Uyusturucuyla Mücadelede Türkiye Örnek Olacak

Uyusturucuyla Mücadele Teknik Kurulu çalismalarina hiz kesmeden devam ediyor. Türkiye`nin Uyusturucu ile Mücadele Acil Eylem Plani, diger ülkelere örnek olarak sunulacak.

Uyusturucuyla Mücadelede Türkiye Örnek Olacak

Basbakanlik Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü, Saglik, Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalisma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gümrük ve Ticaret, Içisleri, Milli Egitim ile Kültür ve Turizm Bakanliklari, Diyanet Isleri Baskanligi, Jandarma Genel Komutanligi ve Türkiye Yesilay Cemiyeti yetkililerinden olusan yaklasik 40 kisilik teknik kurul, son toplantisinda Uyusturucuyla Mücadele Acil Eylem Plani kapsamindaki çalismalari degerlendirdi.
Alinan karar çerçevesinde Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilciligince yabanci dile tercüme edilen Türkiye'nin Uyusturucu ile Mücadele Acil Eylem Plani, diger ülkelere örnek olarak sunulacak.
-Uyusturucu ile mücadele çalismalari hiz kazandi
Uyusturucuyla mücadelede gösterdigi benzersiz çalismalarla dünyada örnek ülkelerden olan Türkiye’de uyusturucu ile mücadele çalismalari, 22 Eylül 2014 tarihinde yapilan Bakanlar Kurulu toplantisinda alinan karar geregince ve 13 Kasim 2014 tarihli 2014/19 Sayili Basbakanlik Genelgesi ile olusturulan Uyusturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun (UMYK) sevk ve idaresinde gerçeklestiriliyor. Türkiye 2015 yilinda uyusturucu ile mücadelede kararli adimlarini sürdürürken buna yönelik proje ve hedeflerini de büyük oranda hayata geçirdi. 20 Ocak 2015 itibariyle “Ulusal Uyusturucu ile Mücadele Strateji Belgesi” ile “2015 Yili Uyusturucuyla Mücadele Acil Eylem Plani” yürürlüge girdi. Bakanliklarin asagida belirtilen alanlarda mücadele projelerinin yer aldigi Eylem Planindaki hedeflerin çogu alti aylik süre içerisinde gerçeklestirilmis bulunuyor.
-2015 Yili Uyusturucuyla Mücadele Acil Eylem Planinda yer alan projeler:
Ulusal ve uluslararasi boyutta kaçakçilik, üretim, kullanim, dagitim ve sokak düzeyinde satisin engellenmesi, (Narkotimlerin kurulmasi) Uyusturucu madde kullaniminin zararli etkileri konusunda hedef gruplarin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, Danisma birimlerinin kurulmasi (Uyusturucu ile Mücadele Danisma ve Destek Hatti’nin kurulmasi), Uyusturucu bagimlilarinin tedaviye erisimlerinin kolaylastirilmasi, tedavi mekanizmalarinin güçlendirilerek tedavideki basari oranlarinin artirilmasi, Uyusturucu tedavisi sonrasi kisinin sosyal olarak dislanmasinin önlenmesi, toplumsal yasama yeniden uyum ve katilimlarinin saglanmasi, yeniden uyusturucuya baslamasinin önlenmesi, Bilim Kurullarinin ve Karar Destek Sistemlerinin Kurulmasi ile Kamuoyunu en etkin sekilde bilgilendirecek, farkindalik yaratacak ve kamuoyunun mücadele sürecine dâhil olmasini saglayacak profesyonel iletisim stratejilerinin olusturulmasi ve hayata geçirilmesi adimlarini kapsamaktadir.
-Narkotimler 11 ilde uyusturucu ile mücadele ediyor
Avrupa Uyusturucu ve Uyusturucu Bagimliligi Izleme Merkezi (EMCDDA) tarafindan hazirlanan 2014 yili Avrupa Uyusturucu Raporu’nda Türkiye’de 2006’dan beri her yil, tüm AB ülkeleri toplamindan daha fazla uyusturucu madde ele geçirildigi belirtiliyor. Türkiye’de özellikle son dönemde Emniyet Genel Müdürlügü bünyesinde olusturulan bu alanda uzmanlasmis Narkotimler araciligiyla uyusturucu ticaretinin önlenmesi için basarili operasyonlar düzenleniyor.
-Tedavi merkezlerinin sayisinda artis
Türkiye’de uyusturucu arzi ile mücadelede gösterilen bu basarinin yaninda tedaviye yönelik yapilan çalismalar ve alinan önlemlerde her geçen gün artiyor. Türkiye’de 2007 yilinda 19 olan tedavi merkezi sayisi 2015’te 36’ya çikarken, rehabilite edici ve danismanlik veren hizmetler de basta Saglik Bakanligi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi olmak üzere ilgili kurumlar tarafindan ülke genelinde saglaniyor. Hedef gruplar içinde yer alan gençler, genç profesyoneller, hükümlü ve tutuklularin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için gençlik kamplarindan egitim programlarina, danismanlik hizmetlerinden etkinliklere birçok faaliyet ilgili bakanliklarin isbirligi içerisinde birbiri ardina hayata geçiriliyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284