Vali Kahraman Isveç Gezisini Degerlendirdi

Vali Süleyman Kahraman “Bir Damla Su” adini tasiyan ve yer alti su kaynaklarinin optimum yönetiminde kooperatiflerin organizasyonel kapasitesinin gelisimini amaçlayan proje kapsaminda 19-26 Mayis 2012 tarihleri arasinda Isveç’e düzenlenen inceleme gezisine katildi.

Vali Kahraman Isveç Gezisini Degerlendirdi

Esi Muhsine Kahraman ile kizlari Semiyye Munise Kahraman’inda katildigi gezide Vali Kahraman’a Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü Sube Müdürü Ismail Gökbulut ve Fevzi Tosun, Ziraat Mühendisleri Irfan Çam ve Ibrahim Erkol ile Kooperatif Baskanlarindan Sevket Çiçek, Karani Mut, Mevlüt Saribas ve Ramazan Akdogan eslik etti.
Küresel isinmanin ve iklim degisikliklerinin Karaman’da yol açtigi olumsuzluklar dolayisiyla her geçen gün daha çok önem kazanan modern tarim açisindan büyük önem tasiyan proje ilgili bir degerlendirme yapan Vali Kahraman, Karaman’in en az yagis alan bölge olduguna dikkat çekerek, “Devlet Meteoroloji Isleri Genel Müdürlügünün verilerine göre ortalama yillik yagis miktarlari; Dünyada 1000 mm. Türkiye’de 643 mm. Karaman’da 326 mm. dir. Karaman’in az yagis alan yerlerinde de ortalama yillik yagis 250 mm ye kadar düsmektedir.Türkiye'de en az yagis alan il Karaman'dir. Bunun sonucunda yer alti sularinda seviye git gide düsmüstür. DSI Teskilatinin verilerine göre Karaman'da yillik çekilebilecek güvenli su miktari 171 milyon metreküp iken bu oranin 631 milyon metreküp oldugunu görüyoruz. Bu gerçekten hareket ederek tarimda daha bilinçli davranmak zorundayiz. Isveç’e düzenledigimiz gezinin temel felsefesi de bu bilinci artirmak ve ilimizde modern tarim tekniklerini daha çok kullanabilmektir.”dedi.
Vali Kahraman degerlendirmesinde ayrica su ifadelere yer verdi: “Çiftçilerimizin sulama ihtiyacinin karsilanmasi; ancak etkili sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Salma sulama sistemi suyun israfinda büyük bir paya sahip. Bu bereketli topraklarda bu israfin önüne gezmek için modern sulama sistemlerine geçmemiz bir zorunluluk ve bir sorumluluktur. Yine sulamadaki maliyetin düsürülebilmesi için alternatif enerji kaynaklarini öne çikarmak zorundayiz. Bu alanda ilimizin ciddi bir potansiyele sahip oldugunu her firsatta dile getirdik, getirmeye de devam edecegiz. Bu süreçte atilmasi gereken en önemli adimlardan biri bu alanda dünyada yasanan gelismeleri takip etmek, farkli ülkelerin bu konudaki bilgi ve birikiminden faydalanabilmektir. Biz AB ülkelerindeki modern tarim uygulamalarini görmek için 19-26 Mayis tarihleri arasinda Isveç’e bir gezi düzenledik. Orada konu ile ilgili incelemelerimiz ve görüsmelerimiz oldu” dedi.
Gezinin modern tarima geçis açisindan önem tasidigi gibi toplumlar arasi kültürel diyalog açisindan da büyük önem tasidigini dile getiren Vali Kahraman Isveç Büyükelçisi Zergün Korutürk tarafindan agirlandiklarini belirterek, “Büyükelçimiz Sayin Zergün Korutürk tarafindan samimi bir ortamda agirlandik. Kendimizi evimizde hissettiren bu samimiyet için en samimi duygularla tesekkür ediyorum. Isveç gezisi çerçevesinde Proje ortagi Kristina Larsson tarafindan orman alanlari heyetimize gezdirilerek, orman kullanma sekil ve uygulamalari hakkinda bilgi verildi. Bizlere ormanda geleneksel olarak yapilan Isveç kahvesi ve mangalda Isveç usulü kolbulle