Yerel Televizyonlarda Lisans Sevinci…

Ulusal televizyon kanallari için mahkeme karari ile durdurulan ihale sürecinin, Yerel ve Bölgesel Televizyonlar için sürdürülmesi karari, yerel medyada sevinçle karsilandi.

Yerel Televizyonlarda Lisans Sevinci…

Iletisim ve Medya Federasyonu TIMEF Genel Baskani Sakir GÜREL, “20 yillik belirsizligi ortadan kaldiracak ve televizyon yayinciligini düzenleyecek adimlari cesaretle atanlari destekliyor ve kutluyoruz” dedi.
Ulusal televizyon kanallari ile ilgili olarak, geçtigimiz Nisan ayinda gerçeklestirilen Karasal Sayisal Yayincilik Siralama Ihalesi islemlerinin, mahkeme karari ile durdurulmasinin ardindan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu RTÜK, Yerel ve Bölgesel televizyonlar için Temmuz ve Agustos aylarinda gerçeklestirdigi ihale ile ilgili islemlerin sürdürülmesine karar verdi. RTÜK üyelerinin katilimi ile gerçeklestirilen son Üst Kurul toplantisinda, ilgili mahkemenin Ulusal televizyon kanallari için aldigi kararlarin, davaci taraflarin taleplerine bagli olmasindan dolayi Yerelleri kapsamadigi görüsü ile Yerel ve Bölgesel Televizyon Yayin Lisansi Siralama Ihalesi islemlerine devam edilecegini duyurdu. RTÜK’ün bu karari, Yerel Medyada da büyük bir sevinç yaratti.
Gazete, Radyo ve Internet Haber Siteleri ile birlikte, Yerel ve Bölgesel Televizyonlarin da üyesi bulundugu Iletisim ve Medya Federasyonu da, yaptigi yazili bir açiklama ile RTÜK çalismalarina ve son kararina destek verdi.
TIMEF Genel Baskani Sakir GÜREL imzasi ile yapilan yazili açiklamada, “20 yillik belirsizligi ortadan kaldiracak ve televizyon yayinciligini düzenleyecek adimlari cesaretle atanlari destekliyor ve kutluyoruz” denilerek, su görüslere yer verildi;
“Türkiye’de Özel Radyo ve Televizyon yayinciliginin üzerinden geçen 20 yili askin sürede, bugüne kadar yapilan yasal düzenlemeler, bizce malum nedenlerle, maalesef kagit üzerinde kalmaktan öteye gidememistir. Bu nedenledir ki Özel Radyo ve Televizyonlar, hala 20 yil önce kurulduklari gibi lisanssiz, yani yasal bir kimlikleri olmaksizin, geçici düzenlemelerle yayin yapmaktadir. Özel Radyo ve Televizyon Yayinciligi, özellikle de Yerel ve Bölgesel anlamda ciddi bir karmasa içerisindedir. RTÜK’ün almis oldugu son karar, “en kötü karar, kararsizliktan iyidir” özdeyisi ile bakildiginda bile basli basina bir ehemmiyet arz etmektedir. Bu vesile ile basta RTÜK olmak üzere, 20 yillik belirsizligi ortadan kaldiracak ve televizyon yayinciligini düzenleyecek adimlari cesaretle atanlari destekliyor ve kutluyoruz.”
LISANS BEDELLERI IÇIN YENI BIR YASAL DÜZENLEME…
TIMEF Genel Baskani Sakir GÜREL açiklamasinda ayrica, basta AB ülkeleri olmak üzere, Yayin Lisansi almanin Dünyada en zor ve en pahali oldugu ülkelerin basinda Türkiye’nin geldigine de vurgu yaparak, “Türkiye’de 10 yilligina verilen Radyo ve Televizyon Lisans Bedelleri, emsallerine göre hem en az iki-üç kat daha pahali, hem de ilk alti ayda pesin olarak tahsil ediliyor. Fiyatinin pahali olmasi bir yana, 10 yilligina verilen bir lisansin bedeli, 6 ay yerine 6 yila bölünerek alinsa kim ne kaybeder… Bir mali, degerinden daha fazla bir fiyatla, fahis bir fiyatla arz ederseniz, karaborsaya davetiye çikarirsiniz. Bu yüzdendir ki, Türkiye’de gerek Yerel ve Bölgesel, gerek Uydu ve Ulusal yayincilik alaninda uyulmasi gereken yasa ve yasaklar, istenildigi gibi uygulanamiyor, karmasanin önüne geçilemiyor. Konu ile ilgili ivedi olarak yeni bir yasal düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, Yerel ve Bölgesel Televizyonlarin kazandiklari lisans ihalelerini, 6 aylik pesin ödeme yüzünden kaybetmis duruma düsmeleri/düsürülmeleri, çözüm noktasina gelen sorunu, korkarim daha da büyütecektir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284