Yunus Emre’de Olmak Ya Da Olmamak

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Dil ve Tarih Toplulugu ile Sosyoloji Toplulugu tarafindan düzenlenen “Yunus Emre’de Olmak Ya da Olmamak” baslikli konferansa Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Aliye Çinar konuk oldu.

Yunus Emre’de Olmak Ya Da Olmamak
Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi’nin Karamanoglu Mehmetbey Salonu’nda 20 Aralik Çarsamba saat 15.00’te gerçeklesen konferansa çok sayida ögrenci ve akademik personel katildi.
Doç. Dr. Aliye Çinar konusmasina Yunus Emre’yi anlamak için öncelikle onun siradan, yalin yasaminin iyi kavranmasi gerektigini söyleyerek basladi. Çinar, Yunus Emre’nin gündelik yasamindaki siradanligin ona ayricalik kattigini söyledi.
Yunus Emre ögretisindeki anahtar kavramin ask oldugunu belirten Doç. Dr. Aliye Çinar bu ögretide insanin egosundan siyrilmasindaki yegane sifrenin askta çözüldügünü belirtti. “Yunus’a göre kisi âsik olursa dünyanin merkezinde kendisini görmez. Âsik olmayanin, sevmeyenin ibadeti de sekilden ibarettir.” dedi.
Çinar; Yunus Emre’nin anlayisinda askla birlikte aklin da önemli bir yer teskil ettigini ve bu görüsüyle diger sufilerden ayrildigini anlatti. Yunus Emre’nin insan varligini bir sehre benzettigini söyleyerek, konusmasina söyle devam etti : “Yunus’a göre insan akli sehirdeki sultana benzer. Gönül ise kentin hazinesi. Gönül hazinesi bossa o sehrin de bir manasi olmaz.”
Doç. Dr. Aliye Çinar Yunus Emre’deki varlik anlayisinin iki faktörü oldugunun altini çizerek, “Bunlardan biri akil digeri ise gönüldür.” dedi. Yunus’un ögretisinin temelinde yatan ana ögenin benlik kabuklarinin kirilmasi oldugunu söyleyen Çinar, bu felsefenin günümüz dünyasindaki ben merkezci anlayisa ters olduguna dikkati çekti.
Konferansini katilimcilarin sorularini yanitlayarak noktalayan Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Aliye Çinar’a katkilarindan dolayi KMÜ Dil ve Tarih Toplulugu Baskani Abdülkadir Tastan ve Sosyoloji Toplulugu Baskani Yunus Basbogan tarafindan plaket takdim edildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284