Vatandasi Istismar Eden Banka Teshir Edilecek

Meclis, tüketiciden 64 kalemden masraf alan bankalara 13 maddelik yaptirim listesi hazirladi. Vatandasi istismar eden banka teshir edilecek, vadesiz hesaptan isletim ücreti alinmayacak, kart aidati bir kez ödenecek

Vatandasi Istismar Eden Banka Teshir Edilecek

Kredi karti aidati basta olmak üzere bankalarin vatandastan aldigi ücretleri mercek altina alan Meclis Bankacilik Alt Komisyonu raporunu tamamladi. Önümüzdeki günlerde Meclis Dilekçe Komisyonu'nda görüsülerek karara baglanacak olan raporda, bankalar için 13 maddelik yaptirim listesi çikarildi. Raporda bankalarin tüketiciden aldigi 64 kalem masraf hakkinda da bilgi verildi.
TESHIR EDILECEK
Komisyonun raporunda tüketicilerin korunmasi konusu öncelikli gündem maddesi oldu. Bankalarin ilgili mevzuatlara uymasini saglamak için düzenleyici idari islem yapilmasi yaptirimlar arasinda öne çikti. Tüketiciyi istismar eden finansal kuruluslara teshir uyarisi yapilacak. Ikinci ihlalde kitle iletisim araçlari ve bakanligin internet sitesinden teshir yapilacak. Mevzuati ihlal eden kuruluslara caydirici ve en üst sinirdan idari ceza verilecek.
Bankalarin tüketicilerden edindikleri faiz disi kazancin tutar ve oranlarinin belirlenmesi de komisyonun yakin takibinde. Piyasada aksaklik yaratacak sekilde ortak hareket edip etmedikleri konusunda sorusturma yürütülecek. Yaptirimlar arasinda vadesiz mevduat hesaplarindan hesap isletim ücreti alinmasinin önlenmesi de bulunuyor. Ayrica kredi karti aidatlari bir defaya mahsus olarak alinacak. Dosya masraflarinda olagandisi para alinmasi önlenecek.
GELIRE GÖRE KART
Komisyon, tüketicinin bankacilik hizmetleriyle ilgili bilgilendirilmesini istedi. Bu amaçla finansal kuruluslarla sektörel bilgilendirme toplantilari yapilmasi söz konusu olacak. Mevzuatta belirlenen yükümlülüklere aykiri hareket eden bankalar denetlenerek yaptirim uygulanacak. Okullarda finansal okuryazarlik dersi verilmesi, kitle iletisim araçlarinda bu konuda yayin yapilmasi da öne çikan maddeler oldu. BDDK tarafindan standart ücret tarifesi ve takvimi olusturulacak. Kredi karti verilirken ve limit belirlenirken tüketicinin ekonomik-sosyal durumu, aylik ortalama geliri esas alinacak.
KREDI KARTI SAYISI 53.7 MILYON
Tüketiciyi Koruma Dernekleri'nin rakamlarina göre, Türkiye'de 53 milyon 728 bin kredi karti, 90 milyon 418 bin da banka karti bulunuyor. Bunlardan ortalama 50 lira ücret aldigi düsünüldügünde yalnizca kart aidati ve hesap isletim ücretlerinden 8 milyar liralik kaynak ortaya çikiyor. Raporda tüketiciden 31 degil 64 kalemden masraf alindigi da kaydedildi.
FAIZ GELIRLERININ DÖRTTE BIRI
Komisyonun raporunda, bankalarin tüketicilerden aldigi ücret, komisyon ve benzeri faiz disi gelirlerin faiz gelirlerinin dörtte birine yaklastigi vurgulandi. Raporda "Faiz disi gelirler sürekli yükselme trendinde. 2008'den 2011'e kadar yaklasik yüzde 50'lik bir artis gözlendi. Bu yükselis birçok bankanin giderlerini tamamiyla karsilamaktadir" tespitine yer verildi.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284