Yeni Torba Kunun Esnaf Ve Sanatkâra Kolaylik Getirecek

Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Yenilmez, yeni torba kanunun esnaf ve sanatkara büyük kolayliklar getirecegini söyledi.

 Yeni Torba Kunun Esnaf Ve Sanatkâra Kolaylik Getirecek

Yenilmez yaptigi yazili açiklamada “6322 Sayili Torba Kanun’un 15 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayinlandigini belirterek, bu kanun esnaf ve sanatkârlarimiza bazi kolayliklar getirmektedir.  Bunlar: 1-Muafiyetler:, 2- Basit Usule dönebilme, 3- 6111 sayili borçlarin yapilandirilmasina kolayliklar getirilmesi. Bunlari kisaca açacak olursak; Muafiyetlerden kimler yararlanabilecek. Kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasir olmak üzere, el komuma isleri, bakir islemeciligi, çini ve çömlek yapimi, sedef kakma ve ahsap oyma isleri, kasikçilik, baktonculuk, semercilik, yazmacilik, yorgancilik, keçecilik, lüle ve oltu tasi isçiligi, çarikçilik, yemenicilik, oyacilik ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal degeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarinda faaliyette bulunanlar esnaf muafligi kapsamina alinarak gelir vergisinden muaf tutulmuslardir. Bu islerle istigal eden esnaflarimiz istedikleri takdirde vergi dairelerinden “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” alabileceklerdir.

Basit Usule Dönebilme konusunda da esnafimiza kolayliklar getirilmistir. 6322 sayili kanunla yapilan degisiklikle, gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlarin, tekrar basit usule dönebilmelerine imkan saglanmistir. Buna göre; gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlardin basit usule tabi olmanin sartlarini arka arkaya iki hesap dönemi boyunca tasiyanlar, yazili talepte bulunmalari halinde yeniden basit usule dönebileceklerdir. Söz konusu uygulama 01.01. 2012 tarihinden itibaren basladigindan, 2012 ve 2013 yillari içerisinde basit usule tabi olmanin sartlarini tasiyan gerçek usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârlarimiz, yazili olarak basvuruda bulunarak 2014 yilindan itibaren basit usulde vergilendirilebileceklerdir. Diger bir konu da 6111 sayili borçlarin yeniden yapilandirilmasiyla ilgili getirilen kolaylik. Daha önce 6111 sayili Torba Kanundan yararlanarak kamuya olan vergi, prim ve benzeri borçlarini yeniden yapilandirdigi halde yapilandirilmis borç taksitlerini süresinde ödemedigi için yapilandirma hakki kaybolan esnaf ve sanatkârimiza bir hak daha verilmistir. Bu kapsamda, taksitlerini süresinde ödemedigi için 6111 sayili Torba kanundan yararlanma hakki kaybolan esnaf ve sanatkârlarimiz, bu borç taksitlerini Ekim–2012 ayinin sonuna kadar ödemeleri halinde yapilandirmadan yararlanma hakkina yeniden sahip olabileceklerdir” dedi.
Yenilmez,  6322 sayili Torba Kanunun çikmasinda ve esnaflarimiza yönelik getirilen kolayliklarin kanuna konulmasinda büyük emekleri geçen Karaman Milletvekillerimiz Lütfi Elvan beye ve Mevlüt Akgün beye çok tesekkür ederiz diyerek Esnaf ve sanatkarlarimizi yeni kolaylik ve yapilandirma imkanlarindan yararlanmak için duyarli olmaya çagirdi. Genis ve detayli bilgilerin esnaf odalarindan ve Karaman ESOB’dan alinabilecegini belirtti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284