Vali Kahraman: Türkmen Kültürü Karaman’in Kültürel Bir Zenginligidir

Türkmenlerin Eskimeyen Kültürü belgeselinin tanitim programi geçtigimiz aksam Kon TV’de canli olarak yayinlanan Analiz programinda tanitildi.

Vali Kahraman: Türkmen Kültürü Karaman’in Kültürel Bir Zenginligidir
Programa ilimiz Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Baskani Kamil Ugurlu, Mevlana Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Ahmet Akman, Türkmenler Dayanisma ve Yardimlasma Dernegi Baskani Olcay Ülkümen ile belgeselin yapimcisi Osman Ülkümen katildi.
Mevlâna Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenen proje kapsaminda yapilan belgeselde Türkmen kültürünün Karaman’daki izleri ve Karaman’a etkileri ele aliniyor. Belgeselin yapimcisi Osman Ülkümen sinirli bir bütçeyle gerçeklestirilen belgeselde Türkmen kültürünü en güzel sekilde anlatmaya çalistiklarini ifade ederken, dernek baskani Olcay Ülkümen bu isin birçok zahmeti oldugunu ama sonucun tüm bu zahmetleri unutturdugunu, proje sürecinde Vali Kahraman’in, Belediye Baskani Ugurlu’nun ve MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman’in daima yanlarinda oldugunu belirterek, kendilerine tesekkür etti.
Programda MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman sosyal projelerin toplumsal hayattaki yerine ve önemine dikkat çekerken, Belediye Baskani Kâmil Ugurlu ise Karaman’in Türkmen kültürünün en yalin ve yogun yasanan cografya oldugunu, bunun Karaman’in en büyük zenginliklerinden biri oldugunu belirtti.
Vali Kahraman ise sosyal projelerin toplumun insasinda temel unsurlardan biri oldugunu, bu kapsamda birçok sosyal proje yürüttüklerini belirterek, Türkmenlerin Eskimeyen Kültürü, Gelecegin Yazarlari Yetisiyor gibi projelerin yani sira esi Muhsine Kahraman öncülügünde yürütülen Evlilik Okulu, Köyünüzde Sofranizda Yaninizdayiz gibi projelere de dikkat çekti. Vali Kahraman programda yaptigi konusmada, “Her seyden önce sehri bir canli olarak görmek, bir canli olarak düsünmek gerekiyor. Ve sehrin de tipki insan gibi hem maddî hem de manevî bir tarafi var. Insanlarin yasamlarini sürdürebilmesi için fabrikalar yapilmali, yollar, okullar, hastaneler insa edilmeli; ama bunun yaninda bir sehrin hafizini, bir sehrin hatiralarini da yasatmak gerekiyor. Türkmen kültürü bu hafizanin en önemli unsurlarindan biri… Biz Karaman’in kültürel zenginligini yasatmak istiyoruz; çünkü Karaman’in kültürel zenginligi milletimizin mazisidir ve bu zenginligi yasattigimiz takdirde milletimizin istikbali olacaktir. Karaman “kapimiz açiktir girene; lokmamiz helâldir yiyene” diyen insanlarin sehri. Karaman her seyden önce cömert ve misafirperver bir sehir. Türkmen kültürünün temelinde de cömertlik, cesaret ve misafirperverlik vardir. Bir Türkmen köyünde asla aç ve açikta kalmazsiniz. Çünkü her sülalenin bir misafir odasi var. Kendi evinin bitisiginde, avlunun disinda… Gönül rahatligi ile girip konaklayabilirsiniz. Belki günümüz sartlarinda kapilari kilitli; ama özdeki misafirperverlik hâlâ yasiyor. Çünkü o evinin kapisi açmadan önce Hz. Yunus’un yolunda, Hz. Mevlâna’nin yolunda önce gönül kapisini açmis. Cömertligi de, cesareti de, misafirperverligi de onun gönül dünyasindan geliyor. Karaman’in asil zenginligi de yasamindaki bu kültürel zenginliktir. Bizi biz yapan bu güzel degerleri yarinlara tasimak gerekiyor. Bu degerlerin her biri bir kilavuz niteligindedir. Yarinin nesline yol gösterecek olan da bu degerlerdir diye düsünüyorum. Biz sosyal ve kültürel projelerin her birini Karaman’in kendini ifade etme noktasinda bir firsat ve imkân olarak görüyoruz. Evlilik okulu açtik; çünkü aile yapimizi korumak zorundayiz. Dogal yasami korumaya yönelik projelerimiz oldu; çünkü bizim insanimizin doga ile olan iliskisini birçok medeniyete sahip olmayan bir yücelik ve anlam tasiyor. Medya ile ilgili projelerimiz var. Bunlar hem Karaman’i tanitiyor hem de Karaman’i yarinlara tasiyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284