektigini söyleyerek “Herhangi bir isten arta kalan zamanla sevgi olmaz.” uyarisinda bulundu.
“Bosluklari dolduran insan olmaya çalismayin, boslugu doldurulamayan insan olun”
Insanlarin pek çogunun su gibi önemli ama degersiz, çogunun da altin gibi degerli ama önemsiz oldugunu kaydeden Topaloglu, hem degerli hem de önemli insan olabilmenin yollarini bulmak gerektigini ifade ederek “Bosluklari dolduran insan olmaya çalismayin, boslugu doldurulamayan insan olun.” seklinde konustu.
“El sakasi hinç belirtisidir”
Toplum içinde uyulmasi gereken bazi kurallara da deginen Ismet Topaloglu, “El sakalari garip sevgi tezahürleridir, densizliktir ve insanin içinde bir hinç oldugunu gösterir.” dedi.
Herhangi bir ortamda yüksek sesle konusanlarin çogunlukla kalabalik aile ortamlarinda yetistigine dikkat çeken iletisim uzmani, telefon müziklerinden de bahsederek “Telefon müzigi olarak sadece enstrüman sesleri kullanilmali. Sarkilar, insan ya da hayvan sesleri birer görgüsüzlük belirtisidir.” diye konustu. Taksilerde çalan müzige karar verme hakkinin ise tamamen müsteriye ait oldugunu söyleyen Topaloglu, “Taksiye bindiginizde inene kadar o araci kiralamis oluyorsunuz, tipki ev kiralar gibi. Nasil ki ev sahibiniz sizin evinizde diledigi gibi davranamazsa taksici de öyledir. Sizin söylediginiz hizda gitmeli ve sizin istediginiz müzigi çalmalidir.” dedi.
Ünlü iletisim uzmani, toplu tasima araçlarinda dikkat edilmesi gereken kurallardan da söz ederek “Asansör, minibüs ve otobüste öncelik, binenlere degil, inenlere aittir; binecek olanlarsa kenarda beklemelidir. Zaten inmek binmekten daha kisa ve kolaydir.” dedi. Topaloglu, toplu tasima araçlarinda yasli, hamile ya da asiri kilolu olanlarin arkada degil, ön koltuklarda oturmasi gerektigini belirterek “Otobüs ve minibüslerde hamilelere, kucaginda çocugu olan veya taciz edilen kadinlara, gazilere ve ayakta duramayacak kadar yasli olanlara yer verilir.” dedi. Bunlarin disindakilere yer vermenin sadece kisinin kendi tercihi olacagini söyleyen Topaloglu, özellikle bazi kadinlarin ögrencilerin oturdugu yerlere gelip baslarinda israrla beklemelerini tenkit ederek “Senin benden onbes yil önce dogman, hayatin boyunca bana karsi avantajli olacagin anlamina gelmez.” açiklamasinda bulundu.
Misafirliklerde karsilasilan bazi davranis örneklerine de yer veren Topaloglu, “Ne kadar samimi olursaniz olun, ziyaret edeceginiz insanlari önceden bilgilendirin. Davetsiz misafir olmayin.” dedi. Topaloglu, apartmanlarda ayakkabilarin kapi önlerine dizilmesinin de yanlis oldugunu söyleyerek bu davranisin sadece köy yerleri için geçerli olacagini belirtti. Misafirlikte ikramin en yaslidan, yaslinin da kadin olanindan baslamasi gerektigini dile getiren Topaloglu, ev sahibinin misafire hükmetmemesini tavsiye ederek “Misafirlikte birinin zevki, baskasinin kahri olmamali.” ifadelerini kullandi.
Ölmek üzereyken doktora, son dakika toplantiya gitmek
“Bu ülkenin en büyük sikintisi ölmek üzereyken doktora, son dakika toplantiya gitmek” diyen Topaloglu, “Türkiye’de toplantilar zaman öldürme makinesi olarak isliyor. Halbuki toplantiya hazirlikli gelinir. Toplanti, bitis saatinde biter ve dileyen kalkip gider; bu uluslararasi bir kuraldir.” dedi.
Kurallara uymak ve hakkini aramak konusunda ilkeli davranmak gerektigini söyleyen Topaloglu, ikna edemeyen insanlarin kavga yolunu benimseyecegini belirterek “Öfke, hakliligin intiharidir.” dedi ve etkili konusmanin altini çizdi. Topaloglu, zengin doktorlarla daha az kazananlar üzerine sahsi bir arastirma yaptigini belirterek “Zengin olanlarin çok kazanma sebebi iyi doktor olmalari degil, iyi konusmalari ve ikna yetenekleriydi.” seklinde konustu.
Ismet Topaloglu, seminerinin son bölümünde ise kekeme, konusma bozuklugu ya da nefes alma yanlisligi olan ögrencilerle birebir çalisma yapti. Sahnede gerçeklestirilen basarili uygulama örnekleri izleyenlerden büyük alkis aldi.
Üniversitede iki gün boyunca süren egitim semineri Ismet Topaloglu’na plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284