Yeni Yilda SMS Yoluyla Ögrenebileceksiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baskani Fatih Acar, 1 Ocak`tan itibaren interaktif sisteme geçeceklerini bildirdi.

Yeni Yilda SMS Yoluyla Ögrenebileceksiniz
Fatih Acar, 1 Ocak'tan itibaren interaktif sisteme geçeceklerini, SGK'nin numarasina SMS gönderecek sigortaliya, ne zaman emekli olacagi, emekli maasi gibi bilgilerin yine SMS yoluyla ulastirilacagini bildirdi.
Türkiye Genç Isadamlari Dernegi (TÜGIAD) Ankara Subesi'nin konugu olan SGK Baskani Acar, 2008 yilinda baslanan sosyal güvenlik reformunun sonuçlarina iliskin sunum yapti. Merkezi yönetimin 2013 bütçesindeki giderinin 403 milyar lira olarak öngörüldügünü, SGK'nin giderinin de 181 milyar lira olacagini vurgulayan Acar, “Yani merkezi yönetim, bütçedeki giderlerin yüzde 44,8'ini yönetme sorumlulugunu bize vermis. Bu çok büyük sorumluluktur. 25 bin çalisanimizla, bu sorumlulugun gereklerini yerine getirmek için ugras veriyoruz” dedi.
Acar, SGK'nin teknolojik altyapisinin modernlestirildigini, bu sayede hizmette kalitenin arttigini belirterek, dilekçe ile basvurmalari halinde 10 milyon 400 bin emeklinin tamaminin maaslarini evlerinde ödeyebilecek duruma geldiklerini anlatti. Geçen yil 104 milyar lira emekli ayligi ödediklerini animsatan SGK Baskani Acar, “Bankalar bu parayi 2 gün kullaniyor. Prim tahsilatlarini da 2 gün kasalarinda tuttuktan sonra bize aktariyorlar. Geçmiste bankalara emekli ayligi ödedikleri için bir de komisyon ödüyorduk. Dünyada olmayan bir sistem uygulaniyordu. Komisyon ödemeyi durdurduk, üstüne biz komisyon istedik. Bu sayede sadece 2009 yilinda 300 milyon lira kurumun kasasina para girdi” diye konustu.
Çalisanlarin primlerinin gerçek ücretler üzerinden ödenmesini saglamak amaciyla meslek kolu uygulamasi baslattiklarini kaydeden Acar, bu sayede artik “asgari ücretli mühendis doktor döneminin” sona erdigini anlatti.
Acar, “Bu sistemi profesyonel futbol kulüplerinde uyguladik. Futbolcularin aldiklari ücretler belli. Asgari ücretten degil, tavandan beyan yapilmasini istedik. Bir ay içinde prime esas kazanç matrahinda 38 milyon lira artis oldu” ifadelerini kullandi.   Kayit disi istihdamla mücadelede önemli mesafe kat ettiklerini kaydeden Acar, 2008-2012 yillari arasinda 1 milyon 231 bin 877 kisinin kayit altina alindigini, 80 bin 507 tescilsiz isyerinin de tescilli hale geldigini bildirdi. Kayit disi isletmelerin tespitine yönelik çalismalarin 1 Ocak'tan itibaren yogunlasacaginin altini çizen SGK Baskani Acar, elektrik, su, dogalgaz aboneliklerinin takip edilerek, isyerlerinin kayit altina alinacagini belirtti.
“SGK'DA INTERAKTIF DÖNEM”
“Vatandasa en iyi hizmeti vermek, israf, kayip ve kaçaklari önlemek amaciyla teknolojinin tüm imkanlari kullanilacak” diyen Acar, 1 Ocak'tan itibaren SGK'nin interaktif sisteme geçecegini duyurdu.
SGK'nin numarasina SMS gönderecek sigortaliya, ne zaman emekli olacagi, emekli maasi gibi bilgilerin yine SMS yoluyla ulastirilacagini bildiren Acar, 1 Ocak'ta baslayacak uygulamalarla ilgili su bilgileri verdi:
“Cep telefonunuzdan bizim numaramiza SMS atacaksiniz. TC kimlik numaranizi yazip ne zaman emekli olacagim diye soracaksiniz, size en kisa sürede cevap gelecek. Ne kadar prim ödeyecegim diyeceksiniz, aninda telefonunuza bilgi gelecek. Bunlar gibi bir çok bilgiye cep telefonuyla rahatlikla ulasilacak. Kagit reçete dönemi de yeni yilda bitecek. 89 bin doktor sifre aldi, 10-15 bin doktorumuz kaldi. Onlarin da en kisa sürede sifrelerini almalarini saglayacagiz. 15 Aralik'ta basin toplantisiyla israfi önleyecek bu sistemin ayrintilarini da duyuracagiz.
Bazi özel hastanelerde hasta gitmeden TC kimlik numarasi ile sanki muayene olmus gibi islem yapildigini ve bize fatura edildigini tespit ettik. Bu suiistimallerin önüne geçmek için bazi illerde pilot uygulamasi yapilan avuç içi damar izi uygulamasi da 1 Ocak'tan itibaren yurt genelinde baslayacak. Kisinin kimlik numarasi ile avuç içi damar izi eslestirilecek. Kisi hastanede avuç içini tarattiktan sonra islemlerini yaptirabilecek.”
“MARIFET ILTIFATA TABIDIR'
TÜGIAD Ankara Baskani Baris Aydin da, konusmasina “Marifet iltifata tabidir” atasözüyle basladi. Aydin, sunlari söyledi:
“Yapilan iyi isleri takdir edeceksiniz, ödüllendireceksiniz ki kisi daha iyilerini yapabilmek için motive olsun. Türkiye'de son yillarda sosyal güvenlik alaninda çok önemli isler basarildi. SSK, Bagkur, Emekli Sandigi gibi farkli kurumlarda, farkli mevzuatlarla yürütülmeye çalisilan sosyal güvenlik sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak tek çati altinda toplandi. Nüfusun tamamina esit, kolay ulasilabilir ve kaliteli saglik hizmeti sunumunu amaçlayan genel saglik sigortasi sistemi olusturuldu. Çalisanlarin, isverenin kolay, hizli hizmet alabilmelerini saglamak amaciyla e-devlet uygulamasina geçildi. Türkiye ekonomisinin büyümesinin önündeki en önemli engellerden biri olarak görülen sosyal güvenligin neden oldugu kara delik, tehdit olmaktan çikmaya basladi. SGK'nin sundugu saglik hizmetleri Batili ülke seviyelerine, hatta üzerine çikti. SGK Baskani Fatih Acar, bu basarilarin en önemli mimarlarindan biri. Basarilarindan dolayi kendisini tebrik ediyoruz.”
Toplantinin ardindan TÜGIAD Ankara Baskani Baris Aydin, SGK Baskani Fatih Acar'a plaket takdim etti.
 Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284