Vali Meral, Tartan Konağını Gezdi

Vali Fahri Meral, ilimizin tarihi dokusunun en canlı örnekleri arasında yer alan tarihi Tartanevini gezerek incelemelerde bulundu.

Vali Meral, Tartan Konağını Gezdi

Otantik görünümüyle Karaman’ın yaşayan kültür hazinelerinden birisi sayılan, yapı ve mimarisiyle Anadolu Türk ev mimarisinin göze çarpan en güzel örneklerinden birisi olan konakta incelemelerde bulunan Vali Meral, odaları tek tek gezerek Konağın geçmişten günümüze süren yolculuğu hakkında konağın son sakini olan Ahmet Tartan’dan bilgiler aldı.

Farklı özellikleri ile ön plana çıkan konak, figür ve süslemeleri ile dikkat çekerken, sekizgen tavanındaki Sultanahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, II. Mahmut Türbesi, Çarklı vapur, yelkenli gemi gibi batılılaşma dönemi Türk resminde yer alan konular olarak göze çarpıyor.

Tapucak Mahallesinde bulunan ve resmi kaynaklara göre 1810 tarihinde Tartanzadelerden Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırıldığı anlaşılan Tartan Konağı, Anadolu Türk Ev Mimarisinin güzel örneklerinden biri olup, yapı orta sofa planlı ve iki katlı olarak inşa edilmiş.

Karaman’ın her yönüyle tarihi bir kimliğe sahip olduğunu söyleyen Vali Meral, tarihsel süreç içerisinde yerini almış, farklı yapısı ve mimari özellikleriyle ön plana çıkan konağın bu anlamda son derece güzel ve cezbeden bir görünüme sahip olduğunu belirterek, böylesine önemli bir tarihi eserin Karaman ve ülke turizmine kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Tarihsel değerlerimize sahip çıkarak geçmişle gelecek arasında bir köprü kurulması gerektiğini söyleyen Vali Meral, mimarisi ve sahip olduğu estetiği ile tarihimize ışık tutan bu eserlerin gelecek nesillere miras bırakılması konusunda toplumumuzun tüm kesimleri tarafından gereken hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Vali Meral’in Tartanevindeki incelemelerine Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ve konağın sahibi Ahmet Tartan’da eşlik etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284