Vatandas, Artik Resmi Yazismalarda `Arz Ederim` Demeyecek

Basbakanlik, Resmi Yazismalarda Uyulacak Usul Ve Esaslara Iliskin Yönetmelik Taslagi`nda yaptigi degisiklikle vatandaslarin resmi kurumlara yazdigi dilekçelerinde `Arz ederim` ibaresini kullanma zorunluluguna son veriyor. Devlet de vatandasa gönderdigi resmi yazida `Rica ederim` yerine `Saygilarimla` veya `Iyi dileklerimle` ifadelerini kullanacak. Kurumlar arasi ve askeri bürokraside ise `arz` ve `rica` kullanilmaya devam edilecek.

Vatandas, Artik Resmi Yazismalarda `Arz Ederim` Demeyecek
Basbakanlik, hazirladigi Resmi Yazisma Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmelik Taslagi'ni ilgili diger bakanliklarin görüslerini almak üzere gönderdi. Yönetmelik taslagi ile artik vatandaslara gönderilen resmi yazismalar 'saygilarimla' veya 'iyi dileklerimle' ifadeleriyle tamamlanacak. Ancak, bu degisiklik kurumlar arasi ve askeri bürokrasiyi kapsamiyor. Bürokratik yazismalarda, arz ve rica kelimeleri kullanilmaya devam edilecek.
Basbakanlik, resmi yazismalarda uyulacak usul ve esaslara iliskin yönetmelik taslaginda son asamaya geldi. Taslak haline getirilen yönetmelik son olarak görüs alinmak üzere diger bakanliklara gönderildi. Devlet bürokrasisinde yazismalarin elektronik ortama aktarilmasindan dolayi, yazisma usul ve esaslarinin yeniden belirlendigi yönetmelik birçok yeniligi de beraberinde getirecek. Taslaga göre vatandaslara gönderilen resmi yazismalarda yer alan ve alt kademeyi ifade eden 'Rica ederim' sözü kullanilmayacak. Onun yerine 'Saygilarimla', 'Iyi dileklerimle' ifadelerine yer verilecek. Ancak taslakta kurumlar arasi yazismalarda askeri bürokrasiye son verilmedi. Taslagin 14. maddesinde kurumlar arasinda veya kurumlarin kendi iç birimleri arasinda önemli bir problem haline gelen, resmi yazismalarin 'Arz ederim' veya 'Rica ederim' seklinde bitirilmesiyle ilgili husus düzenleniyor.
KURUMLAR ARASI HIYERARSI PROBLEMI AYNEN DEVAM EDIYOR
Günümüze kadar askeri anlayisin bir uzantisi olarak, hiyerarsik kademede kendisine denk veya kendisinden bir üst makama yazilan resmi yazilar 'Arz ederim', hiyerarsik olarak kendisinden daha alt makama yazilan yazilar ise 'Rica ederim' seklinde bitiriliyordu. Bürokraside bu ikili ifadeler nedeniyle kurumlarin kendi içlerinde veya kurumlar arasi yazismalarinda çok sayida problemin yasandigi belirtiliyor. Kendi makamini daha üst görerek 'Rica ederim' seklinde bitirilen yaziyi alan çok sayida kurumun karsi makam ile kavga çikardigi, hata sirf bu nedenle resmi yazilarin geregini yerine getirmedigi ifade ediliyor.
Yönetmelik taslaginin 14'üncü maddesinde kurumlar arasi 'arz ve rica' sözcükleri nedeniyle ortaya çikan hiyerarsi problemi aynen devam ediyor. Üstünlük anlamina gelen ve baska bir maksadi olmayan 'arz ederim' anlayisina bir son verilmesi, kurumlar arasinda çikan anlasmazliklarin bitirilmesi gerekirken bu yapi halen korunmaya devam ediliyor.
DEVLET ARTIK VATANDASI ASAGI GÖRMEYECEK
Yönetmelik taslaginda vatandaslara gönderilen yazilar 'Saygilarimla', 'Iyi dileklerimle' gibi saygi ifadeleri ile bitirilecek. Bu hüküm sayesinde artik devletin vatandaslara gönderecegi yazilari 'Rica ederim' seklinde degil 'Saygilarimla' seklinde bitirerek, vatandasi asagi görmekten vazgeçiyor. Devlet artik vatandasi kendine denk olarak görecek.
Devletin köklesmis resmi yazisma usullerinde de reformlar getirecek yönetmelikle, vatandas dilekçelerindeki 'Arz ederim' ve 'Rica ederim' gibi tavizsiz uygulanan kaliplar anlamini yitirecek. Resmi usullere göre 'üst', 'ast'a yazi yazarken 'Rica ederim' ibaresini kullaniyor; tam tersi durumlarda ise 'Arz ederim' deniliyor. Bu nedenle vatandaslar için de kamu kurumlarina dilekçe verirken 'Arz ederim' ibaresini kullanma zorunlulugu bulunuyor. Devleti otomatik olarak vatandas karsisinda 'üst' konumuna yerlestiren bu kural, artik ortadan kalkiyor.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284