Vali Kahraman, Ab Bakani Bagis’i Karaman’a Davet Etti

Ilimiz Valisi Süleyman Kahraman, Avrupa Birligi Bakani ve Basmüzakereci Egemen Bagis’i Karaman’a davet etti.

Vali Kahraman, Ab Bakani Bagis’i Karaman’a Davet Etti
Suriçi Grubu tarafindan her ay Istanbul’da gerçeklestirilen toplantilarin bu ayki onur konugu olan Avrupa Birligi Bakani ve Basmüzakereci Egemen Bagis’la Topkapi Eresin Otel’de bir araya gelen Vali Süleyman Kahraman, Bakan Bagis’la yaptigi sohbet sirasinda kendisini Karaman’da görmekten mutluluk duyacaklarini belirtti. Bakan Bagis’ta en kisa zamanda Karaman’i ziyaret edeceginin sözünü verdi.
Toplantida bir konusma yapan Vali Süleyman Kahraman, modernlesen ve küresellesen dünyada medeniyet ve modernlik kavramlarinin birbirine karistirildigina dikkat çekerek, “Kendi içinde bir ahlâki, bir terbiyeyi, bir kültürü yasatmaya çalisan bir tasra sehrinden, Karaman’dan geliyorum ve tasradaki Avrupa Birligi algisindan bahsetmek istiyorum. Dünya her geçen gün modernlesiyor ve küresellesiyor. Her geçen gün toplumlarin evrensel degerlere yönlendigini ya da yönlendirilmeye çalisildigina sahit oluyoruz. Ama Anadolu insaninin hâlâ yerel olani yasatmaya çalistigini özellikle belirtmek istiyorum. Tasra medeniyet ve modernlik kavramlarinin henüz birbirine karistirilmadigi bir cografyadir. Bugüne kadar tasra hep elestirildi ve onun modern olana direndigi anlatildi. Ama sahsi kanaatim bu yönde degildir. Çünkü tasra modern olana karsi degildir. Sadece modern olanla kendi medeniyet dünyasi içinde tanismak istiyor… Modern olani kendi medeniyet penceresinden yorumlamak istiyor… Bugün maddî imkâni olan her insan gibi, tasradaki köylümüz de kentlimiz de daha modern araçlar kullanmaya karsi bir direnç göstermiyor. O da imkâni varsa evinde dogalgaz kullaniyor, tarlasinda modern tarim aletleri kullaniyor. Ama bu araçlari kullansa da kendini koruyan ahlâki, kültürü ve terbiyeyi yasamak ve yasatmak istiyor. Avrupa Birligi ülkelerinin bugün teknolojide, ekonomide bizden daha ileride olduklari dogrudur. Ama bizim de bir gerçegi göz ardi etmememiz gerekiyor. Biz mensubu oldugumuz medeniyetin ve kültürün bir geregi olarak dayanismayi seçerken, Bati toplumlarinin daha çok egemenlik ve dayatma pesinde oldugunu görüyoruz. Fransa’daki Soykirim çikisi da bunun en güzel kanitidir. Fransa sanirim Ruanda’yi, Cezayir’i, Gaziantep’i, Adana’yi, Kahramanmaras’i unutuyor, bir hafiza kaybi yasiyor. Oysa hepimiz ayni ailenin çocuklariyiz, hepimiz Hz.Adem’den geldik.”dedi.
Avrupa ülkelerinde hâlâ bireysel isteklerin ve çikarlarin esas alindigina dikkat çeken Vali Kahraman, konusmasinda ayrica su ifadelere yer verdi: “Ne acidir ki bugün tüm söylemlere ragmen Avrupa ülkelerinde hâlâ bireysel isteklerin, çikarlarin ve tercihlerin esas alindigina sahit oluyoruz. Oysa bizim insanimiz için esas olan, manevî ve millî degerler ugruna kendini feda edebilmektir. Bizim insanimiz toplumun sagligi için kendini terbiye etmeyi, arzularini sinirlamayi bir onur, bir erdem kabul eder. Bizim insanimiz, Avrupali gibi kendi arzularini doyurmayi, beslemeyi hikmete ve hakikate aykiri bulur. Çünkü bizim insanimiz Avrupali gibi bir egemenligin pesinde degildir. O daha çok hikmete ve hakikate hizmetçi olmayi tercih eder. Ben de olayin bu yönünün ihmal edildigini düsünüyorum. Çünkü insan daha hizli araçlar, daha modern araçlar üretebilir. Ama bu sadece modernliktir. Oysa medeniyet bambaska bir seydir. Çünkü medeniyetin temelinde baris, adalet ve erdem vardir. Bati, tarihin hiçbir döneminde Islâm medeniyetinin ortaya koydugu baris ve adalet anlayisina ulasamamistir. Biz, kendi degerlerimizi baska toplumlara dayatmadik; ama bugün Avrupa’nin kendi yasam biçimini tüm insanliga kabul ettirmeye çalistigina sahit oluyoruz. Adaleti ve erdemi öteleyerek, toplumlara dayattiginiz degerlerle bir medeniyet insa edemezsiniz. Avrupa bizden daha modern olabilir; ama bizden daha medenidir diyemeyiz”
Avrupa Birligi Bakani ve Bas Müzakereci, Istanbul Milletvekili Egemen Bagis ise konusmasinda hem Avrupa’ya hem de Fransa’ya mesaj göndererek, çesitli elestirilerde bulundu.
Programin sonunda Bakan Bagis’a Suriçi Grubu Sanat Danismani Fatma Akin’in tablosu armagan edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284