ikraminda bulunuldu. Orman gezisi esnasinda bir Isveçli tarafindan Istiklal Marsimiz enstrümanla çalinarak, bizlere güzel bir sürpriz yapildi. Yapilan bu etkinlikle bizlere ülkemizden kilometrelerce uzakta Istiklal Marsimizi dinletme zevkini yasattiklari için kendilerine tesekkür ediyorum. Ormanlik alanda yaptigimiz incelemeler sirasinda o bölgenin sakinlerinden olan ve heyetimizi at arabasiyla ormanda gezdiren Sture Brorson’a göstermis oldugu ilgiden dolayi tesekkür ediyorum. Isveç’teki gezimiz esnasinda Ovanakers Belediyesi’ne ve BOLLNAS Enerji Sirketi’ne, Jon-Lars Lantbruk Çiftligine bir ziyaretimiz oldu. Bizleri burada hos bir sekilde karsilayan Ovanakers Belediye Baskani Yoomi Renström’e ve çiftliklerinde bizleri agirlayan Jon-Lars Lantbruk ailesine tesekkür ediyorum. Bu ziyaretlerimizle burada yürütülen çalismalari yerinde gördük. Bollnas Enerji Sirketi atik çöp yakma tesisiyle yerlesim bölgelerinin sicak su ihtiyacini karsiliyor. Yine incelemelerde bulundugumuz çiftliklerde sulama konusunda bilinçli adimlar atildigini, modern yatirimlar yapildigini gördük. Amacimiz ilimizi de özellikle sulama konusunda modern yatirimlarla bulusturmaktir. Bu konuda ülkemizde de ciddi destekler saglandigini ve ilimizin kapali sistem sulamada ilk siralarda yer aldigini da unutmamak gerekiyor. Ama daha büyük adimlarla, daha modern yatirimlarla bu bereketli topraklari gelecek nesillere emanet etmenin gayretindeyiz.”dedi
Vali Kahraman, esi Muhsine Kahraman ve kizlari Semiyye Munise Kahraman’la birlikte Stokolm’de bulunun Dialogskolan Türk Okulu’nu da ziyaret etti. Ziyarette ögrencilerle yakindan ilgilenen Kahraman ailesi, okulun faaliyetleriyle ilgili de bilgi aldi. Sweturk Türk Is Adamlari Dernegi’ni de ziyaret eden Vali Kahraman, Dialogskolan Okul Müdürü Mukadder Eren’e ve Sweturk Türk Is Adamlari Dernegi, Dernek Kurucu Baskani Mustafa Kemal Sirin’e de misafirperverlikleri ve ilgileri için tesekkür ederek, “Insallah 5 Haziran’da ilimizde Türkçe Olimpiyatlari’nin bir etkinligi olacak. Ama Isveç gezimizde bu isin ne kadar büyük bir emek, fedakârlik ve samimiyet gerektirdigine sahit olduk. Orada Türkçenin konusuldugunu görmek, bir medeniyet dili olan Türkçenin orada bu medeniyeti dillendirdigini görmek büyük bir gurur, büyük bir onur ve büyük bir sevinç. Tabii ögretmenlerin büyük bir fedakârligi söz konusu… Orada çocuklara ögretilen bir sarkinin sözleri, bir siirin misralari degil sadece. O sarkiyi, o siiri besleyen medeniyetimizin de dillendirildigini gördük. Kendilerine ne kadar tesekkür etsek azdir. Yine Sweturk Türk Is Adamlari Dernegimizi ziyaret ettik. Bizim insanimizin dünyanin dört bir yaninda ticarette-sanayide büyük adimlar attigini görmek bizleri hem ilimiz hem de ülkemiz adina umutlandiriyor. Bu insanlar yüzlerce kilometre ötede bizi temsil ediyorlar. Bu gayretler, bu basarilar gelecegimiz için bir müjde, bir isarettir.
Gerek Isveç’te gerekse burada projede emegi geçenlere, gösterdikleri hosgörü ve misafirperverlikten dolayi proje ortagi Kristina Larsson’a, projenin sahibi olan Karaman Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birligi’ne, projenin ortagi olan Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügümüze de ayrica tesekkür ediyor, bu gayretin daim olmasini temenni ediyorum.”dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284