Vali Güzeloglu: Mersin’in Çevre Düzeni Plani’nda Yeni Süreç Basliyor

Ilimizin yedinci Valisi olan ve halen Mersin Valiligi görevini yürüten Vali Hasan Basri Güzeloglu, Mersin’in talihsiz ve sahipsiz bir sekilde hedeflerine hiç uymayan, sig bir Çevre Düzeni Plani ile sinirlandirildigini, bu planin, ‘Yanlis hesap Bagdat’tan döner’ misali yargidan döndügünü söyledi. Güzeloglu, yeni plani 2013’ün ilk 6 ayinda hazirlayip Bakanliga sunacaklarini bildirdi.

Vali Güzeloglu: Mersin’in Çevre Düzeni Plani’nda Yeni Süreç Basliyor
Vali Güzeloglu, Mersin Teknopark Çalistayi’nda yaptigi konusmada, Mersin’in daha önce Karaman ile birlikte degerlendirildigi ve yargi karariyla iptal edilen 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plani konusunda açiklamalarda bulundu. Iptalin ardindan Adana ile birlikte yapilmasi düsünülen Çevre Düzeni Plani ile ilgili yakinda çok daha genis bir süreç baslatacaklarini ifade eden Güzeloglu, “Valilik olarak, genel ve genis bir katilimi, Mersin’in gelecek yönelimli hedefleri dogrultusunda Çevre Düzeni Plani konusunda baslatiyoruz” dedi.
Çevre Düzeni Plani’nin, kent geleceginin, kentle ilgili gelecek yönelimli beklentilerin ne olmasi gerektigini çizen temel bir çerçeve oldugunu vurgulayan Güzeloglu, “Hatta ben buna ‘kentlerin gelisme anayasasidir’ derim. O kent tarim, turizm, sanayi, bilimsel gelisme, imar, plan ve benzeri tüm bu alanlarda nasil bir gelecek ve nasil bir kent olarak yoluna devam edecektir? Bunlar, Çevre Düzeni Plani’nda yer alan konulardir” diye konustu.
Mersin’in daha önce Karaman ile birlikte hazirlanan ve yargi karariyla iptal edilen 1/ 100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plani’ni elestiren Vali Güzeloglu, sunlari söyledi: “Talihsiz ve sahipsiz bir sekilde bu kent, büyümesine, kapasitesine, hedeflerine hiç mi hiç uyum saglamayan bir Çevre Düzeni Plani ile geçtigimiz yakin bir tarihe kadar ne yazik ki sinirlandirilmis durumdaydi. Mersin’in gelecek dinamiklerini ve hedeflerini anlamayan, bunu planina aktarmayan, çok sinirli ve sig bir gelecek stratejisini Mersin’e layik gören bakis açisiyla hazirlanmis bir Çevre Düzeni Plani’ydi. Yanlis hesap Bagdat’tan döner’ misali bu hesap da yargidan döndü. Su anda Mersin Çevre Düzeni Plani iptal edilmis, yürütmesi durdurulmus durumda.”
“PLANI 2013’ÜN ILK AYINDA TAMAMLAYIP BAKANLIGA SUNACAGIZ”
Mersin’in önünde yeni bir Çevre Düzeni Plani süreci olduguna isaret eden Güzeloglu, bu konuda Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile görüstügünü bildirdi. Yakinda Mersin’in tüm ilçe merkezlerinden baslayarak bir bütün olarak gelecege tasinmasinin, bütün kalkinma dinamiklerinin 2023 hedefleri ile uyumlu ve uyarli hale getirilmesinin adi olacak bir Çevre Düzeni Plani çalismasini baslatacaklarini kaydeden Güzeloglu, “Önümüzdeki süreçte gerek yerel ölçeklerden baslayarak, ilçeler ve her bir ilçeye giderek o ilçedeki gerçekleri orada yasayanlarla paylasarak, sorarak gerekse kurumlarla paylasarak ve üniversitelerimiz dahil herkesin bu kentle ilgili gelecek yönelimlerini alarak ortak niyetlere, sonra da hedeflere dönüstürecek bir süreç su anda önümüzde basliyor. 2013’ün en geç ilk 6 ayinda Mersin olarak biz kendi gelecek yönelimli hedeflerimizi tamamlayip, katilimci ve paydas iliskileriyle bakanliga sunacagiz. Mersin 2023’ün sanayi kenti olacaksa nerede sanayi olacak, hangi sanayi olacak? Dünyadaki gelismeler karsisinda buna ayrilan alanlar ne olacak? Tarima dayali sanayi nerede gelisecek? Turizm hangi açidan iliskiler aginda, hangi boyutlarda yer alacak ve bilimsel gelisme öncülügündeki bu kent, hizmetler sektörü dahil nasil bir büyüklügü hedeflemis olacak? Ama onun da temeli katilimcilik ve paydaslarla bu isi çalismak olacak” ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284